21.07.2023
Redakce

S bráchou už jsme toho stihli hodně. Těším se na led, říká Tomáš Kaut

Zkušený čtyřiatřicetiletý útočník Dynama B Tomáš Kaut se chystá s pardubickou rezervou na další náročnou sezonu. S áčkem brzy naskočí do přípravy také jeho 23letý bratr Martin, který se vrátil na východ Čech po svém působení v NHL, kde si zahrál za Colorado a také San José. „S bráchou se vídáme často, byli jsme si zahrát tenis, podívat se na fotbal… Stihli jsme toho spolu už dost,“ říká Tomáš Kaut.

„S bráchou jsme byli v kontaktu pořád, i když hrál v Americe. Martin se vrátil do Česka po mistrovství a od té doby se vídáme docela pravidelně,“ uvádí Tomáš Kaut, který nastupuje do své druhé sezony za pardubické béčko.

Kádr B týmu je složen z 16 hráčů do 24 let. Nejzkušenějším matadorem je šestatřicetiletý Daniel Rákos, který však v předchozím ročníku pendloval mezi áčkem a béčkem. Podle Tomáše Kauta bude ale soupiska pardubické rezervy v nadcházející sezoně stabilnější. „Věřím, že to letos bude jiné než vloni. Daniel Rákos hodně nastupoval i za áčko, takže zkušenějších hráčů bylo v týmu méně. Myslím si, že tuto sezonu nás bude v B týmu víc a zároveň mladší kluci měli v minulém ročníku šanci si Chance ligu osahat, tudíž budou také o něco chytřejší a připravenější. My se jim samozřejmě budeme snažit nadále pomáhat.“

Nejen první tým, ale i Dynamo B prožilo dle slov hráčů Pardubic náročnější suchou přípravu než v předchozích letech. „Musím říct, že letošní suchá příprava byla o něco těžší, než jsem byl zvyklý v minulých sezonách. V tuhle chvíli se cítím dobře, ale nejvíce potom ukáže příprava na ledě a samotná sezona. Silový základ a mobilitu však máme dobrou,“ hodnotí Tomáš Kaut, jenž v uplynulém ročníku odehrál v B týmu 46 utkání a nasbíral 23 bodů (4+19).

Béčko čeká do startu nového ročníku celkem sedm přípravných zápasů, z nichž dva budou také proti soupeřům ze zahraničí, konkrétně proti JKH GKS Jastrzębie z Polska a Debreceni EAC z Maďarska. Zkušený útočník Kaut se už nemůže dočkat, až vkročí na led. „Sedm přípravných utkání je podle mě tak akorát. Tréninky jsou samozřejmě fajn, ale zápasy vám opravdu nic nenahradí, takže jsem rád, že jich nás čeká tolik. Duel s áčkem je pro nás vždy velmi náročný, většinou dostaneme solidně nasypáno. (směje se) Doufám, že je letos alespoň trochu potrápíme. Proti Třebíči, Prostějovu a soupeřům ze zahraničí se už budeme soustředit na naši hru a na to, jak budeme chtít hrát už během sezony. Těším se na to.“

Ročník 2023/24 odstartují hráči béčka 13. září v Prostějově. Tomáš Kaut očekává, že sezona bude nesmírně vyrovnaná. „Vůbec bych se nedivil, kdyby o kompletně celé tabulce rozhodovalo pár bodů. Kohokoliv může potkat špatná forma, ale jinak si myslím, že všechny týmy mají velkou kvalitu a že nás čeká náročný rok,“ dodává.