26.12.2023
Redakce

PREVIEW: Dynamo na Spengler Cupu vyzve finskou KalPu

Pardubičtí hokejisté vstoupili do Spengler Cupu vítězstvím nad Ambri-Piottou, díky čemuž si mohou v Davosu ve středu užít den volna. Druhým soupeřem Dynama na legendárním turnaji bude finská KalPa Kuopio, která v prvním zápase prohrála s Ambri. Zápas startuje ve čtvrtek 28.12. od 15:10.

Dynamo se na své druhé utkání na Spengler Cupu naladilo skvěle. Ve svém prvním vystoupení na turnaji po 16 letech si poradilo s obhájcem prvenstí Ambri-Piottou 3:2 po prodloužení, když dokázalo smazat dvoubrankovou ztrátu z první třetiny.

Dalším soupeřem Pardubic je finská KalPa, která ve svém prvním zápase na turnaji prohrála s Ambri-Piottou 3:5. Švýcarský celek se tak posunul na první příčku ve skupině a Dynamo bude muset porazit KalPu alespoň v prodloužení, aby postoupilo přímo do semifinále.

Ve své historii KalPa nezískala ještě ani jeden titul ve finské nejvyšší soutěži. Nejlepším umístěním je tak zatím druhé místo ze sezóny 2016/2017. Naopak na Spengler Cupu už skandinávský celek prvenství slavil, turnaj ovládl v roce 2018.

Mezi slavné odchovance klubu patří například legendární Olli Jokinen a Kimmo Timonen, kteří dohromady odehráli v NHL skoro 2 500 zápasů. Jokinen se představil v nejlepší lize světa ve 1 237 utkáních, Timonen odehrál v NHL o 24 utkání méně.

Momentálně v černožlutých barvách září mladý finský reprezentant Juuso Maenpaa, kanadský obránce Colby Sissons, nebo český útočník Matyáš Kantner, který se do KalPy přesunou před minulou sezónou z Mladé Boleslavi.

Pardubickým fanouškům by mohlo být známé také jméno obránce Hugo Galleta. Šestadvacetiletý reprezentant Francie přišel na východ Čech před sezónou 2018/2019 na zkoušku, na které však neuspěl. Vrátil se tehdy do rodné Francie, odkud se po jedné sezóně stěhoval do Finska, kde strávil i juniorské roky v dresu TPS Turku. Za KalPu nyní nastupuje už pátou sezónu.

Generálním partnerem Dynama na Spengler Cupu je D+D Elektromont.