07.10.2023
Redakce

PREVIEW: První východočeské derby sezony je tu!

Netradičně v neděli až v 19:20 vypukne šlágr 9. kola Tipsport extraligy, v němž se utkají dva východočeští rivalové – Pardubice a Hradec Králové. Dá se očekávat atraktivní podívaná, Dynamo je na čele soutěže a Mountfield s šestibodovou ztrátou pátý.

Pardubický celek se na nedělní derby naladil páteční domácí výhrou nad Kometou, kterou porazil 5:3. Když Dynamo vedlo 3:0, mohlo se zdát, že již půjde o hladký průběh duelu, brněnský celek však dokázal vyrovnat a Pardubice neměly zisk tří bodů tak lehký. „Udělali jsme si to zbytečně těžké, je to pro nás ponaučení. Musíme se tomu vyvarovat, možná jsme trochu polevili, když to bylo 3:0, na to si prostě musíme dávat pozor,“ říkal po zisku dalších tří bodů do tabulky pardubický kapitán Lukáš Sedlák.

Ten prožil bodově nejpovedenější večer v sezoně, zaznamenal čtyři kanadské body za gól a tři asistence, což je polovina jeho celkové bodové produkce v osmi kolech Tipsport extraligy. „Bodově asi jo, herně si třeba ani nemyslím. Myslím, že jsem odehrál i lepší zápasy, ale dneska to tam napadalo a zrovna jsem u toho byl já. Dneska sice čtyři body, ale nepřeceňoval bych to. Já to říkám furt, že je to o předvedené hře a ne o tom, kolik udělám bodů,“ myslí si Sedlák. Čelu kanadského bodování Tipsport extraligy vévodí s dvanácti body jeho spoluhráč Lukáš Radil, jenž nastřílel osm branek a na čtyři nahrál. V obranných řadách Dynama zatím posbíral nejvíce bodů Peter Čerešňák (1+6), ten je zároveň nejvytěžovanějším pardubickým hokejistou s průměrným časem na ledě 22:18.

Tým vedený koučem Václavem Varaďou si bude v neděli přát potěšit pardubické fanoušky a vítězstvím se udržet na čele extraligové tabulky. Fanouškovskou podporu si pochvaluje také pardubický kapitán: „V Pardubicích si to užívám, mám to tu hrozně rád. Fanoušci jsou skvělí, je to jen radost, když chodí v takovém počtu. Doufám, že jim děláme radost předváděným hokejem a budou na nás s radostí chodit i dál.“

Hradec Králové ztratil body v posledních třech domácích utkáních, ale i on se na nedělní derby naladil vítězně, a to na kladenském ledě, kde se po obratu mohl radovat z vítězství 4:3 po prodloužení. K tomu přispěl také útočník Adam Novotný, jenž prožil extraligový debut, při kterém se hned gólově prosadil a v patnácti letech se stal nejmladším střelcem v historii Tipsport extraligy.

„Na derby se těším. Slyšel jsem, že je vyprodaný stadion, takže bude určitě skvělá atmosféra a musíme se na to dobře nastavit. Myslím, že to bude jako každé jiné derby, vyhecované, i mezi fanoušky, že to bude v hledišti žít. Já se hodně těším,“ říká před nedělní bitvou v klubovém rozhovoru Alex Tamáši pro něhož se bude jedna o první východočeské derby, jelikož Mountfield HK posílil před letošní sezonou.

Tamáši se v hradecké dresu prosadil zatím jednou, k tomu přidal také tři asistence. Nejproduktivnějším hráčem Hradce Králové je útočník Oliver Okuliar se sedmi góly a třemi asistencemi, o bod za ním je obránce Jeremie Blain (2+7), ten je s časem na ledě takřka 23 minut za zápas nejvytěžovanějším hráčem týmu. Mountfield HK má dle statistických čísel aktuálně vyrovnanou brankářskou dvojici. Patrik Bartošák se stal hradeckou posilou do brankoviště, za pět odchytaných utkání má zatím nejlepším úspěšnost zákroků z celé soutěže, konkrétně 93.81 %. Jeho brankářský kolega Henri Kiviaho je ale hned o tři místa za ním s úspěšností 93.26 %, oba mají zároveň jedny z nejlepších čísel v průměru obdržených branek za zápas.

„Je potřeba hrát náš systém hry, stále hodně bruslit a soupeři ani kousek ledu. Protože Pardubice mají výborné kreativní hráče, kteří pokud dostanou na ledě nějaký prostor, tak toho umí využít,“ je si vědom Alex Tamáši.