12.03.2023
Redakce

Už máte arch poštovních známek Dynamo 100? Exkluzivní cenina je stále v prodeji

V roce 2023 slaví pardubický hokej 100 let své existence. Dynamo za tu dobu získalo šest mistrovských titulů, vychovalo mnoho úspěšných reprezentantů, medailistů ze světových turnajů a hráčů pro slavnou NHL. Hokej je pro Pardubice jedním ze symbolů města, které je často označováno za český Hockeytown. V prodeji jsou i nadále jedinečné poštovní známky, které klub vydal právě k oslavě sta let.

Pardubické Dynamo je prvním hokejovým klubem v Česku, který se svými poštovními známkami může pyšnit. „Z českého sportovního prostředí vydali dva takovéto archy tenisté, ale je to jen díky tomu, že pan Kodeš je vášnivý filatelista. Poté jsou to volejbalisté, osmiveslice, Runtour a FC Viktoria Plzeň. Z hokejových klubů je Dynamo v Česku absolutně první,“ nastínil Břetislav Janík, předseda Odborné společnosti sběratelů Vlastních známek.

Mimořádnost známek spočívá také v neustálém růstu jejich hodnoty. „Vlastní známky jsme zavedli v roce 2010, v té chvíli jsem byl šéfem známkové výroby České pošty a tato záležitost se mi líbila v zahraničí. Od roku 2010 vyšlo 153 emisí, známky Dynama mají číslo 154. Vydat si vlastní známky není levná záležitost, známky mají svou nominální hodnotu a ta stále roste. Před deseti lety stála jedna známka 10 korun, od roku 2023 už to bude 30 korun. Dá se tedy říct, že lidé za těchto deset let vydělali 200 procent, což si myslím, že je jedinečný produkt, který nesnese srovnání,“ doplnil Janík.

Známky dosud sklidily obrovský úspěch a to nejen u fanoušků Dynama, ale také u vášnivých sběratelů, takzvaných filatelistů. Na pětadvaceti známkách jsou vyobrazeny nejen největší legendy pardubického hokejového klubu, nýbrž i roky, kterými se Dynamo zapsalo zlatým písmem do historie českého hokeje. Konkrétně se jedná o titulové sezóny 1972/73, 1986/87, 1988/89, 2004/05, 2009/10 a 2011/12. Sběratelský arch zdobí také malby legendárních hráčů Vladimíra Martince, Jiřího Nováka, Bohuslava Šťastného, Josefa Palečka, Stanislava Prýla, Horymíra Sekery, Jiřího Šejby, Otakara Janeckého, Milana Hejduka, Tomáš Rolinka, Petra Sýkory, Dušana Salfického a samozřejmě také legendárního olympijského vítěze z Nagana, dvojnásobného šampiona Stanley Cupu a trojnásobného mistra extraligy s Dynamem, Dominika Haška. Zbývající známky zachycují aktuální znak pardubického hokejového klubu, a pak také speciální erb, který byl připraven výhradně pro oslavy 100 let pardubického hokeje.

„Myslím, že se nám povedl velký kousek. Všichni pánové, kteří jsou na známkách vyobrazeni, odvedli pro značku Dynamo velký kus práce,“ uvedl majitel Dynama Petr Dědek. Jak se podoba známek rodila poodhalil tiskový mluvčí Jan Mroviec: „Nejtěžší při tvorbě archu bylo vybrat klíč, jak budou známky vypadat. Řešili jsme, jestli budou použity fotky či jiné různé komponenty, ale všechny zamýšlené části nám ukázaly nějakou slabinu, a tak jsme nakonec vybrali variantu, kdy na známkách jsou vyobrazeni hráči a jeden trenér z dob jejich největší slávy. A to malbami, které jsou, doufáme, velmi podařené.“

Základní prodejní cena sběratelského archu je 2490 korun. K dostání je ve fanshopech klubu v enteria areně a OC Grand, na e-shopu ZDE, na sekretariátu klubu (po předchozí domluvě) a na www.philatelybohemia.cz.