16.10.2023
Redakce

Preview a představení soupeře: Belfast Giants

Poslední utkání základní části hokejové Ligy mistrů je tu! Už ve středu 18. října zavítáme na led Belfastu, který v posledních letech patří k pravidelným Ligy mistrů. Do třistatisícového města s námi odletí také desítky fanoušků. Pojďte se podívat, co s námi můžete v Belfastu vidět a co očekávat od místních Giants.

V letošní sezóně hokejové Ligy mistrů odehrál Belfast pět utkání, ze kterých dvakrát odcházel vítězně. Ročník však začal třemi porážkami v řadě. Postupně nestačil na finské týmy Lukko a Tappara. Následně podlehl také rakouskému Innsbrucku. Poté však přisla výhra nad italským Bolzanem a naposledy také nad kvalitním Salzburgem. Proti Dynamu tak bude Belfast usilovat o postup do play off, na které momentálně ztrácí dva body.

Představení soupeře

Klub sídlí ve 330 tisícovém městě Belfast v Severním Irsku. Patří mezi 15 největších měst Spojeného království a po Dublinu je druhým největším městem na Irském ostrově. Je zároveň největším městem Severního Irska a provincie Ulster. V Belfastu jsou k vidění stavby mnoha architektonických stylů. Od starších až po moderní stavby jakou je například koncertní síň Waterfront Hall. Součástí města jsou také loděnice, kde se nachází největší světový suchý dok světa a dva obří jeřáby, „Samson“ a „Goliáš“ společnosti Harland a Wolff jež se proslavila stavbou Titanicu.

Právě muzeum Titanicu je jednou z atrakcí, které stojí za to v Belfastu navštívit. Otevřeno je každý den od 9:00 do 18:00.

Hokejový klub hraje své domácí zápasy v multifunkční SSE Aréně, která byla dříve známá jako Odyssey Arena. Kapacita činí 8 700 diváků. Stadion se nachází v blízkosti centra samotného Belfastu.

Giants se řadí mezi nejmladší hokejové týmy. Klub vznikl až v roce 2000 a dodnes provozuje jediné veřejné kluziště v Severním Irsku. Klubové motto zní "In the land of the Giants, everyone is equal" - V zemi obrů jsou si všichni rovni. Od roku 2003 působí v tehdy vzniklé Elite Ice Hockey League, což je nejvyšší profesionální hokejová soutěž ve Spojeném království. Momentálně ji hraje 10 klubů ze všech čtyř historických zemí (Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko). V minulosti si v klubu zahráli například legendární Theoren Fleury, i další hráči s bohatými zkušenostmi z NHL, jako jsou Paul Kruse, Jason Ruff, Paxton Schulte a Jason Bowen.

V loňské sezóně byl největší hvězdou týmu útočník Scott Conway, který se dostal na hranici devadesáti kanadských bodů a ovládl tak tabulku ligové produktivity. Sedmdesáti body zazářil také David Goodwin a před padesát kadanských bodů zapsali také obránce Gabe Bast a útočník Mark Cooper. Prostor v brankovišti si rozdělili Jackson Whistle, Tyler Beskorowany a Peyton Jones. Všichni tři zmínění brankáři se v sezóně dostali nad hranici 90% úspěšnosti zákroků, Beskorowany se mohl pyšnit dokonce úspěšností 94%.

V letošní sezóně se pak k tahounům přidal ještě americký útočník Ara Nazarian, který přišel do klubu v létě z farmářského Jacksonville Icemen. Dalším produktivním nováčkem v týmu je pak italský útočník Daniel Tedesco.

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Letiště Pardubice, Hitrádio Černá Hora a D+D Real.