01.01.2023
Redakce

První zápas roku 2023. Dynamo vyzve v souboji o první místo Vítkovice

Velký ligový šlágr a zároveň první utkání kalendářního roku 2023 se blíží! V Ostravar Aréně se v rámci 34. kola hokejové Tipsport extraligy představí lídr tabulky Dynamo a druhé Vítkovice. Oba celky od sebe momentálně dělí pouhopouhý jeden bod, ačkoli Pardubice mají navíc výhodu zápasu k dobru. Klání vypukne v 17:20 a můžete jej sledovat na ČT Sport.

34. kolo: HC Vítkovice Ridera – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Obě vzájemná měření sil v letošní sezoně dopadla lépe pro Dynamo. Doma nejprve triumfovali svěřenci Radima Rulíka v základní hrací době 2:1, zatímco na Moravě rozhodovaly o vítězi po remízovém stavu 4:4 až samostatné nájezdy.
  • Uvidíme souboj nejlepšího útoku a nejlepší obrany v lize. Ridera vstřelila ve dvaatřiceti utkáních 107 gólů, tedy o 11 více než druhý nejproduktivnější Třinec. Pardubice naopak kralují v defenzívě, dosud inkasovaly šedesátkrát.
  • Duel vynechají útočníci Vítkovic Marek Kalus a Lukáš Kovář, jimž byly uděleny tresty za fauly proti Mladé Boleslavi.

Z kabiny Dynama

Pardubičtí hokejisté zvládli poslední zápas kalendářního roku na jedničku a stejným způsobem jako předchozí rok uzavřeli, budou chtít ten nový otevřít. Čeká je totiž veledůležité střetnutí s Vítkovicemi, které lídrům tabulky extraligy Dynamu dýchají z druhého místa na záda. Poslední vzájemné klání přineslo velkou podívanou v podobě přestřelky 5:4 v prospěch Východočechů, jež zvítězili po samostatných nájezdech. Rozhodoval Tomáš Zohorna.

Dynamo pojede na Moravu pozitivně naladěno. V posledním utkání totiž s přehledem rozneslo České Budějovice 4:1 a při troše štěstí mohl být výsledek ještě jednoznačnější. „Myslím si, že jsme dneska odehráli velice dobré utkání. Až na pasáž ve druhé třetině, kde jsme dostali gól, tam jsme měli trochu problémy. Když pominu koncovku, se kterou se trápíme, tak si myslím, že jsme podali skvělý výkon a zaslouženě vyhráli,“ hodnotil domácí bitvu s Motorem asistent trenéra Richard Král.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Bučko – R. Kousal, Zohorna, Vondráček – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – Říčka, Poulíček, A. Musil – Pavlata, Štetka, Herčík.

Aktuálně od soupeře

I Vítkovice však budou do šlágru s Pardubicemi vstupovat s úsměvem na tváři. Nevyzpytatelnou Olomouc dokázali venku porazit 4:2 a to především díky skvělým prvním dvěma třetinám, v nichž se trefili třikrát, zatímco Hanáci ani jednou. Na domácím ledě se navíc může mužstvo Miloše Holaně pyšnit skvělou bilancí. Z 15 utkání v Ostravar Aréně posbírali 13 výher a 2 prohry. Nicméně jednu porážku zavinily právě Pardubice, tu druhou měl na starost Třinec.

„Olomouc hraje výborně. Je to nepříjemný soupeř, domácí hřiště, fyzický hokej, na to všechno jsme se připravovali, ale vždycky je to o tom, jak je to vidět na tom ledě. Bylo pro nás dobré, že jsme se ujali vedení a nemuseli výsledek dohánět. Asi klíčová byla druhá třetina, kdy jsme se odskočili na tři góly,“ usoudil kouč Vítkovic Miloš Holaň po náročném střetnutí s Kohouty.

Ridera se bude spoléhat zejména na svou sílu v útoku, který vede z první lajny zahraniční trio Peter Mueller, Peter Krieger a Roberts Bukarts. V druhé formaci pak představuje velkou hrozbu nejproduktivnější hráč Vítkovic v tomto ročníku, Dominik Lakatoš.

Hvězda v týmu soupeře:

Dominik Lakatoš. Pětadvacetiletý odchovanec Bílých tygrů Liberec obývá třetí příčku v tabulce nejproduktivnějších hráčů extraligy. Se svými 13 góly a 19 asistencemi ztrácí na prvního Martina Růžičku z Třince pět bodů. Zároveň útočí na svou statisticky nejlepší sezonu v kariéře. Svého bodového maxima dosáhl v ročníku 2020/21, kdy se dostal na číslo 44.

Sestava Vítkovic z minulého utkání:

Klimeš – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, J. Stehlík, Prčík – Bukarts, Krieger, Mueller – Gřeš, L. Krenželok, Lakatoš – Fridrich, Chlán, Bernovský – R. Půček, Dej, Lednický.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice

Peter Čerešňák

HC Vítkovice RideraJuraj Mikuš, Rostislav Marosz