10.07.2024
Redakce

Sezona Lukáše Sedláka: Gól od krále střelců a zlato ze světového šampionátu

První kompletní sezonu v Tipsport extralize absolvoval Lukáš Sedlák. Kapitán Dynama byl oporou svého týmu, v základní části byl jeho nejproduktivnějším hráčem a v celkovém součtu byl velmi blízko koruně krále střelců, navíc si připsal také úctyhodnou bodovou sérii. Svými výkony si vybojoval účast na domácím mistrovství světa, kde byl výraznou postavou zlatého českého národního týmu. Jaký Sedlův moment vám utkvěl v paměti?

Lukáš Sedlák debutoval v extralize v sezoně 2022/23 a do nejvyšší soutěže vlétl jako uragán. Ve 24 zápasech nasbíral 27 bodů, dalších osm jich přidal v play off a na slavnostním galavečeru byl vyhlášen Hokejistou sezony. Sezona 2023/24 byla pro Sedla první kompletně extraligová, pojďme si připomenout, jaká byla!

Gól od krále střelců

První polovina sezony nenaznačovala, že by Lukáš Sedlák mohl bojovat o titul nejlepšího střelce extraligy, ale v té druhé jako by pardubický kapitán roztrhl gólový pytel. Lukáš Sedlák nakonec v základní části nastřílel 25 gólů, což stačilo na dělené druhé místo v tabulce střelců. Sedlo byl ovšem jednoznačně nejčastěji skórujícím hráčem soutěže. Na 25 branek mu stačilo pouze 44 zápasů, přičemž Tomáš Filippi vstřelil stejný počet gólů v 52 utkáních a rovněž liberecký král střelců Jakub Rychlovský nasázel 26 gólů v 51 kláních.

Bodová série

15 zápasů. Tak dlouho trvala bodová série Lukáše Sedláka v minulé sezoně. Kapitán Dynama si v každém extraligovém zápase od 18. prosince do 23. února připsal kanadský bod, celkem jich v tomto období nasbíral 22! Během této šňůry zažil 10. ledna čtyřbodový večer v Brně, kde vstřelil hattrick, ke kterému přidal asistenci a Dynamo zvítězilo po divokém průběhu 7:6 v prodloužení.

Zlato z mistrovství světa

Zlaté oslavy s Dynamem Lukáši Sedlákovi nakonec unikly v prodloužení rozhodujícího sedmého finále. Pardubický kapitán pár dní po jeho skončení obdržel pozvánku do reprezentace, zúčastnil se posledního turnaje Euro Hockey Tour a následně byl nominován na domácí mistrovství světa. Na šampionátu předváděl skvělé výkony a byl jedním z lídrů týmu, který dokráčel až na samotný vrchol. Sedlo se zaskvěl v semifinále proti Švédsku, ve kterém vstřelil dva téměř totožné góly. Po úspěšném finále se Švýcarskem mohl Lukáš Sedlák pověsit na krk svou první medaili z mistrovství světa, a hned tu nejcennější!

Zlatá hokejka: umístění v TOP10

Skvělé výkony v průběhu extraligové sezony, play off i mistrovství světa přinesly Lukáši Sedlákovi další velký úspěch. V prestižní anketě Zlatá hokejka, která vybírá nejlepšího českého hokejistu roku, postoupil mezi nejlepší desítku hráčů. V TOP desítce byl navíc jako jediný hráč z české extraligy, osm hokejistů z elitního výběru působí v NHL. Na slavnostním galavečeru si nakonec došel pro celkové 8. místo!