11.02.2023
Redakce

Porazit silnou Slavii a Spartu je pro nás neuvěřitelná motivace, říká Martin Švec

Zaslouženou reprezentační přestávku si také užívají pardubičtí dorostenci, kteří úspěšně zvládli poslední tři zápasy a zejména dvě vítězství nad pražskou Spartou a Slavii dodávají do zbývající fáze o pořadí v play off jistou dávku optimismu. Dosavadní průběh sezony a také další cíle přiblížil v rozhovoru produktivní obránce Martin Švec.

Pokud se ještě ohlédneme za základními skupinami, tak dorostenci Dynama neměli dlouho jistý postup do té kvalitnější nadstavbové skupiny o play off. Ten si zajistili až v úplně posledním možném zápasu, kdy zdolali Mladou Boleslav a postoupili na úkor Jihlavy. „Myslím si, že to byl hlavní cíl, který se povedlo splnit. Sice až v posledním zápase, ale o to víc to bylo napínavější a cennější vítězství,“ uvědomuje si bek Martin Švec.

Pardubičtí mládežníci se dlouhou dobu nemohli svými výkony ve skupině o pořadí v play off uchytit lepšími výsledky, první zápasy výsledkově strádali. Naopak poslední tři utkání před reprezentační přestávkou zvládli dorostenci Dynama vítězně. Nejprve si zastříleli proti poslednímu Zlínu 6:3 a následně proti pražským „S“ překvapili dalšími dvěma výhrami, které jim momentálně zajišťují desáté místo v tabulce. „Byl to parádní víkend, ve kterém jsme se rozhodli, že vykrademe Prahu. Pro nás to je neuvěřitelná motivace do dalších kol. Zjistili jsme, že pokud hrajeme týmově, chceme vyhrát a dáme do toho všechno, jsme schopni porazit i týmy, které jsou v čele tabulky,“ má radost mládežnický reprezentant.

Ze skupiny B postoupili mezi nejlepší společně s Pardubicemi Hradec Králové, Liberec a Mladá Boleslav. K nim se přidalo zbylých osm nejlepších týmů z dalších dvou skupin. „V této skupině jsou všechny týmy velmi kvalitní, při zápasech se nedá nic vypustit. Nestačí jen zápas vyhrát, je třeba, aby celý tým spolupracoval, makal a věřil ve vítězství,“ upozorňuje šestnáctiletý talent.

A s jakými cíli půjdou do zbývající fáze sezony? „Hrát tak dobře jako v Praze. V závěru nepolevit a dosáhnout ještě na co nejvíc vítězství a připravit se co nejlépe na play off.“

Sám Martin Švec si svými výkony řekl už o zajímavé množství zápasů o kategorii výš v juniorech. „Snažím se hrát stále svůj hokej, ale v juniorce je všechno ještě mnohem rychlejší a přesnější. Není tu prostor na chyby, protože ty soupeř vždy využije ve svůj prospěch,“ přibližuje největší rozdíly mezi oběma mládežnickými kategoriemi.

A navíc si v probíhající sezoně vysloužil nominaci do národního týmu do sedmnácti let, se kterým objel už tři akce a odehrál dohromady osm zápasů. „Být součástí národního týmu je pro mě velká čest a beru to jako odměnu za svoje výkony,“ užívá si nominace do české reprezentace.

Příští rok se nabízí příležitost zabojovat o prestižně vnímaný šampionát do osmnácti let, nad tím ale zatím přemýšlet nechce. „Šampionát osmnáctek je pro všechny z nás velký sen, ale zatím se na to neupínám. Chci hrát co nejlépe teď, soustředit se na zbytek sezony a dosáhnout s klubem co nejlepších výsledků,“ uzavírá Martin Švec.