28.06.2024
Redakce

Třífázové tréninky a dlouhé výšlapy. Marek Zadina o soustředění v Orlických horách

Soustředění v Orlických horách je minulostí. Hráči Dynama si během intenzivního týdne vyzkoušeli kromě náročných tréninků také výšlap na Velkou Deštnou nebo Šerlich. Soustředění se zúčastnili i hráči, kteří se jinak na sezonu připravují individuálně. „Všichni v sobě mají velice dobrý přístup a jsme moc rádi, že jsme spolu strávili výborný týden," říká v rozhovoru hlavní trenér Marek Zadina.

Máme za sebou soustředění v Orlických horách, jak byste ho zhodnotil?

„Určitě velice kladně. Jsem rád, že jsme se sešli i s hráči, kteří mají individuální letní přípravu. Cením si i toho, jak k tomu hráči přistoupili. Trénovali jsme už od neděle a celý týden zvládli kluci dobře. Byla to velká dřina, každý ale odevzdal maximum."

Poprvé máte na starosti přípravu a soustředění v roli hlavního trenéra. Jak se to liší oproti minulým sezonám, kdy jste byl v pozici asistenta?

„Přípravu máme rozloženou s kondičním trenérem Petrem Mockem, se kterým společně připravujeme tréninkové jednotky. Máme to na starosti a určujeme, kde je potřeba přidat a kde ubrat. Více ale přidáváme, protože na soustředění musíme vždy udělat velké množství práce. Jako asistent musíte také odvádět hodně práce a přesně to plní i moji kolegové."

Zařazovali jste letos do plánu soustředění něco nového?

„Petr přišel s lehce upravenými kruhovými tréninky. Jsou více zaměřené na sílu a rychlostní vytrvalost. Nemáme prostor na 8 až 9 týdnů přípravy, máme k dispozici 5 týdnů, během kterých musíme dostat do hráčů fyzičku. Tady na soustředění trénujeme třífázově, v Pardubicích dvoufázově. Pokračujeme podle plánu a jsem rád, že se vše zatím vyvíjí tak, jak jsme si to naplánovali."


Kolik hráčů je na soustředění k dispozici?

„Máme tu všechny hráče, což je důležité. Jsme moc rádi, že můžeme být pohromadě a že se všichni kluci zase po nějaké době viděli, popovídali si a společně oddřeli to soustředění. Všichni v sobě mají velice dobrý přístup a jsme moc rádi, že jsme spolu strávili výborný týden."

Bylo to soustředění zaměřené hlavně na kondici?

„Přesně tak. Soustředili jsme se hlavně na kondici a objem, který do hráčů potřebujeme dostat. Vrátí se nám to pak v sezoně, kdy ho budeme potřebovat. Máme pět týdnů přípravy, potom nás čeká pár dní volna a následně už se dostaneme na led."

Jak důležité je pro trenéra, že se zapojili i ti hráči, kteří mají individuální plán v rámci letní přípravy?

„Přijel Lukáš Sedlák, Roman Will, Lukáš Radil, Peter Čerešňák, Tomáš Zohorna a další. Dlouhodobě pracují se svými trenéry, což respektujeme. Jsou zvyklí na nějaký systém letní přípravy, bylo však jasně nastaveno, že na soustředění přijedou. Všichni to kvitovali a jsou rádi, že mohou strávit ten týden spolu s týmem. Super je to i pro mladé hráče, kteří vidí, jak makají zkušení, kteří už za sebou mají nějakou část kariéry. Všichni jsou skvěle nastavení a jdou příkladem."


Někteří mladí hráči, jako například Michal Hrádek, Ondřej Rohlík nebo Tomáš Urban, už to prostředí v A týmu znají. Jak zapadli ti další, jako je třeba brankář Tomáš Vomáčka?

„Všichni zapadli velice dobře, stejně tak Tomáš. Pohybuje se v naši organizaci už rok a s hráči se zná, takže v tomhle není žádný problém.

Co bude následovat nyní po konci soustředění?

„Kluci si teď dva, tři dny odpočinou. Pak se to zase rozjede. Máme před sebou dva náročné týdny, abychom do 12. července splnili plán, do hráčů dostali všechno co chceme. Poté si ještě odpočinou a navazovat bude individuální příprava a 28. července jdeme na led."

Fotogalerie