02.09.2023
Redakce

Představení soupeře v CHL: Skellefteå AIK

Druhý zápas Dynama v hokejové Lize mistrů je za dveřmi. Pojďme si tedy představit soupeře, na jehož ledě vyjedou svěřenci Václava Varadi už v neděli 3.9. od 18:00. Skellefteå AIK patří v posledních letech k nejúspěšnějším klubům Evropy. Znáte její hlavní hvězdy a věděli jste, že Pardubice jsou partnerské město Skellefteå?

Klub sídlí v pětatřicetitisícovém městě Skellefteå, které se nachází ve švédské provincii Västerbotten. Město je známé především pro těžbu zlata. Mezi hlavní kulturní lákadla patří pro místní právě hokejové zápasy. Ty hraje jejich domácí klub v Kraft Aréně. Stadion byl postaven už v roce 1967, roku 2005 však prošel velkou rekonstrukcí a před sezónou 2007/2008 byl znovu otevřen. Kapacita činí 6 001 diváků.


Zajímavostí je, že Skellefteå a Pardubice jsou partnerská města.

Klub byl založen v roce 1921, je tedy o dva roky starší, než pardubické Dynamo. První hokejové zápasy však odehrál až v roce 1943. V roce 1955 už se Skellefteå dokázala probojovat až do švédské nejvyšší soutěže. Svůj premiérový mistrovský titul získala Skellefteå v roce 1978. Klub však poté sestoupil do druhé nejvyšší švédské soutěže, kde působil až do roku 2006.

Od sezóny 2006/2007 už je Skellefteå pravidelným účastníkem SHL, kde se postupem času vypracovala v jeden z nejlepších švédských klubů. První velký úspěch přišel v sezóně 2012/2013, kdy klub skončil na prvním místě v tabulce po základní části a následně získal také mistrovský titul. O rok později přišla obhajoba zlaté medaile.

Od roku 2011 získala Skellefteå hned osm medailí, přičemž všechny byly zlaté nebo stříbrné. Tu poslední stříbrnou brala v právě skončeném ročníku 2022/2023, když ve finále podlehla Växjö 1:4 na zápasy.

V historii klubu obléklo černožlutý dres hned osm českých hráčů. Největší stopu v zanechali v Skellefteå obránci Pavel Skrbek a Martin Ševc.

Mezi největší hvězdy týmu patří třicetiletý účastník posledních tří světových šampionátů Jonathan Pudas, zkušení útočníci Pär Lindholm a Oscar Möller, nebo čtyřiadvacetiletý Rickard Hugg. Z české extraligy pak do Skellefteå zamířil v nedávné době lotyšský útočník Martins Dzierkals.

V obraně naskakuje osmnáctiletý Axel Sandin Pellikka, kterého si vybral v letošním draftu do NHL ze 17. pozice Detroit Red Wings. Vedle něj nalezneme v defenzivních řadách také další mladé švédské obránce, kteří prošli draftem NHL – dvacetiletého Antona Olssona a o dva roky mladšího Eliase Salomonssona.


Brankoviště pro sebe v loňské sezóně uzmul Linus Söderström, který naskočil do 30 zápasů v základní části a dalších 16 přidal v play off. Úspěšnost zákroků vytáhl téměř na 93% a průměr gólu na zápas si udržel šestadvacetiletý brankář na 1,55. Připsal si také neskutečných 11 čistých kont.

Zajímavostí je, že v kanadském bodování loňského play off švédské SHL obsadili hráči Skellefteå hned první tři místa. Se ziskem 12 bodů ovládl produktivitu vyřazovacích bojů Jonathan Pudas, druhý skončil se stejným bodovým příspěvkem Rickard Hugg a třetí jedenáctibodový Oscar Möller. Do elitní desítky se dostal ještě Jonathan Johnson.