03.05.2022
Dominik Dubovči

Státnice, nároďák i slavní spoluhráči. Jak si Blümel užívá mezinárodní zápasy?

V devíti přípravných zápasech před mistrovstvím světa zatím Matěj Blümel nasbíral deset bodů. Už měsíc je součástí české reprezentace – obnoveného týmu, s novými trenéry, s novou energií. Pro mladého útočníka ideální prostředí, ve kterém by ale rád zůstal i během května. Mistrovství světa ve Finsku má na dosah.

Když sledujete zápasy českého národního týmu, brzy si všimnete, jakou hru má Kari Jalonen rád. Poctivý systém a jednoduchost v defenzivě, rychlost, nahrávky a dobrý pohyb vepředu. A právě energie při bruslení a kombinaci je to, co charakterizuje pardubického útočníka Matěje Blümela.

„Jo, jeho styl mi vyhovuje,“ usmívá se Blümel, který si užívá prodlouženou sezonu mezi nejlepšími českými hokejisty. „Líbí se mi, jak jsou všichni trenéři klidní, a jaký mají pozitivní přístup. Pan Jalonen má s námi trpělivost, hodnotí nás podle celkového výkonu a nasazení,“ oceňuje odchovanec Dynama.

I kdyby ale dvaašedesátiletý Fin sledoval jen kanadské body, s Blümelovým průměrem přes bod na utkání by mohl být spokojený. „Hrál jsem všechny přesilovky, oslabení, na ledě jsem byl osmnáct až dvacet minut za zápas. To si pak člověk věří a jeho výkon jde hned nahoru, takže z tohoto pohledu jsem moc šťastný,“ váží si důvěry od trenérů.

Konkrétní role v týmu? „Ještě jsme se o tom nebavili, ale z pozice hráče jsem to v dosavadních zápasech vycítil – právě podle toho, jak mě nasazovali.“ Zatímco v sérii Euro Hockey Challenge proti Rakousku, Německu a Slovensku nastupoval Blümel nejčastěji s Petrem Holíkem a Davidem Ciencialou, na uplynulých Českých hokejových hrách v Ostravě šel na křídlo k Michaelu Špačkovi a Romanu Červenkovi.

Pokaždé v prvních dvou formacích.

„Oproti minulé sezoně se cítím herně vyspělejší,“ říká ke svým výkonům Blümel. „Celkově už si na ledě víc dovolím, baví mě tvořit hru. Loni jsem měl zase daleko víc štěstí, takže doufám, že se mi to spojí dohromady a příští rok to bude fungovat,“ směje se mladý talent při narážce na následující sezonu v Pardubicích, kde budou probíhat oslavy 100 let od založení klubu.

I když teď myslí Blümel spíš na blížící se mistrovství světa ve Finsku. Věří si na konečnou nominaci?

„Hodnocení mých výkonů bych asi nechal na trenérech, ale na ledě se cítím perfektně. Jak už jsem říkal, moc mi pomáhá důvěra od trenérů, přestože je mi stále jen jednadvacet let,“ odpovídá trochu vyhýbavě. „Pak se to odráží v tom, že si věřím, a že dokážu něco vymyslet.“

Z jeho slov zároveň vnímáte, jak ho každý další den v reprezentaci baví.

Učit se hokejovému řemeslu totiž může od těch nejzkušenějších.

„Jednoznačně David Krejčí a Roman Červenka,“ jmenuje Blümel své vzory. „Jsou to hráči světové úrovně. Co oni na tom ledě dokážou… To je neskutečný.“

A se smíchem zase dodává: „Kustodi mě dokonce posadili vedle nich, respektive je posadili vedle mě, protože dorazili později. Takže i v tomhle je to skvělý, ze mě berou mezi sebe a radí mi.“

Co je například jednou z těch věcí, které v národním týmu okoukává? „Vždycky je co zlepšit, v určitých situacích bych si možná ještě mohl víc věřit na puku,“ popisuje Blümel a zmiňuje i celkem náročné bruslařské tréninky, které v reprezentaci zažívá.

Dřina mu ale nevadí, mladému hokejistovi naopak vyhovuje. Vždyť si i v sezoně po trénincích přidával na ledě s Adamem Musilem.

O něco složitější je to s jeho volným časem.

„Mám toho teď opravdu hodně. Od konce sezony s Pardubicemi trénuju vlastně pořád v kuse. S reprezentací jsme pak hráli v Rakousku, Chomutově, na Slovensku i v Ostravě, takže cestování bylo taky dost. Vždycky přijedu domů na den až dva, takže si vybalím, vyperu, zabalím a zase jedu.“

Do toho navíc Matěj dokončuje poslední semestr na vysoké škole.

„Odevzdával jsem bakalářskou práci, v týdnu jsem zvládnul poslední zkoušku a ještě jsem dokončoval poslední seminárku, kterou už by to mělo končit. A vzhůru ke státnicím,“ baví se nad svým programem Blümel.

Pak ale zvážní a dodá: „Samozřejmě teď platí, že je pro mě na prvním místě hokej. Takže se soustředím a snažím se makat naplno. Uvidíme, jak daleko se dostanu.“

Minimálně do Švédska na turnaj Euro Hockey Tour ještě ve středu odletí.

A potom „vzhůru na mistrovství“ do finského Tampere?

Foto: Jan Beneš, Český hokej