27.02.2023
Redakce

Základní část pomalu končí. Dynamo zajíždí do Liberce

Do konce základní části extraligy zbývají tři utkání. Už v úterý 28.2. se Dynamo představí na ledě Liberce. Odčiní svěřenci trenéra Radima Rulíka porážku s Kometou a vrátí se před play off na vítěznou vlnu? Zápas na ledě liberecké Home Credit Arény startuje od 18:00. Živě ho můžete sledovat na ČT Sport.

51. kolo: Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Dynamo převzalo po posledním domácím utkání Pohár Jaroslava Pouzara pro nejlepší tým základní části. Na pohár však hráči z pověrčivosti nesáhli.
  • Liberec má v posledních týdnech skvělou formu. Vyhrál už šest utkání v řadě.
  • Oba týmy vévodí procentuální úspěšnost vhazování. Dynamo vyhrává 55,43% vhazování, Liberec dokonce 56,27%.

Z kabiny Dynama

Pardubice mají už jisté první místo v tabulce a nejlepší možnou výchozí pozici pro play off. Po posledním domácím utkání tak byl týmu předán Pohár Jaroslava Pouzara, na který však žádný z hráčů nesáhl. „Bylo to celkem jednoznačné a rychlé kolektivní rozhodnutí. Řekli jsme si, že to nebudeme nějak více oslavovat. Je to pro nás dílčí úspěch," popsal kapitán týmu Patrik Poulíček.

Nyní čekají Dynamo poslední tři utkání základní části. Už v úterý 28.2. se tým trenéra Radima Rulíka představí v Liberci, který už dokázal dvakrát v sezóně porazit. Nejprve zvítězil na domácím ledě 1:0 po prodloužení, následně podlehl Severočechům 1:3, poslední utkání však opět ovládlo Dynamo, když tříbodovou výhru vystřelil jedenáct vteřin před koncem Robert Kousal.

„Motivaci stále máme, vrchol sezóny nás teprve čeká. Nic se pro nás nemění, žádné polevení nepřipadá v úvahu," upozorňuje Peter Čerešňák, který si v posledním vzájemném utkání připsal dva kanadské body. „Dlouhodobě se mi proti Liberci hraje dobře. Uvidíme, jak to bude vypadat. Doufám ale, že vyhrajeme a hlavně předvedeme dobrý výkon," věří pardubický obránce.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Kolář – Cienciala, Sedlák, Hyka – Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, Zeman – Mandát, A. Musil, Vondráček.

Aktuálně od soupeře

Liberec nabral v posledních týdnech skvělou formu a útočí dokonce na přímý postup do čtvrtfinále play off. Na čtvrtý Hradec Králové momentálně ztrácí pět bodů, jedno utkání má navíc k dobru. Z posledních deseti zápasů navíc Liberec získal nejvíce bodů ze všech extraligových celků a dobrou formu potvrdil také v posledním utkání, když si odvezl tři body z Českých Budějovic. O výhře rozhodl brankou v samotném závěru útočník Jan Šír.

„Jsme spokojeni s vítězstvím. Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože domácí hrají o život a nedali ani centimetr ledu zadarmo. Začátek byl hodně nervózní, pak se hra trošku zklidnila. Na můj vkus jsme byli až moc vylučováni. Třetí třetinu jsme sehráli dobře. Vyhráli jsme šťastným gólem, ale tři body se počítají,“ hodnotil utkání liberecký trenér Patrik Augusta.

Pardubická prohra s Kometou znamenala, že právě úterní soupeř Dynama udrží historický rekord v počtu získaných bodů v základní části. V sezóně 2015/2016 nasbíral Liberec hned 118 bodů, což Pardubice už nyní nemohou překonat.

Hvězda v týmu soupeře:

Petr Kváča. Talentovaný brankář se v posledních letech zařadil k extraligové špičce. V letošní sezóně naskočil už do čtyřiceti zápasu, připsal si jedno čisté konto a inkasuje v průměru 2,15 gólů. Pyšní se také druhou nejlepší úspěšností zákroků v celé lize — 92,47%. Své umění předvedl také v prvním vzájemném utkání Dynama s Libercem v letošní sezóně, kdy kryl 37 střel a inkasoval až v prodloužení z hole Lukáše Radila.

Sestava Liberce z minulého utkání:

Kváča – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, Jelínek, Flynn – Ordoš, Šír, Rychlovský – Vlach, Dlouhý.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Roman Will, Adam Musil
Bílí Tygři LiberecMichal Ivan