23.05.2023
Redakce

Spolupráce s Fakultou ekonomicko-správní Univerzity Pardubice umožní vzdělání i profesionálním hokejistům

Dynamo navázalo spolupráci s Univerzitou Pardubice. Na Fakultě ekonomicko-správní se od nového akademického roku otevírá nový studijní program Ekonomika a management sportovních organizací. Hokejisté Dynama budou moci při splnění kritérii studovat s individuálním plánem a vedle kariéry tak získat i vysokoškolské vzdělání.

Dynamo Pardubice je organizací, která chce nadále rozšiřovat svoji značku a myslí také na budoucnost svých hráčů. Proto klub spolupracuje s několika vzdělávacími institucemi na různých úrovních. Nově Dynamo prohlubuje spolupráci s Fakultou ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, kde se od příštího akademického roku otevře nový studijní program Ekonomika a management sportovních organizací.

Ekonomika a management sportovních organizací je profesně orientovaný studijní program, v rámci kterého se mohou studenti naučit důležité věci z oblasti managementu, marketingu, ekonomiky, ale i financování sportu. Naučí se teoreticky a v praxi si pak ověří např. jak řídit tým, jak plánovat a organizovat aktivity, jak moderně prezentovat sportovní činnosti, správně komunikovat dovnitř i navenek a jak dělat své organizaci dobré PR. Druhou oblastí znalostí jsou ty, které se věnují veřejnému sektoru, dotacím a dalšímu financování z veřejných rozpočtů, ale i ekonomickým vztahům ve veřejném sektoru. I toto je totiž důležitá součást ekonomického života sportovních organizací nejen v ČR.

„Studijní program Ekonomika a management sportovních organizací je současně koncipován tak, aby studenti získali velkou praxi přímo ve sportovních organizacích. Tato praxe je realizována v několika semestrech a je propojena i s bakalářskou prací,“ vysvětluje garant oboru doc. Ing. Viktor Prokop, Ph.D.

Obor budou moci studovat také profesionální hokejisté z řad Dynama. Dostanou tak možnost vedle hraní hokeje získat i vysokoškolský titul a mít tak výhodu pro uplatnění po konci profesionální kariéry.

„Hráči mohou následně pracovat například jako ekonomové nebo manažeři sportovních organizací. Uplatnit se mohou i na vyšších úrovních veřejné správy (město, kraj), které často financují sportovní organizace. Dále mohou být například manažery asociací zastřešujících sportovní organizace v daném sportovním odvětví. Nezanedbatelnou možností je i to, že hráči mohou po absolvování studia začít i sami podnikat v oblasti sportovního managementu,“ shrnuje Viktor Prokop možná uplatnění absolventů po konci profesionální kariéry.

Profesionální hokejisté budou moci při splnění kritérii obor studovat s individuálním studijním plánem. Studenti v tomto případě nejsou povinni docházet každý den do výuky, nicméně mají povinnosti splnit náhradní úkoly, vždy po konzultaci s příslušným vyučujícím. Plán se vztahuje na jednotlivé semináře v rámci semestru, zkoušku ale musí absolvovat každý student, bez ohledu na to, zda má nebo nemá individuální plán.

„Individuální plán dává profesionálním hokejistům velkou možnost vedle hraní hokeje také studovat vysokou školu. Je to skvělá příležitost, jak mít připravená zadní vrátka. Kariéra není nekonečná, může dojít i k nějakému zranění a díky tomuto vysokoškolskému vzdělání budou mít hráči možnost zůstat u sportu i v jiné roli,“ kvituje spolupráci s Fakultou ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Mgr. Ivan Čonka, místopředseda představenstva a ředitel HC Dynamo Pardubice.

Dynamo bude s Univerzitou Pardubice spolupracovat i dalšími způsoby.

„S univerzitou se budeme vzájemně marketingově propagovat. Náš klub se může objevovat na univerzitních akcích, studenti se zase budou moci za výhodnějších podmínek podívat a užít si atmosféru extraligového hokeje v Pardubicích,“ říká Jan Mroviec, tiskový mluvčí a manažer PR Dynama Pardubice.