20.01.2024
Redakce

PREVIEW: Pardubice přivítají v neděli od 18:00 Třinec

Netradičně v neděli od 18:00 se pardubičtí hokejisté představí na domácím ledě proti Třinci. Dynamo bude chtít natáhnout šňůru vítězství na šest zápasů, Oceláře v letošním ročníku již dvakrát porazilo. Hned v prvním utkání v pardubickém dresu se představí proti svému bývalému celku čerstvá akvizice do útočných řad Richard Pánik.

Dynamo zakončí náročný týden nedělním zápasem na domácí půdě proti úřadujícími mistrovi z Třince. Půjde o souboj dvou sousedů v tabulce, Pardubice jsou se ziskem 82 bodů na druhém místě Tipsport extraligy, mají však odehráno o dva zápasy méně než o bod před nimi první Sparta. Oceláří posbírali za sedmatřicet duelů 69 bodů, což je řadí na průběžnou třetí pozici.

Na trase Pardubice – Třinec došlo během aktuálního týdne k hráčské výměně, z východu Čech odešel zpět do mateřského Třince David Cienciala, za něhož získalo Dynama zkušeného útočníka Richarda Pánika. Hned první zápas v novém dresu tak bude pro hráče pikantní, postaví se proti již svým bývalým protihráčům. „Na zápas s Třincem se určitě těším, samozřejmě budu chtít vyhrát. A dokázat jim, že my jsme ten tým, který tu vládne. A také se velmi těším na fanoušky, kteří nás budou hnát dopředu. Doufám, že ten zápas skončí vítězně pro nás,“ říkal Richard Pánik po příchodu do svého nového působiště.

V Pardubicích došlo také ke změnám v trenérském štábu, kde skončil hlavní trenér Václav Varaďa a Aleš Krátoška, do pozice hlavního trenéra se posunul Marek Zadina a novým asistentem je Petr Sýkora. Tým prožil premiéru pod novými trenéry v pátek na ledě Karlových Varů a přestože se pro pardubický celek nevyvíjel duel ideálně, když prohrával 0:3, tak ho nakonec zvládl otočit a vyhrát 4:3 po prodloužení. „Pro naše hráče to byl obrovsky těžký zápas. Tým byl po tom, co se událo pod obrovským tlakem. Takový průběh jsem i očekával, kluci hrozně chtěli, ale byla tam křeč a samozřejmě nám nepřidalo, že jsme dostali jako první gól. Jsem rád za ty kluky a obrovská pochvala do kabiny, jak se s tím zápasem porvali pod takovým tlakem a byli schopní se ve třetí třetině takhle rvát,“ hodnotil svůj první duel v roli hlavního kouče Marek Zadina.

Východočeši vyhráli již pět utkání v řadě, z toho hned čtyřikrát byl po základní hrací době remízový stav a Dynamo následně dokázalo vybojovat druhý bod navíc. Proti Třinci se Pardubice v aktuální sezoně postavily dvakrát a v obou případech se radovaly.

Oceláři vyrazili na východ Čech k zápasu 38. kola Tipsport extraligy s třemi výhrami v řadě v zádech. Stejně jako Pardubice ale museli v posledním utkání otáčet nepříznivý vývoj, doma s Českými Budějovicemi ztráceli dvě branky, nakonec však brali dva body, když zápas rozsekli hned v úvodu prodloužení a zvítězili 4:3. „I přes prohranou první třetinu jsem hráčům neměl co vytknout. Měli jsme osmnáct střel, hosté pět. Náš výkon byl dobrý. Druhou třetinu jsme pak vyhráli 3:0, hráli jsme v ní opravdu dobrý hokej. Ve třetí části jsme se dostali pod psychický tlak. Zatáhli jsme se malinko víc. V prodloužení to vzal Růža na sebe a rozhodl. Hráčům musím poděkovat. Stál proti nám těžký soupeř, dva body bereme," říkal po utkání hlavní trenér Zdeněk Moták.

Třinečtí se musí aktuálně vypořádat s poměrně rozsáhlou marodkou, mimo hru totiž nyní mají Marka Daňa, Libora Hudáčka, Daniela Kurovského a Martina Marinčina. V ofenzivě se může tým ze Slezska opřít o výborné výkony zkušeného Martina Růžičky, který s 41 kanadskými body (16+25) vévodí kanadskému budování celé soutěže a podílel se na více než 35 % všech branek svého celku. Oceláři v brance střídají oba dva své gólmany, Marek Mazanec a Ondřej Kacetl mají prakticky stejnou úspěšnost zákroků, a to okolo 92 %. Ocelářům se na pardubickém ledě bodově dlouhodobě daří, z posledních osmi zápasů jen jednou prohráli v základní hrací době.

Kromě Davida Ciencialy přibyla v třinecké kabině ještě jedná nová tvář, a to urostlý centr Adam Helewka, kterého Oceláři přivedli z finského týmu SaiPa Lappeenranta. „Je skvělé, že Adam může hrát jak centra, tak i křídlo. Vysoký, důrazný hráč s dobrým viděním hry. Jsem si jistý, že pro nás bude posilou,“ okomentoval příchod nové akvizice trenér Moták.

Zápas druhé se třetím týmem tabulky vypukne v neděli 21. ledna netradičně až v 18:00. Vstupenky na utkání jsou v prodeji ONLINE ZDE