27.12.2023
Redakce

Za vítězství jsme rádi, ale je to pro nás ponaučení, říká Václav Varaďa

Dynamo zahájilo po 16 letech svou třetí pouť na slavném Spenglerově Poháru. V úterý 26. prosince pardubičtí hokejisté porazili Ambri-Piottu 3:2 po nájezdech, ale v zápase museli dohánět dvoubrankové manko soupeře, který se do trháku dostal poměrně rychle. „Je to pro nás ponaučení, že potřebujeme hrát hned od začátku a 60 minut nadoraz, a ne mít takovéto malé výpady, které nás mohou stát výhru,“ ví hlavní trenér Václav Varaďa.

Vstup do zápasu vyšel lépe švýcarskému soupeři, který zde v Davosu obhajuje loňské prvenství. Ambri-Piotta vedla díky dvěma trefám Formentona v 9. minutě o dvě branky. Dynamo poté zabralo, soupeře přehrávalo, a nakonec dokonalo obrat z 0:2 na 3:2. Vítěznou trefu vstřelil kapitán Lukáš Sedlák v prodloužení.

„Udělali jsme na začátku dvě chyby, ze kterých jsme inkasovali. Během zápasu jsme se však postupně zlepšovali a byly tam pasáže, kdy jsme až dominovali, hlavně v útočném pásmu. Jsme samozřejmě rádi za to vítězství. Je to pro nás ponaučení, že potřebujeme hrát hned od začátku a 60 minut nadoraz, a ne mít takovéto malé výpady, které nás mohou stát výhru,“ hodnotil utkání trenér Václav Varaďa.

Dynamo v základní hrací době svého soupeře výrazně přestřílelo, a to v poměru 37:11.

„Brankář Juvonen chytal velmi dobře, hodně toho pochytal. Měli i štěstí, myslím, že tam byly dvě nebo tři tyče,“ chválí soupeřova brankáře hlavní kouč.

Stadion v Davosu hlásil vyprodáno, značnou převahu měli v hledišti fanoušci švýcarského celku, Dynamo ovšem také mělo v hledišti své příznivce.

„Byla tady skvělá atmosféra. Ambri tady mělo spoustu fanoušků a byli tady i naši, za což jsme velmi rádi, že nás podporují takhle daleko a o Vánocích,“ říká Václav Varaďa.

Díky vítězství v úvodním utkání má ve středu tým zápasové volno. Další klání čeká Dynamo ve čtvrtek proti finskému soupeři KalPa Kuopio.

„Ve středu máme krátký trénink, odpočineme si. Pár hráčů si dá úplné volno od ledu, máme krátké rozbruslení a ve čtvrtek znovu hrajeme od 15:10. V tomhle turnajovém režimu je to opravdu náročné, musí se to sejít ve správný čas a já věřím, že si to sedne v dalším zápase,“ prozrazuje trenér plán svého týmu.

Dynamo přijelo na Spengler Cup se širším kádrem. Z béčka tým doplnili brankář Tomáš Vomáčka, obránce Ondřej Chabada a útočníci Ondřej Rohlík s Michalem Pochobradským.

„Určitě budeme v turnaji sestavu obměňovat. Některým hráčům dáme pauzu, některé bychom zase rádi viděli ve hře. Máme pár hráčů po zranění, kteří už trénují v plné zátěži. Ještě nenadešel jejich čas, ale v turnaji možná přijde. David Musil do zápasu na turnaji nezasáhne, Ondra Vála je na hraně toho, že bychom ho tam mohli v nějakém utkání mít,“ říká Václav Varaďa o plánech v průběhu turnaje.

Generálním partnerem Dynama na Spengler Cupu je D+D Elektromont.