21.01.2023
Redakce

První s posledním. Do Pardubic zavítá Kladno

Po ukázkově zvládnutém domácím derby s Hradcem Králové přijede do enteria areny poslední Kladno. S Rytíři se Dynamo utkalo naposledy v dohrávce 27. kola ve středu 18. ledna, ve které triumfovali svěřenci Radima Rulíka a to rozdílem 4:1. Podaří se jim výkon o čtyři dny později, tedy v neděli 21. ledna, zopakovat? Zápas vypukne v 17:00.

40. kolo: HC Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Pardubice v letošním ročníku Tipsport extraligy vždy Rytíře porazily. Nejtěsněji skončilo hned první měření sil na Kladně, kde rozhodl až 20 vteřin před koncem prodloužení na konečných 5:4 útočník Dynama Robert Říčka.
  • Jedná se o souboj prvního s posledním. Bodový rozdíl mezi oběma celky čítá 45 bodů.
  • Dynamo hraje od domácí prohry se Spartou ve skvělé formě. Od tohoto zápasu vyhráli pardubičtí hokejisté všechny čtyři po sobě jdoucí utkání včetně derby s Hradcem Králové.

Z kabiny Dynama

Pardubice přepadla v pátek velká euforie, neboť Dynamu se podařilo ovládnout před vyprodanou enteria arénou východní Čechy a porazit Hradec Králové pohodlným výsledkem 4:1. Důležitou výhru svého týmu nejprve dvěma brankami odstartoval útočník Tomáš Vondráček a následně jej svými góly doplnili také Lukáš Sedlák a Matej Paulovič, který skóroval už ve chvíli, kdy Mountfield odvolal brankáře.

„Viděli jsme velmi dobré utkání z obou stran. Bylo to nahoru dolů, mělo to parametry. Připravovali jsme se na hradecké přesilovky, protože jsme věděli, že je v poslední době Hradec hodně využíval. Důležité bylo, že jsme ubránili čtyřminutové oslabení, dali góly z početních výhod, což rozhodlo zápas. Kluci hráli velmi dobře a obětavě do obrany, byla tam spousta bloků. Chtěli vyhrát, šli si za tím a povedlo se to. Za ty tři body jsme strašně rádi,“ radoval se po derby asistent trenéra Marek Zadina.

Proti Kladnu si tak mohou muži Radima Rulíka prodloužit sérii výher v řadě na pět a do karet jim hraje nejen postavení v tabulce, ale zároveň dosavadní vzájemné zápasy, v nichž vždy triumfovaly Pardubice. V tom prvním odehraném na ČEZ stadionu rozhodoval o finálním stavu 5:4 Robert Říčka v prodloužení. V enteria areně pak ale diváci viděli jednoznačné představení v podání Dynama, jež rozmetlo svého protivníka 6:2. O pohodlné vítězství se jednalo i v posledním měření sil na Kladně, kde i přestože Východočeši inkasovali jako první po kombinaci staré gardy Tomáše Plekance a Jaromíra Jágra, svého soupeře přemohli 4:1.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Bučko, Kolář, Vála – Cienciala, Sedlák, Hyka – Štetka, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, Zeman – Herčík, A. Musil, Vondráček.

Aktuálně od soupeře

Rytíři se sice momentálně nezdobí dobrou formou, přeci jen z posledních pěti zápasů čtyři prohráli, nicméně právě ta jediná výhra přišla senzačně proti druhým Vítkovicím a to navíc venku. A nebyly to žádné ušmudlané tři body, nýbrž přesvědčivý triumf 3:0. Jistě Kladnu přála i trocha štěstí, avšak není náhodou, že se mu povedlo skórovat v každé z třetin.

„Do zápasu jsme vstoupili oslabením, které se nám podařilo ubránit. Po něm jsme hráli víceméně disciplinovaně. Podařilo se nám vstřelit první gól a až na šanci v přesilové hře ve druhé třetině toho Vítkovice ve druhé třetině příliš neměly. Ve třetí třetiny jsme byli podpořeni výborným Brízgalou. Ke konci měli nějaké střely, ale mužstvo předvedlo vyspělý zápas,“ hodnotil senzační vítězství ve Vítkovicích kouč Kladna Otakar Vejvoda.

Na parádní výkon v Ostravar Aréně se však Rytířům navázat nepodařilo. Nejprve obdrželi výprask 2:6 od Českých Budějovic, následně utrpěli porážku 1:4 proti Pardubicím a v páteční bitvě na ledě Karlových Varů rovněž neuspěli a Energii podlehli 2:4. Šanci na druhou senzaci na kluzišti soupeře ale dostanou právě v neděli proti Dynamu.

Hvězda v týmu soupeře:

Tomáš Plekanec. Zkušený čtyřicetiletý forvard se i přes nedobrou formu Kladna chlubí skvělými čísly. V tuto chvíli má na svém kontě 33 bodů (11+22) a sdílí tak sedmou příčku v tabulce produktivity s nejproduktivnějším hráčem Dynama Lukášem Radilem. Plekanec byl navíc jedním z hokejistů, jež skórovali ve vítězném duelu s Vítkovicemi, a zároveň jediným střelcem Rytířů v posledním vzájemném utkání s Pardubicemi. Na favority tak kladenský rodák umí.

Sestava Kladna z minulého utkání:

Brízgala – Klikorka, Dotchin, Ticháček, Slováček, Cibulskis, Babka – Kubík, Plekanec, Jágr – Brodecki, Indrák, Filip – M. Procházka, Pytlík, Beran – O. Bláha II, Zikmund, Melka – Michnáč.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Milan Klouček
Rytíři KladnoTomáš Voráček, Matěj Beran, Martin Procházka