18.04.2022
Redakce

Splnil jsem si své cíle, těší reprezentanta Herčíka. Co důležitého ho čeká po sezoně?

Z osobního pohledu prožil velmi povedenou sezonu, táhl pardubickou juniorku a nakoukl také do seniorského hokeje, nastoupil jak v dresu Dynama, tak partnerského Vrchlabí. Svými výkony si Daniel Herčík vysloužil po delší době pozvánku do reprezentace a v národním týmu do dvaceti let předvedl povedené výkony.

Je pro vás účast na akci reprezentace do dvaceti let takovou náplastí v závěru sezony, když jste s pardubickou juniorkou vypadli již ve čtvrtfinále?
Určitě jsem rád, že jsem si sezonu o pár týdnů prodloužil. Trochu jsem si spravil chuť, ale vypadnutí mě stále mrzí. Myslím si, že čtvrtý čtvrtfinálový zápas s Plzní jsme měli doma zvládnout, ale to už nevrátím bohužel.

V poslední době jste nebyl stálým členem mládežnických reprezentačních týmů, jaký pro vás byl tedy pocit vrátit se zpět do národního týmu? Byl to jeden z vašich cílů, o kterých jsi mluvil v prosinci po podpisu smlouvy s Dynamem...
Kvůli pár zraněním a hlavně covidu jsem v reprezentaci nebyl, ale teď doufám, že se v ní usadím. A ano, byl to jeden z mých cílů pro tuto sezonu, jsem tedy rád, že jsem ho splnil.

Gólově jste se v reprezentaci prosadil po třech letech, povedlo se vám tedy přenést si formu z Pardubic?
Myslím si, že ano. Byl jsem od listopadu v herní pohodě, i když jsem byl po vypadnutí v play off s pardubickou juniorkou zklamaný, ale člověk už s tím nic neudělá. Hrál jsem uvolněně jako skoro celou sezonu a za góly jsem moc rád. Mohlo jich být v těch třech zápasech v Příbrami více, ale samozřejmě jsem moc rád i za ty dva.

Bylo pro vás vše jednodušší v tom, že v reprezentaci byl z Dynama také Tomáš Urban, s kterým jste navíc hrál v jedné formaci?
Bylo to pro mě snazší v tom, že už jsme s Tomášem hráli společně v Pardubicích, takže jsme věděli, co od sebe můžeme čekat. Ale celkově byla na tomto soustředění a turnaji super parta, nebylo to jen že bych se bavil s Tomášem a on se mnou. (usmívá se)

Nejvíce se vám povedl zápas proti Slovensku, při výhře 6:2 jste dali hned pět branek z přesilovek. Vy jste se postaral o dva góly a na jeden nahrál, nepřemýšlel jsi poté trochu nad hattrickem?
Pět gólů z přesilovek v jednom zápase jsem nikdy nezažil, ale byl to super pocit. Sehráli jsme to tak, jak jsme to trénovali. Abych řekl pravdu, já moc nad hattrickem nepřemýšlel, bylo málo času, ale kluci mi říkali, hlavně tedy Urby, že když bude šance, budou se mi snažit připravit situaci ke skórování. Sice to nevyšlo, ale samozřejmě jsem rád i za ty dva góly.

Z osobního pohledu jste zažil povedenou sezonu. Byl jste velice produktivní v juniorech (39+38), v seniorském hokeji jste si zahrál za Pardubice a Vrchlabí, navíc jste na závěr nastoupil v dresu národního týmu do dvaceti let. Jak ji hodnotíte?
Když skončila minulá sezona, tak jsem prodělal covid, takže jsem nemohl zasáhnout do play off ve Vrchlabí a měl jsem poté více času na přípravu na další ročník. Přes léto jsem tomu obětoval dost a myslím, že se mi to vrátilo. Z osobního hlediska si myslím, že sezona byla povedená. Jen neusnout na vavřínech, neuspokojit se a makat furt dál. Měl jsem v juniorce dobrou lajnu a hlavně s Robinem Kaplanem jsme si rozuměli, i když některé zápasy nám nevyšly, ale to se stane.

Je pro vás právě návrat zpět do reprezentace jednou z motivací do další práce?
Je to pro mě obrovská motivace, ještě když přeložili mistrovství světa do dvaceti let na léto. Chci se tam probojovat a udělám pro to maximum. Mohu jet ještě na dva šampionáty dvacítek, bylo by krásné být na obou.

Dalšími cíli může být větší adaptace v seniorském hokeji, že? Ještě jste v juniorském věku, ale jistě byste si rád už co nejvíce zvykal na seniorský hokej.
S agentem a panem Salfickým řešíme, jak to bude další sezonu. Zatím nejsem schopen říct, jak to bude, ale chtěl bych už sezonu začít v seniorském hokeji a někdy pomáhat klukům v juniorce, když to bude potřeba.

Jaké jsou vaše plány nyní po konci sezony? Budete se soustředit na blížící se zkoušku z dospělosti, nebo stále budete alespoň trochu trénovat?
Dám si chvilku volno a budu se učit na maturitu, která mě čeká v následujících třech týdnech. Doufám, že ji úspěšně zvládnu. A pak do toho zase skočím, abych byl co nejlépe připravený na novou sezonu, na kterou už se moc těším, abych si splnil své další sny a cíle.

Foto: Karel Švec, Český hokej