29.12.2022
Redakce

Poslední zápas roku 2022. Dynamo přivítá České Budějovice

Rok 2023 se blíží, ještě před jeho začátkem však Pardubice vyzvou v domácím prostředí České Budějovice. Východočeši v poslední vyrovnané bitvě v Olomouci padli po prodloužení 2:3 a budou se tak chtít vrátit zpátky na vítěznou vlnu. Připíšou si pardubičtí hokejisté v posledním utkání kalendářního roku všechny tři body? Klání vypukne 30. prosince v 18:00.

33. kolo: HC Dynamo Pardubice – Motor České Budějovice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • V loňské sezoně Motor vyřadil Pardubice ve čtvrtfinále play off. Letos si však svěřenci Radima Rulíka vedou proti Jihočechům dobře. V domácím duelu zvítězili nejprve 6:1, venku pak 4:2.
  • Českým Budějovicím se mimo Budvar arénu nedaří. Z 16 výjezdů si odnesly pouhých 11 bodů a po Litvínovu tak mají druhou nejhorší venkovní bilanci v extralize.
  • Oba týmy vyzvaly v předchozím zápase Olomouc. Zatímco Dynamo podlehlo Kohoutům 2:3 v prodloužení, Motor dokázal během třetí třetiny strhnout výhru na svou stranu a obrátit nepříznivý stav 1:2 na konečných 4:2.

Z kabiny Dynama

Pardubice se i přes pondělní zaváhání na Moravě nadále drží v pozici lídra tabulky hokejové Tipsport extraligy, avšak v tuhle chvíli je náskok týmu Radima Rulíka na druhé Vítkovice už pouze jednobodový. Do karet mu ale stále hraje zápas k dobru. Souboj s Budějovicemi je zároveň posledním testem před utkáním na ledě Ridery, jenž se odehraje 3. ledna 2023. Ostravany naopak vyzve před Pardubicemi nevyzpytatelná Olomouc.

„První třetinu jsme byli lepší, měli jsme výborný pohyb a vytvořili jsme si šance. Ve druhé třetině zas byla lepší Olomouc. Párkrát jsme tam propadli, což se nám nemůže stávat, a Olomouc z toho měla šance. Do desáté minuty třetí třetiny jsme hráli dobře, poté jsme ale faulovali a Olomouc přesilovku rychle využila. Konec z naší strany nebyl šťastný. Udělali jsme tam asi faul za bránou. Olomouc poté využila další přesilovku a díky tomu vyhrála,“ hodnotil bitvu na Zimním stadionu Olomouc asistent trenéra Dynama Marek Zadina.

Pardubický obránce Jan Košťálek se na poslední utkání roku těší a předpokládá, že podpora domácích příznivců bude maximální. „Vzhledem k tomu, že jsou svátky, očekávám narvanou halu a skvělou atmosféru. Doufám, že fanoušky nezklameme a předvedeme dobrý výkon.“ Přestože České Budějovice loni vyřadily Pardubice z play off, však mezi oběma celky rivalitu necítí. „Nemyslím si, že mezi týmy panuje nějaká rivalita, naopak očekávám zápas jako každý jiný. Zkrátka do toho půjdeme s tím, že chceme všechny tři body,“ dodal rodák z Prahy.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Bučko – Kousal, Zohorna, Vondráček – Cienciala, Sedlák, Hyka – Říčka, Poulíček, A. Musil – Kaplan, Kaut, Zeman.

Aktuálně od soupeře

Motor se oproti loňské základní části, kdy se pohyboval v horní části tabulky a v závěru obsadil slušnou čtvrtou příčku, letos poněkud trápí. V tuto chvíli by se sice do vyřazovací fáze ze 12. pozice kvalifikoval, ovšem na záda mu dýchají Karlovy Vary, které, ač odehrály o mač více, mají pouze o bod méně. Nicméně od 8. Hradce Králové je dělí body jen tři.

„Chtěli jsme potvrdit tři body z Hradce, což se nám také povedlo. Olomouc je ale hodně silný soupeř a strašně těžko se proti němu hraje. Jsme rádi, že se nám zápas podařilo otočit, i když jsme dvakrát prohrávali. Opět jsme si pomohli v přesilovkách a důležité bylo, že jsme zvládli i hru v oslabení,“ uvedl trenér Čermák po triumfu nad Olomoucí.

Hosté se budou spoléhat především na útočnou trojku Martins Dzierkals, Lukáš Pech a Milan Gulaš, která Budějovice táhne i v tabulkách produktivity. Konkrétně Pech se zde drží na skvělém čtvrtém místě.

Hvězda v týmu soupeře:

Lukáš Pech. Téměř čtyřicetiletý zkušený extraligový forvard zažil minulý rok v Motoru svou statisticky nejlepší sezonu, kdy si v 66 zápasech dokázal připsat 68 bodů. Nejblíže se těmto číslům dostal před necelými deseti lety, kdy v barvách karlovarské Energie dosáhl pětašedesáti bodů. Skvěle našlápnuto má i letos. Ve 31 utkáních zatím vsítil sedm branek a na dalších 23 přihrál. Zdá se, že mu přestup na jih Čech prospěl.

Sestava Motoru z minulého utkání:

Strmeň – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Dzierkals, Pech, Gulaš – Čachotský, Hanzl, Valský – Strnad, M. Toman, Přikryl – Karabáček, Vopelka, Tomeček.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Milan Klouček, Martin Bučko
Motor České BudějoviceMichal Vondrka