16.02.2023
Redakce

První proti druhému! Dynamo přivítá Vítkovice

Konečně zpátky na domácím ledě! Dynamo se po reprezentační přestávce vrátí na led enteria areny už v pátek 17.2. proti Vítkovicím. Souboj prvního a druhého týmu tabulky začíná v 18:00 a sledovat ho můžete živě na O2 TV Sport. Přidá Dynamo druhou výhru v řadě?

47. kolo: HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Ridera - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Dynamo v Vítkovicemi odehrálo první zápas v roce 2023. Z Ostravar Arény si odvezlo domů dva body za výhru 3:2 po prodloužení.
  • Vítkovice hrají skvěle v početní nevýhodě. Ubránilo 84,92% všech oslabení, což je jen těsně druhé nejlepší číslo v celé extralize.
  • Pardubičtí hráči naopak vévodí Radegast indexu. Ve statistice bojovníků získali už více než 1300 bodů.

Z kabiny Dynama

Stejně jako ostatní kluby, také Dynamo zažívá v posledních dnech nabitý program. Po fyzicky náročné přípravě v reprezentační přestávce sehrají svěřenci trenéra Radima Rulíka tři utkání v rozmezí pěti dnů. První z nich už mají za sebou. Ve středu si poradili s Českými Budějovicemi, odkud si po výhře 7:3 odvezli všechny tři body. „Ačkoliv jsme prohrávali, tak jsme dokázali ještě v první třetině vývoj otočit. A ve druhé třetině si vypracovat dvoubrankové vedení, ale poté jsme polevili. Budějovice se zaslouženě vrátily do zápasu, srovnaly na 3:3. Naštěstí se nám vydařil závěr utkání, jinak to byl vyrovnaný duel,“ komentoval výhru Radim Rulík.

Nyní čekají na Dynamo druhé Vítkovice. V neděli pak následuje zápas v Karlových Varech. „Je to dost náročné. Trenéři na nás ale apelují, abychom dobře regenerovali a starali se o svoje tělo. Reprezentační přestávka pro nás byla těžká, šlápli jsme do toho. Myslím si ale, že to bylo potřeba, protože během sezóny není pro těžkou posilovnu moc místa," říká útočník Tomáš Zeman.

Proti Vítkovicím mají Východočeši v letošní sezóně kladnou bilanci — jednou brali tři body a dvakrát se radovali po dvoubodové výhře. I tak ale nabídne souboj prvního a druhého týmu tabulky atraktivní podívanou. „Těšíme se, že konečně zase vyjedeme na domácí led. Určitě chceme vyhrát. Je tam nějaký bodový rozdíl, my ale jdeme do každého zápasu tak, že chceme získat tři body," dodává Zeman.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – Vála, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Kolář, Bučko – Cienciala, Sedlák, Hyka – Štetka, Zohorna, Radil – Poulíček, Zeman – Herčík, Musil, Vondráček.

Aktuálně od soupeře

Vítkovice pokračují ve skvělé jízdně letošní sezónou. Také po 46 odehraných zápasech se nachází na druhém místě tabulky a míří tak přímo do čtvrtfinále. Hlavními tahouny týmu jsou útočníci Peter Mueller, Roberts Bukarts, Peter Krieger a Dominik Lakatoš. V brance pak září vysoký Aleš Stezka, kterému skvělé výkony v extralize pomohly také do reprezentace, v jejímž dresu naskočil do všech třech zápasů nedávného turnaje Euro Hockey Tour.

Také v posledním zápase potvrdila Ridera skvělou formu a na domácíl ledě porazila Olomouc 3:1. Houževnatému soupeři nepomohla k bodům ani velká střelecká převaha. „Pro nás strašně důležité vítězství, chtěli jsme odčinit ty domácí prohry, které jsme měli a dostat fanoušky zase na svou stranu, což se nám tím výsledkem a hrou doufám podařilo," řekl po výhře trenér Vítkovic Miloš Holaň.

Z kraje týdne pak přišla pro vítkovické fanoušky další dobrá zpráva. Vedení klubu se dohodlo na novém víceletém kontraktu s produktivním Robertsem Bukartsem a zároveň vyvrátilo spekulace o odchodu Petera Muellera. K tématu se na klubovém webu vyjádřil i sám americký útočník: „Nerozumím tomu, odkud se tyto spekulace berou. Ale není to pravda. Já mám ve Vítkovicích platnou dvouletou smlouvu. Jsem tady spokojený, máme silný tým a věřím, že s ním můžeme dokázat velké věci."

Hvězda v týmu soupeře:

Peter Mueller. Čtyřiatřicetiletý útočník patří k nejlepším hráčům celé ligy. Před letošní sezónou se přesunul z Komety Brno do Vítkovic a také tam ukazuje, jak platným hráčem může pro svůj tým být. Za 30 zápasů nastřádal 32 kanadských bodů a a jeho útok s dalším Američanem Peterem Kriegerem a Lotyšem Robertsem Bukartsem je jednoznačně největší zbraní Vítkovic.

Sestava Vítkovic z minulého utkání:

Stezka – J. Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář, Prčík – Bukarts, Krieger, Mueller – Jarůšek, L. Krenželok, Lakatoš – Kotala, Lindberg, M. Kalus – Dej, Chlán, Fridrich

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Peter Čeřešňák
HC Vítkovice Ridera

Juraj Mikuš, Rostislav Marosz