20.11.2023
Redakce

PREVIEW: Dynamo bude bojovat o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. Do Pardubic znovu zavítá Ilves

Už potřetí v letošním ročníku se utkají svěřenci Václava Varadi s finským týmem Ilves Tampere, který dosud dokázali jednou porazit, a to právě v prvním utkání osmifinálové bitvy v rámci Ligy mistrů. Na severu Evropy zvítězilo Dynamo 3:1, teď se bude snažit si dvougólový náskok udržet a zpečetit postup do čtvrtfinále. Odveta vypukne v úterý 21. listopadu v 17:30.

Ilves motivuje fakt, že v předchozím duelu v enteria areně, jenž se odehrál poslední srpnový den a pro oba celky odstartoval skupinovou fázi, vyhráli právě 3:1 a ví, že pokud dokáží tento čin v úterý zopakovat, dostanou osmifinále do prodloužení. Pardubice budou samozřejmě chtít tomuto scénáři zabránit.

„My jsme se poctivě na Ilves připravovali. Čekali jsme vyrovnaný zápas, což nakonec byl. Super, že jsme dali ten gól na 1:1 a vzali jsme jim vítr z plachet. Pak jsme přidali dva další góly a myslím, že jsme si to zkušeně hlídali až do konce zápasu a v podstatě je nepustili do žádné vážnější situace. Jsme rádi za vítězství, je ještě jeden zápas a uděláme maximum, abychom přes Ilves přešli,“ chválil své hráče po venkovním souboji ve Finsku trenér Václav Varaďa.

Oba týmy se od předchozího setkání ukázaly ve dvou zápasech. Dynamo se představilo v Plzni a doma s Libercem, zatímco Rysi sehráli městské derby s Tapparou, současným lídrem finské ligy, a vyzvali také SaiPu. Východočeši ovládli venkovní klání proti Indiánům s přehledem, když svého soupeře zdevastovali 6:1, na Liberec v enteria areně však nestačili a poprvé v extraligové sezoně padli na domácí půdě. O výhře Bílých tygrů rozhodl 54 vteřin před koncem třetí třetiny nejproduktivnější hráč extraligy, útočník Tomáš Filippi. Naopak Ilves si vítězství odnesli z obou utkání, derby strhli na svou stranu v prodloužení, v němž skóroval pětadvacetiletý křídelník Joona Ikonen, a proti SaiPě už neměli žádné větší potíže a vyhráli pohodlně 5:2.

I přes tyto dvě výhry ale Ilves na svého městského rivala ztrácí. Rozdíl činí v současné chvíli pouze jeden jediný bod, ovšem Tappara má navíc výhodu zápasu k dobru. Pardubice jsou mezitím pohodlně usazené na čele tabulky Tipsport extraligy. Na druhou Spartu mají slušný náskok sedmi bodů.

Dynamo i Ilves mají v Lize mistrů ty nejvyšší ambice. „Naším cílem je soutěž vyhrát,“ má jasno Václav Varaďa. Postoupit však může jen jeden. Přijďte pardubické hokejisty v úterý podpořit a pomoci jim se probojovat do čtvrtfinále Ligy mistrů! Osmifinálová odveta startuje v 17:30. Vstupenky jsou v prodeji ONLINE ZDE i na pokladnách entreria areny.

O klubu

Hokejový klub Ilves Tampere byl založen v roce 1931. Překlad finského Ilves do češtiny znamená rys, kterého má klub ve znaku. Klubovými barvami jsou zelená, žlutá a černá.

Ilves Tampere je druhým nejúspěšnějším klubem v historii finské nejvyšší soutěže po Tappaře, rivalovi ze stejného města. První tři tituly získali Rysi bez přerušení v letech 1936 až 1938. V dalších letech nadále okupovali přední příčky tabulky nejvyšší finské soutěže a po druhé světové válce se dočkali dalších třech titulů v řadě. V tomto období navíc neprohráli jediné utkání za více než 4 roky (celkově se jednalo o 36 zápasů).

V roce 1954 Ilves poprvé a naposledy sestoupili z nejvyšší soutěže. Hned o rok později se ale do Liigy vrátili. Zajímavé je, že i přes pád do nižší soutěže v tomto roce se jednalo o nejúspěšnější období historie klubu. Mezi lety 1950 a 1962 se totiž klub z Tampere sedmkrát radoval z mistrovského titulu.

V letech 1966 a 1972 přidali Rysi další dva mistrovské tituly. Od té doby ale úspěchů začalo ubývat. Na konci 70. let se do problémů dostal jiný klub z Tampere, Koovee, který sestoupil z nejvyšší soutěže. Kluby se tak dohodly na vzájemné spolupráci a nejlepší hráči Koovee se přesunuli do Ilves. Tato spolupráce trvá až dodnes.

V novém tisíciletí byli Ilves dlouho průměrným týmem, který se často ani neprobojoval do vyřazovacích bojů. V posledním letech se ale začalo blýskat na lepší časy a nyní se Ilves Tampere znovu vrací na vrchol finského hokeje. V sezoně 2021/22 získali Rysi po dvaceti jedna letech medaili, konkrétně bronz. Stejný úspěch potom zopakovali také v uplynulém ročníku Liigy.

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Hitrádio Černá Hora, D+D Real a Rozvojový fond Pardubice.