08.10.2023
Redakce

Preview a představení soupeře: Servette Ženeva

Pátým soupeřem Dynama v Lize mistrů 2023 bude švýcarský mistr Servette Ženeva. Pardubičtí hokejisté se na ledě tradičního celku nejvyšší švýcarské soutěže představí v úterý 10. října, po čtyřech odehraných zápasech mají skvěle našlápnuto k postupu do play-off. Jakou historii má za sebou klub z druhého největšího švýcarského města a jaké zajímavosti čekají Pardubáky na stadionu i ve městě?

Servette je po čtyřech odehraných zápasech základní části Ligy mistrů tabulkovým sousedem Dynama. Stejně jako pardubičtí hokejisté, také hráči švýcarského týmu v úvodním zápase prohráli (s rakouským Innsbruckem) a následně si připsali tři vítězství. Ženeva porazila Košice (3:2), italské Bolzano 6:1 a francouzský Rouen dokonce 9:1! Na šestém místě v tabulce je se shodným počtem 9 bodů právě před Dynamem.

foto: Peter Jesenský

Představení soupeře

Klub

Servette Ženeva je nejstarším hokejovým klubem ve Švýcarsku. Hokejový oddíl klubu Servette (stejný název používají také místní fotbalový nebo házenkářský tým) byl založen v roce 1905. Klubovými barvami jsou tmavě červená a žlutá. Nejprve Ženeva působila v nižších soutěžích, v roce 1956 postoupila do druhé nejvyšší švýcarské ligy National League B.

O osm let později se hokejisté Servette poprvé probojovali do elitní soutěže, k čemuž pomohlo také předsezonní sloučení s druhým ženevským celkem UGS. Právě od té doby tento švýcarský klub používá název HC Servette Ženeva. V elitní soutěži se týmu nejprve dařilo, pětkrát za sebou skončil na celkovém druhém místě, titul ale stále unikal. Následně přišlo období úpadku a v roce 1975 klub sestoupil z National League A.

Ani ve druhé nejvyšší soutěži se Servette dlouho nedařilo. V rozmezí let 1981 a 1995 ženevští hokejisté několikrát spadli z National League B do třetí nejvyšší soutěže. Poté se ale situace stabilizovala, Ženeva mířila vzhůru a v roce 2002 se vrátila do National League A. Od té doby z nejvyšší švýcarské ligy nesestoupila a patří tak mezi nejtradičnější celky země helvétského kříže.

Největší úspěchy klubu přišly v posledním desetiletí. V roce 2013 vyhrála Ženeva prestižní Spengler Cup. Stejný úspěch dokázala zopakovat i v následujícícm roce. Ligové úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 2021 z toho byla stříbrná medaile a v minulé sezoně přišel historický moment Servette. Po 118 letech klubové existence se urodil první mistrovský titul. Právě tento úspěch zajistil Ženevě účast v letošním ročníku hokejové Ligy mistrů.

foto: Servette Ženeva

Kádr

V klubu působí několik zkušených mezinárodních hvězd. Mezi ty největší patří finští reprezentanti Valtteri Filppula, Sami Vatanen a Teemu Hartikainen.

Také v realizačním týmu naleznou čeští fanoušci známé jméno. Na postu asistenta trenéra působí v Servette Yorick Treille, který odehrál více než 200 zápasů v extralize. Bývalý francouzský reprezentant působil ve Vítkovicích, Spartě a Chomutově.

Stadion

Servette Ženeva hraje své domácí zápasy na stadionu Les Vernets s kapacitou 7 135 diváků. Na tomto místě klub působí už od roku 1958, kdy byl stadion otevřen. V roce 2009 prošel rekonstrukcí, díky které se kapacita zvýšila na současnou úroveň. Servette ale v budoucnu plánuje přesun. Už nyní pracuje na projektu výstavby nové moderní arény pro 10 tisíc diváků.

Fanoušci, kteří s Dynamem do Ženevy pocestují, se mohou na stadionu potkat s dvěma maskoty Servette. Orli Kalvín a Kalvína doprovází utkání v Les Vernets od roku 2006. Jmenují se po Janu Kalvínovi, francouzskému teologovi a stoupenci reformace ve Švýcarsku.

Výjimečnou show potom přináší předzápasový program. Přímo v Les Vernets vzlétá před zápasem živý orel jménem Sherkan a na konci letu přistane přímo uprostřed ledové plochy. Sherkan je prvním evropským živým zvířetem, které se zúčastnilo zahajovacího ceremoniálu při hokejovém utkání. Show je velmi oblíbená napříč fanoušky i hráči Servette Ženeva.

Město

Ženeva je s více než 200.000 obyvateli druhým největším městem ve Švýcarsku, hlavním městem kantonu Ženeva (Švýcarsko je rozděleno na 26 autonomních kantonů). Město se nachází v západní části země u francouzských hranic a u výtoku řeky Rhony ze Ženevského jezera.

Právě díky Ženevskému jezeru a řece Rhoně je ve městě velmi mnoho parků a promenád. Udává se, že zeleň pokrývá až 20 % plochy města. Další geografickou zajímavostí je, že z města je při dobrém počasí vidět 70 kilometrů vzdálený Mont Blanc, nejvyšší hora Evropy.

Ženeva je významným bankovním a obchodním střediskem, světovým centrem hodinářského průmyslu. Ve městě sídlí také řada mezinárodních organizací, včetně části OSN v Paláci národů.

Turisty je oblíbené kromě přírodních parků a promenád také historické centrum města s Katedrálou svatého Petra a dalšími pamětihodnostmi v těsné blízkosti.


Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Letiště Pardubice, Hitrádio Černá Hora a D+D Real.