27.07.2023
Redakce

Pochopili jsme, co tu hokej pro lidi znamená, říká Jakub Hlaváč z Bez frází

Spolu s Bez frází se Dynamo během loňské sezóny spojilo hned na dvou projektech. Po knize „Dynamo bez Frází" a filmu „Navždy za Dynamo" však spolupráce pokračuje i nadále. „Je to ta nejvýraznější spolupráce, kterou Bez frází s nějakým klubem má. Už jsme spolupracovali s jinými kluby z různých sportů, v Pardubicích jsme ale strávili nejvíce času. Když se řekne Pardubice a hockeytown, každý to vycítí," popisuje jeden z autorů Jakub Hlaváč. Co spolu s pardubickým klubem zažil a co dalšího fanoušky čeká?

Při příležitosti oslav 100 let pardubického hokeje se spojilo Dynamo s Bez frází a společně vydalo knihu „Dynamo Bez frází“, která vznikla v rámci oslav stého výročí založení klubu, přináší unikátní pohled do historie a zákulisí pardubického hokeje. Následně vznikl také unikátní dokumentární film o tom, co hokej pro Pardubice jako město znamená. Vše reflektuje pomocí příběhů lidí, kteří sice žijí naprosto rozdílné životy, ale ty se vždy střetnou na hokejovém stadionu během domácích utkání svého oblíbeného klubu.

Knihu i film si můžete zakoupit v oficiálním klubovém fanshopu v enteria areně a také na webových stránkách fanshopu ZDE.

V loňské sezóně jste společně s Dynamem vydali knihu a film. Co vám spolupráce přinesla?

„Přineslo nám to úžasné zážitky spojené s Dynamem. Strašně jsme se na spolupráci těšili a byla pro nás čest pracovat s klubem, který slaví sto let a od dětství jsme ho obdivovali. Od začátku jsme do toho šli s tím, že to bude skvělé a ve finále to ještě předčilo naše očekávání.

„V knize jsme se snažili dostat k osobnostem klubu a přiblížit je lidem tak, jak je neznají. Film byl úplně jiný. Snažili jsme se ukázat, jak klub funguje v rámci jedné sezóny a přiblížit se ke každodennímu životu na zimním stadionu, i mezi fanoušky.

Máte za sebou už několik projektů. Toto je však vaše největší spolupráce s nějakým klubem, že?

„Je to určitě ta nejvýraznější spolupráce, kterou Bez frází s nějakým klubem má. Už jsme spolupracovali s jinými kluby z různých sportů, v Pardubicích jsme ale strávili nejvíce času. Když se řekne Pardubice a hockeytown, každý to vycítí. Tím, že jsme tu mohli strávit toho času poměrně hodně, tak jsme plně pochopili, co tady ten hokej pro lidi znamená. Když se daří, to město je vlastně takové veselejší.

Je ještě něco, v čem na vás Dynamo udělalo dobrý dojem?

„Dynamo je strašně profesionální organizace. Hlavně když jsme dělali film a věnovali jsme se tomu dennímu životu v klubu, je to opravdu profesionalita na nejvyšší klubové úrovni. Hezky to říkal Dominik Frodl, že do Pardubic musí chodit lidi, co mají ty nejvyšší ambice. A přesně to je tady cítit.

Chystáte také druhý film spojený s Dynamem. V čem se bude lišit oproti „Navždy za Dynamo"?

„Druhý film by měl být úplně jiný, než ten první. Chtěli jsme zachytit hlavně oslavy sta let Dynama. Řekli jsme si, že pro fanoušky je vždy důležité si připomínat i historii. Budeme se tedy vracet do historie a století Dynama. Chceme přiblížit, proč se vlastně ti fanoušci a region s klubem tak ztotožňují.

V prvním filmu byl například jednou z hlavních postav kustod Martin Mandys. Můžeš prozradit, kdo to bude tentokrát?

„Vlastně žádná hlavní postava tentokrát nebude. Máme připraveno přibližně třicet hokejových osobností. Ať už těch, kteří prošli pardubickým klubem, nebo proti němu na ledě bojovali. Osobností tam bude spousta a hlavní bude to sdělení a aby se lidé dozvěděli nějaké zákulisí jak titulových sezón, tak ročníků, kdy se nedařilo.