05.09.2023
Redakce

Představení soupeře v CHL: Stavanger Oilers

Jedna výhra, jedna prohra - to je dosavadní bilance Dynama v Lize mistrů. Už ve čtvrtek 7. září čeká svěřence Václava Varadi další severský soupeř. Po Ilvesu a Skelleftea narazí Pardubice na norský Stavanger Oilers. Přečtěte si, jaké zajímavosti klub skrývá a co tkví za jeho úspěchem.

Stavanger odehrál první oficiální zápas až na podzim roku 2001. Jeho tým byl složen z hráčů nižších finských lig, ale také reprezentantů norské hokejové reprezentace. Už v úvodní sezóně 2001/02 překonali Oilers rekord třetí nejvyšší norské hokejové soutěže. Celou sezónu prošel klub bez jediné porážky a navíc nasázel hned 304 gólů! Na 226 z nich se podílel finský útočník Jari Kesti, jež tento počin stihl ve 21 zápasech.

Dva roky od svého založení se již Stavanger probojoval mezi norskou hokejovou elitu. Ve své premiérově sezóně v nejvyšší lize skončil na třetí příčce a odstartoval tak spanilou jízdu, která trvá až do dnes. První titul přišel v roce 2010, následně přišly také triumfy v letech 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2022 a 2023. Stavanger tak v posledních letech jednoznačně dominuje norskému hokeji.


Mezi největší hvězdy týmu a zároveň nejproduktivnější hráče patří americký útočník Dan Kissel a norští reprezentanti Christoffer Karlsen a Ludvig Hoff. V brankovišti září Henrik Holm, který v loňské sezóně inkasoval v průměru méně než dvě branky na zápas.

Z lavičky tým vede osmatřicetiletý trenér Anders Gjøse, který je například mladší, než jednačtyřicetiletý americký útočník a bývalý hráč NHL Greg Mauldin.


Své domácí zápasy hraje klub v DNB Areně. Ta byla postavena v roce 2012 nejen za účelem hokejových zápasů, ale také různých koncertů. Pro hokejové utkání tamějších Oilers činí kapacita téměř 4500 diváků. Hala se nachází kousek několik stovek metrů jihozápadně od samotného centra Stavangeru.