04.01.2023
Redakce

Tomáš Dvořák – Neprojedeš

Příchod Tomáše Dvořáka do Pardubic se odehrál trochu ve stínu velkých posil z KHL nebo návratu odchovanců. Sedmadvacetiletý obránce ale na ledě rychle ukázal, proč si Dynamo vybralo právě jeho. Vysoký sympaťák znamená jistotu v obraně pro spoluhráče, a soupeřům zase může slíbit tvrdé a nepříjemné souboje.

Fanouškům se líbí váš důrazný styl defenzivního obránce. Vystihl byste svoji hru podobnými slovy?
Určitě, moje práce je hlavně v obranném pásmu – důraz před bránou, osobní souboje, blokování střel a rychlá rozehrávka dopředu… Do dnešního hokeje samozřejmě patří i podpora útoku a přesná střelba od obránců, ale moje parketa je hlavně v obranném pásmu.

V Pardubicích už jste přitom několik bodů posbíral – hezkým gólem v prodloužení jste například rozhodl zápas proti Třinci.
Pokud je příležitost podpořit útok, tak neváhám a rád vyjedu dopředu. A když se to povede, mám velkou radost. Stejné je to ale i s týmovými úspěchy v defenzivě.

Měl jste jasně danou roli už ve chvíli, kdy jste s vedením Dynama jednal o smlouvě?
Bavili jsme se o mé funkci v týmu, potom jsme to více řešili hlavně v srpnu s trenéry. V celém týmu jsme si během přípravných zápasů určili role a každý z nás ví, jakou práci má odvádět a co si od něj trenéři slibují. Takže dobře vím, proč tady jsem. (smích)

Jsou zatím gólmani spokojení s tím, jak jim čistíte předbrankový prostor?
Doufám, že spokojení jsou. (usmívá se) Pravidelně vyhráváme a sbíráme body, což je důležité pro sebevědomí. Akorát musíme zlepšit oslabení, v nichž zatím nemáme dobrá čísla. Musíme si navzájem víc pomoct, aby se to zvedlo.

Kolikrát je to v početní nevýhodě opravdu náročná práce. Napadají vás konkrétní kroky ke zlepšení?
Vždycky je co zlepšovat a nikdy nepřestaneme hledat cesty, jak se posouvat dopředu. Po každém zápase si oslabení vyhodnocujeme a vysvětlujeme si věci, na kterých je potřeba dále pracovat.

Tým si ale ještě trochu zvyká sám na sebe, ne? Noví trenéři, sedm posil…
Dalo by se to tak říct. A celkově se zvedla úroveň extraligy: Kluby dobře posílily a hodně Čechů se vrátilo ze zahraničí. V Pardubicích se složil výborný tým, takže teď to chce jen trochu času, než si všechno sedne, abychom se dobře připravili na závěr sezony, který bude nejdůležitější.

Byl pro vás přechod do Dynama jednodušší vzhledem ke dvěma bývalým sparťanům v týmu?
Určitě bylo lepší, že jsem tady už pár kluků znal. Ať už Řeku, Koštěho, nebo i další. Pomohli mi v začátcích, když jsem ještě neznal prostředí zimáku nebo města.

Na druhou stranu Dominik Frodl je slávista.
To jsme nijak neřešili. (usmívá se)

Pražské derby jste si v extralize nezahrál, ale proti blízkému Kladnu jste na Spartě hlídal Jaromíra Jágra. Jak se vám na něj dařilo?
Hrál jsem tehdy v obraně s Milanem Jurčinou a trenéři nás vždycky posílali na Jágrovu lajnu. Musím říct, že bránit zrovna jeho byla velmi dobrá zkušenost. I když to tedy nebylo vůbec jednoduché, ve svém věku byl pořád platným hráčem, dal nám zabrat. Ale zvládli jsme to nakonec dobře.

Podobné úkoly vám asi vyhovují. Dostáváte je často?
Kdyby nějaký takový pokyn přišel, rozhodně mi to nebude vadit. Nicméně je pravda, že v dnešní době to trochu vymizelo.

Podobně jako třeba bitky.
K hokeji patří. Nevyhledávám je, ale když na to přijde? Nemám problém shodit rukavice. S mojí postavou tam navíc důraz musí být.

Páté číslo Magazínu Dynamo je v prodeji ve fanshopech v enteria areně a OC Grand, a také v eshopu ZDE! K dostání je navíc také v knihkupectví Ampia a v trafikách v OC Grand a na Hlavním nádraží. Cena jednoho výtisku je 98 korun.