27.08.2024
Redakce

Václav Kočí: Konfrontace s jinými evropskými týmy nás obohatí

Václav Kočí působí v roli asistenta trenéra Marka Zadiny zhruba dva měsíce. Už 5. září ho v této pozici čeká s Dynamem první soutěžní utkání, v němž Pardubice narazí na maďarský Fehervar AV19 v rámci Champions Hockey League. „Snažím se zabydlet co nejlépe, abychom si na sebe s hráči rychle zvykli,“ říká pětačtyřicetiletý kouč.

Oficiálně se stal Václav Kočí novým členem trenérského štábu Dynama 6. června. „Marek Zadina mi vesměs řekl, co by ode mě očekával a já se snažím jeho zadání akorát plnit. S Vítkem Černohousem a Františkem Brázdilem si rozumím velice dobře. Myslím si, že nám to zatím šlape,“ popisuje dvojnásobný mistr extraligy s Pardubicemi z let 2010 a 2012.

V české nejvyšší hokejové soutěži odehrál více než 500 zápasů. Kromě zmíněných zlatý medailí získal i extraligový bronz s Libercem v sezóně 2006/2007. Jako hráč působil na pozici obránce. „Budu mít na starost především beky. Řekl bych, že do toho vidím víc než do útoku,“ ujasňuje.

Naposledy oblékl pardubický dres v ročníku 2014/15, kdy si s týmem zahrál také v Lize mistrů. „Byla to parádní zkušenost jak pro mě, tak pro celý mančaft. Je důležité vidět, jak přistupují k hokeji ve světě a i ta samotná konfrontace na ledě s jinými evropskými celky nás obohatila. Podobné to očekávám i teď. Je to určitě lepší než hrát pouze extraligu.“ Zároveň ale rodák z Liberce vysvětluje, že hokej se od té doby nesmírně posunul. „Hra se hodně zrychlila, máte na rozhodování mnohem méně času.“

A hokej není podle Václava Kočího to jediné, co se od jeho hráčské kariéry změnilo. Značný vývoj zaznamenala také organizace Dynama. „Je vidět, že se tady udělala spousta práce. Realizační tým je početnější, než byl za nás. Máme tu víc fyzioterapeutů, kondičních trenérů, ale rozšířil se i například PR tým, který je také velmi důležitý. V mé době ještě nebyly sociální sítě v takovém rozkvětu, jako jsou teď. Doba je jiná. Jedna věc však zůstala stejná a to fakt, že se Pardubice i nadále drží mezi hokejovou špičkou.“

Jako hráč se Václav Kočí v Dynamu potkal s Robertem Kousalem, Lukášem Radilem a Tomášem Zohornou. Nyní je jejich trenérem. „Kousy, Ráďa a Zohy mě poznali jako hráče, takže to občas působí legračně, když svému bývalému spoluhráči říkáte, co a jak má dělat. Nicméně kluci to prozatím vždycky brali v dobrém a doufám, že to tak bude i nadále.“

Pardubické áčko odcestovalo v neděli 25. srpna na soustředění do rakouského Salcburku, kde se v zázemí tamního Red Bullu Salcburk připravuje na novou sezónu a zároveň na přátelský duel s Red Bullem Mnichov, který odehraje ve středu 28. srpna. „Tréninkový komplex Salcburku znám, protože jsme sem jezdili tenkrát s juniorkou. Je to tady absolutně skvělé. Od zázemí až po veškerý servis. Vedou to tu velmi dobře. Rozhodně je nám ctí, že tu můžeme trénovat,“ líčí pětačtyřicetiletý kouč.

Soutěžní ročník 2024/25 odstartuje pro Dynamo 5. září, kdy v rámci Ligy mistrů vyzve maďarský Fehervar AV19. Václav Kočí už se tohoto dne nemůže dočkat. „Nesmírně se na to těším. Zápasy jsou gró hokeje, to nejlepší na celém sportu, v nich ze sebe musíte vydat veškerou svou energii, a to ať už na ledě nebo na střídačce.“ Nový pardubický trenér očekává na prvním zápase co nejvíce fanoušků. „Fandové nás ženou doma i venku, doma je to však určitě lepší, obzvlášť v Pardubicích, kde je jedinečná atmosféra,“ dodává. Vstupenky na zápasy CHL zakoupíte ZDE.