10.03.2022
Redakce

Pro úspěch uděláme maximum, říká před začátkem předkola trenér Richard Král

Již v pátek 11. března od 18 hodin nastoupí hokejisté Dynama v enteria areně proti Karlovým Varům v předkole play off. Před jejím startem trenér Richard Král zhodnotil nepovedený závěr základní části a věnoval se i nadcházejícímu soupeři Východočechů. „I z předkola se dá udělat úspěch,“ zní poselství hlavního kouče Pardubic.

S jakou náladou jdete do předkola?
S bojovnou. Nakonec se nám povedlo vyhrát alespoň jeden zápas a ty předchozí dva jsme odehráli dobře. Tým se nějakým stylem poskládal a já věřím, že to bude dobré. První tři čtvrtiny sezony jsme měli velice dobré, nějaká utkání jsme tam prohráli, ale pořád jsme se drželi v první trojce. Pokud vezmeme jakékoliv statistiky, defenzívu, střely ze slotu, tak jsme byli v prvních trojce v celé extralize.

Fungovalo to, ale v sezoně přicházely výpadky.
V play off by to nebylo dobré, ale když se podíváme na výsledky ostatních týmů, tak to potkalo každého. Je obrovský rozdíl, když v sestavě někdo chybí nebo ne. Mrzí nás poslední čtvrtina, kterou jsme měli špatnou. Ta se nám nepovedla.

Střelecky se daří dvěma formacím, navíc Anthony Camara nějakou dobu nehrál.
Vyplývá to i z té poslední čtvrtiny. Když to vezmu od začátku roku, kdy odešel Nakládal, tak se během měsíce zranili Hrádek, Kolář a Robertson. To znamená, že čtyři ze šesti stabilních obránců vypadli. To je strašně těžké nahradit. Na měsíc nám vypadl Říčka, během olympiády Blümel a Camara měl od konce ledna zranění a disciplinární tresty. To je těžké nahradit, zase tak široký kádr nemáme. V jeden čas vypadli čtyři beci a tři útočníci, to je prostě znát.

Když se tohle stalo Spartě, tak ta měla snad deset porážek z 11 zápasů. Třinci odjeli na olympiádu hráči a z pěti zápasů čtyřikrát prohráli. Navíc mělo od února prioritu i Vrchlabí, které se dostalo tam, kam se dostalo. Ti hráči, kteří by zde hráli, tak museli zachraňovat Vrchlabí, my jsme spíše používali juniory. Možná jsme to trošku podcenili, ale těch faktorů tam bylo dost. Nechci se na to ale vymlouvat. Momentálně chybí Robertson, Blümel a Hecl asi nebude k dispozici.

Je pro vás lepší, že začnete v předkole, nebo by bylo lepší spíše trénovat, počkat na navrátilce a jít do čtvrtfinále v plné sestavě?
Bavili jsme se o tom a obě varianty mají své pro i proti. Teď jsme vyhráli, tak možná lepší je hrát dál, než se patlat v tom, co bylo. Na druhou stranu Matěj Blümel může být k dispozici na další kolo play off, takže by možná bylo lepší odpočinout si a doléčit zranění. Těžko říct, jsou to spekulace. Skončili jsme pátí a jdeme do předkola. Nemá cenu se babrat v tom, co by kdyby. Musíme se s tím poprat.

Stejně jako v minulém ročníku nás čeká souboj s Karlovými Vary. V čem to bude jiné?
Ty týmy jsou plus mínus stejné oproti loňsku. Hráli jsme spolu hodně krát, oni ten hokej také moc nezměnili. Možná v posledních zápasech hráli více střední pásmo, ale jinak to mají založené na pohybu, mají pět šest extrémně rychlých hráčů, jsou draví. Nemyslím si, že se máme čím překvapit. Spíše to bude o kvalitě, kdo bude mít větší drive a chuť.

Jakou roli může hrát, že Karlovy Vary nebudou hrát doma?
Může to být pro nás plus, ale oni svůj rozhodující zápas v Chomutově zvládli.

Na svém ledě jste Vary porazili pětkrát v řadě. Věříte, že vám pomůžou fanoušci, když může být opět plná aréna?
Určitě. Když se dostaneme do tlaku, dokážou udělat obrovský kravál. Pomáhají nám.

Dynamo vstoupí do předkola jako favorit. Jak je to s tlakem?
Tady se každá porážka moc neodpouští, takže jsme zvyklí hrát pod tlakem a neměl by to být problém.

Jaký byl pro vás nepovedený závěr základní části?
Zkoušeli jsme všechno možné. Byly tam dva špatné zápasy, které se opravdu nepovedly, hlavně ten v Českých Budějovicích. Jinak to bylo skoro všechno o gól, takže ten tým nemá být z čeho zkroušený. Povedlo se nám to zlomit, takže věřím, že to bude dobré. Těžké to bylo, měli jsme to v hlavách a i my trenéři jsme nevěděli, jestli tu budeme nebo ne. Snažíme se dělat maximum a věřím, že to dopadne dobře.

Říká se, že play off je jiná soutěž. Jak to vnímáte vy?
Není to jen fráze. Kolikrát se to opravdu otočí jedním zápasem. Povede se nám zítra první zápas a může být vše zapomenuto. Věřím tomu, z historie je mnoho takových příkladů, kde se to jedním zápasem zlomilo. David Havíř s Plzní vyhrál titul, když v základní části z posledních 13 zápasů 12 prohráli. Hledáme všechny souvislosti, abychom jenom nepropadali panice, že je všechno špatné. I z předkola se dá udělat úspěch.