08.04.2022
Redakce

První gól už byla jen taková třešnička, hlásí debutující reprezentant Cienciala

Šestadvacetiletý útočník prožil po přestupu do Dynama svou bodově nejpovedenější sezonu v Tipsport extralize, když nastřílel třináct branek a na dvaatřicet nahrál. Za své výkony si David Cienciala vysloužil první pozvánku do seniorského národního týmu, kde premiérový start okořenil první brankou.

Premiéra v seniorské reprezentaci vám asi nemohla vyjít lépe, že? Hned jste se prosadil gólově, navíc jste porazili Rakousko 5:1.
Premiéru jsem si moc užil, ještě navíc přišel ve Znojmě plný zimák, takže se nám hrálo dobře. S kluky jsme si sedli, myslím si, že to nebylo špatné. A ten gól už byla jen taková třešnička, protože jsem si užil jen to, že jsem mohl poprvé navléct na sebe ten dres s lvíčkem.

Je pro vás výhodou, že se znáte s řadou hráčů z extraligy a v reprezentaci je i váš spoluhráč z Dynama Matěj Blümel?
Určitě je výhoda, že znám v reprezentaci plno kluků jak z extraligy, tak už z mládeže. S Matějem jsme na pokoji, takže jsem rád, že tady mám jednoho kluka z Pardubic. Myslím si, že jsem zapadl rychle, v šatně není žádný problém, všichni kluci jsou úplně v pohodě, takže tímto mi to usnadnili.

S Pardubicemi vám skončila sezona ve čtvrtfinále 28. března, jak pro vás bylo náročné naskočit zpět do zápasového tempa?
Bylo to dost náročné, protože jsem týden po sezoně nic nedělal, byl jsem doma v Třinci. Vlastně jsem přijel do Znojma a od neděle do středy jsme měli docela těžké tréninky. Takže jsem se v zápase necítil úplně nejlépe, ale snad už jsem si zase zvykl na zápasové tempo a bude to lepší.

Jak si zatím užíváte první dny v reprezentaci?
Je pro mě pocta si zahrát za národní tým a moc si to užívám. Jsem rád, že mě trenéři pozvali alespoň na nějaký zápas a uvidíme, jak to bude dál.

Svou první branku jste vstřelil v 31. minutě z přesilovky, jakou v ní máte roli v porovnání s Dynamem?
Role byla úplně stejná jako v Pardubicích, takže jsem to hrál z pravého manťáku. A Patrik Zdráhal mi to tam výborně přihrál, byl jsem blízko brány, proto jsem vystřelil, byla to super nahrávka.

V extralize jste prožil bodově svou nejpovedenější sezonu, cítíte, že se vám na své výkony daří navázat i v reprezentaci?
Z osobního hlediska se mi sezona v extralize povedla, ale hokej není o tom, jak se vám to povede z osobního hlediska, ale z týmového. Což je pro mě zklamání, jelikož jsme vypadli ve čtvrtfinále. Myslím si, že jsme měli Budějovice více potrápit než prohrát 1:4 na zápasy, ale prostě se nám nedařilo dávat góly brankáři Hrachovinovi. Myslím, že šancí jsme měli dost, ale prostě se nám nedařilo. Navázat na své výkony v reprezentaci – nevím, hrál jsem zatím jen jeden zápas, takže si to netroufnu tvrdit.