07.06.2024
Klub

Vyjádření ředitele HC Dynamo Pardubice Ivana Čonky k aktuální situaci

„V návaznosti na události posledních dní bych se rád vyjádřil k aktuální situaci kolem osoby Petra Dědka.

Pracoval jsem dvacet čtyři let ve společnosti Coca-Cola, dvanáct let v Česku a na Slovensku, dalších dvanáct let v zahraničí. Zastával jsem různé funkce v různých úsecích této společnosti a kromě jiného jsem si odnesl jednu zásadu, která je z mého pohledu velmi důležitá i pro život v Dynamu a hokejovém prostředí. I zde je totiž třeba dodržovat principy korporátního fungování organizace. Ve spolupráci s tehdy novým investorem a majitelem, panem Petrem Dědkem, pomohly tyto řídící principy významně posunout úroveň organizace Dynama. Klub neřídí pouze Petr Dědek, ale velký tým expertů. To, že jsme čtyři roky byli transparentní, o věcech si povídali a řešili dohromady, společnost posunulo po sportovní, společenské i ekonomické stránce. V posledních dvou extraligových sezonách jsme získali bronzovou a stříbrnou medaili. Uspořádali jsme, troufnu si říct, důstojné oslavy 100 let klubu. Jsme vidět v Evropě, ať už v Lize mistrů nebo na Spengler Cupu. Není to ale pouze o tom. Podařilo se nám několikanásobně zvýšit tržby z merchandisingu, rekordně pozvednout návštěvnost enteria areny a mohl bych pokračovat... To můžeme dokázat pouze tehdy, pokud si vzájemně věříme a jsme schopni spolu transparentně komunikovat.

Společnost má řídící orgány. To je představenstvo, které stojí za panem Petrem Dědkem, a také dozorčí rada. Členové představenstva společnosti nesedí jako členové dozorčí rady, to bychom považovali za střet zájmů.

Principy, které jsme zavedli v Dynamu, se snažíme prosadit také v celém hokejovém hnutí. Proto já osobně považuji za nepřijatelné, aby v exekutivě Českého svazu ledního hokeje, čímž myslím výkonný výbor, seděli stejní lidé, jako v dozorčích radách dceřiných společností ČSLH, například PRO - HOCKEY Cz., s.r.o.. A také považuji za nemyslitelné, aby se lidé z exekutivy Asociace profesionálních klubů ledního hokeje ucházeli o posty ve vedení Českého svazu ledního hokeje, a to z důvodu smluvního vztahu mezi ČSLH a APK LH. V důsledku může dojít k tomu, že jednu smlouvu podepisuje stejný člověk za obě strany.

Tyto principy se snažíme prosadit také v 1. české hokejové lize. Byli jsme zakládajícím členem Sdružení prvoligových klubů, jemuž jsme se založením velmi pomohli naší zkušeností. Toto sdružení je teprve na začátku, dává nám však smysl, že čtrtnáct klubů, které se účastní 1. ligy, se spojilo, aby měly dohromady vetší sílu v rámci hokejového hnutí a měly svůj hlas. I v rámci první ligy budujeme struktury, máme tam představenstvo a výkonného ředitele. To vše se souhlasem všech čtrnácti klubů. Považujeme to za velký příspěvek ke zviditelnění první ligy na veřejnosti.

Jsme také akcionáři Ligy mistrů a tak se chceme k této značce chovat. Chceme ji posilovat. Když posílíme Ligu mistrů v rámci Evropy, posílíme i Dynamo Pardubice. To všechno se děje po konzultacích s majitelem Petrem Dědkem.

Ano, Petr Dědek polarizuje českou společnost a hokejové hnutí. Jeho jednání ovšem vedou správné záměry. Dělá to za účelem, aby se hokej posouval, získal více peněz a v této oblasti se přiblížil fotbalu. To hlavně z hlediska prodeje marketingových práv. Jistého zlepšení již pan Dědek svou relativně nedávnou aktivitou při tendru na majitele marketingových práv Tipsport extraligy dosáhl. Do pokladny každého extraligového klubu i díky tomu v následujících pěti letech doputuje v součtu o 30 milionů korun navíc. Vidíme, co se ve fotbale povedlo a nyní bere mnohonásobně více peněz z prodeje marketingových práv, než hokej. Sám sebe se ptám, proč a jak je to možné…? Mistrovství světa v Praze a Ostravě nám ukázalo, jak mají čeští fanoušci hokej rádi. Bylo to nejnavštěvovanější mistrovství světa v historii. Ta značka je strašně silná, tak s tím pojďme všichni, společně s Petrem Dědkem, něco dělat, ať to posuneme správným směrem.

Spolupracuji s Petrem Dědkem čtyři roky a ve svém životě jsem nepotkal moc takto pracovitých a entusiastických lidí, kteří by milovali Dynamo, hokej a dávali tomu tolik času. Jako podnikatel by vůbec nemusel, přesto to dělá, jde mu o pardubického fanouška, stejně jako mu jde o český hokej. Chce aby tyto elementy českého hokejového hnutí vzkvétaly, a také aby jeho partneři pracovali stejně usilovně. Například od zástupců Asociace profesionálních klubů ledního hokeje jsme již půl roku neobdrželi zápis ze zasedání představenstva APK LH. Osobně věřím, že to, s jakým zapálením Petr Dědek pracuje, je dobrá zpráva pro fanoušky Dynama, a byl bych rád, kdyby to samé mohli časem poznat i ostatní."