07.07.2022
Jakub Cimburek

Zahrát si s bráchou je takový malý sen, říká Adam Musil

Pochází ze slavné hokejové rodiny a odmalička směřovali k profesionální kariéře. Adam a David Musilovi prošli během kariéry podobnou cestou, vůbec poprvé se ale setkají v jednom týmu. Za Adamem přišel do Dynama starší bratr David. „Už jsme spolu sice hráli v reprezentaci, ale teď je to něco úplně jiného,“ těší se z příchodu sourozence Adam Musil.

Táta František odehrál přes 800 zápasů v NHL a v roce 1985 vyhrál s Československou reprezentací mistrovství světa. Děda Jaroslav Holík bral také zlato z MS, bronz z olympiády a sedmkrát ovládl nejvyšší soutěž s Duklou Jihlava. Strýc Robert (Bobby) Holík dvakrát zvedl nad hlavu Stanley Cup s New Jersey Devils.

Rodokmen předpovídal Adamu a Davidovi Musilovým bohatou hokejovou budoucnost. Oba strávili část mládežnického období v zámoří, kde začali také seniorskou kariéru, aby se následně vrátili do české extraligy. Pětadvacetiletý útočník Adam přišel do Pardubic před rokem z Liberce a letos posílil Dynamo po třech titulech s Třincem také o čtyři roky starší obránce David. Bratři Musilové si poprvé v kariéře zahrají ve stejném týmu.

„Je to skvělé, je to takový malý sen si zahrát s bráchou a být s ním v jedné kabině. Už jsme spolu sice hráli v reprezentaci, ale teď jak je to na denní bázi, je to něco jiného. Moc se těším, bydlíme kousek od sebe, takže budeme v kontaktu hodně. Doufám, že ze mě nebude mít úplně plnou hlavu, ale já osobně se na to moc těším,“ říká nadšený Adam.

David se k týmu připojil v posledním červnovém týdnu v rámci soustředění. Průvodce po Pardubicích od svého bratra ale nepotřeboval.

„Strejda a babička tady žili, takže brácha znal Pardubice možná lépe než já. Hodně jsem mu říkal tady o zázemí, ale člověk ho chce nechat, aby se tu rozkoukal sám. Když se zeptá, tak mu rád pomůžu, ale je už dost zkušený na to, aby se zorientoval sám,“ vysvětluje mladší ze sourozenců.

Už v mládí spolu Adam s Davidem trénovali, ale v rámci jednoho kolektivu je čeká premiérová sezona.

„Trénovali jsme spolu už když jsme byli menší. Pokaždé je hezké, když si člověk může zahrát s bráchou. Vždycky jsem k němu vzhlížel, doteď to tak je. Jsem rád, že ho tady máme, protože vím, jakou kvalitu má. Jsem rád, že teď spolu můžeme trávit čas a těším se na to, co přijde,“ povídá pardubický útočník.

Adam Musil se v play-off minulé sezony vážně zranil a čekala ho dlouhá rekonvalescence. Právě v období, kdy se dával zdravotně do pořádku, měl také více času na vysokou školu, kterou studuje současně s hokejovou kariérou.

Člověk si musí z každé situace vybrat dobré věci. Jsem rád, že jsem mohl dokončit tento ročník s klidnou hlavou, přece jen je to během sezony náročnější. Jsem rád, že můžu hrát hokej a zároveň vzdělávat sám sebe. Myslím si, že jsem na správné cestě, na které chci být, a jsem za to moc rád,“ sděluje student University of New York in Prague.

Po zotavení se naplno připojil k týmu a rovněž absolvoval červnové soustředění. Měl tak první možnost seznámit se s posilami, ale také novými členy trenérského štábu.

„S panem Rulíkem jsme se pozdravili, řekli si pár slov. Je vidět, že trenér má kvalitu, celý trenérský štáb je kvalitní. Už se těším na novou sezonu a věřím, že i fanoušci se mají na co těšit,“ dodává Adam Musil.