29.11.2023
Redakce

Představení soupeře v CHL: Lukko Rauma

Už za týden, ve středu 6. prosince od 18 hodin, rozehrají pardubičtí hokejisté čtvrtfinále Ligy mistrů. Historický postup mezi nejlepších osm týmů Evropy vybojovali proti Ilves Tampere. V boji o semifinále Dynamo narazí na další finský celek – Lukko Rauma. Jaká je historie našeho čtvrtfinálového soupeře a jak se mu dařilo v základní části Ligy mistrů?

Klub

Hokejový klub Lukko Rauma vznikl v roce 1936. Lukko znamená v překladu do češtiny zámek, který má finský celek také ve svém znaku. Klubovými barvami jsou modrá a žlutá. Tradiční účastník nejvyšší soutěže se stal mistrem ligy dvakrát, v letech 1963 a 2001. Do letošního ročníku se „Zámečníci“ kvalifikovali třetím místem po základní části loňské sezony.

V základní části Ligy mistrů vyhrála Rauma pět ze šesti utkání a do play-off postoupila suverénně ze třetího místa. V osmifinále pak narazila na rakouský Innsbruck, po úvodní remíze 2:2 zvítězilo Lukko na domácím ledě v prodloužení a vybojovalo si tak postup do čtvrtfinále.

Kádr

Lukko Rauma disponuje poměrně mladým kádrem. Věkový průměr týmu činí 25.48 let, což je v porovnání s Dynamem o tři roky méně (věkový průměr Dynama je 28.75 let).

Zatím nejproduktivnějším hráčem Lukko ve finské nejvyšší soutěži je útočník Sebastian Repo, který v 23 zápasech zapsal 19 kanadských bodů (10+9). Zahrál si také ve finském národním týmu na uplynulém Turnaji Karjaly. Mezi další zajímavá jména Raumy patří útočník Henri Ikonen nebo Tarmo Reunanen, který z pozice obránce letos získal ve finské lize už 17 kanadských bodů.

Lukko je v tabulce finské nejvyšší soutěže momentálně ve vyrovnaném středu na osmém místě. Lize zatím vévodí oba celky z Tampere – první Ilves a druhá Tappara.

Město

Rauma leží na západním pobřeží Finska. Město má 40 tisíc obyvatel a Lukko patří k hlavním kulturním vyžitím. Turisté však mohou ocenit také dřevěnou architekturu starého města, která patří do seznamu UNESCO.

Stadion

Domácí zápasy hraje Lukko v Kivikylän Areně, která pojme 5 400 diváků. Na domácí zápasy ve finské lize chodí na Lukko 3 až 4 tisíce diváků.



Vstupenky

Vstupenky na první čtvrtfinále, které se v pardubické enteria areně odehraje ve středu 6. prosince od 18 hodin, jsou v prodeji ONLINE ZDE!

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Pardubický kraj, Hitrádio Černá Hora, D+D Real a Rozvojový fond Pardubice.