16.01.2023
Tisková zpráva

Otevíráme výstavu na Zámku! Na co se můžete těšit?

Už 18. ledna 2023 se otevře na pardubickém Zámku unikátní výstava DYNAMO 100 k oslavě sta let pardubického hokejového klubu. Můžete se těšit na připomenutí historie klubu, zlatých momentů, klíčových postav a součástí budou také audiovizuální prvky. Výstava potrvá do 1. října 2023.

„Kromě jiného výstava předkládá kolekci 37 medailí, z toho 10 olympijských včetně zlatých naganských od brankáře Dominika Haška i trenéra Vladimíra Martince. Další přiveze z Ameriky Milan Hejduk. Jsou tam i zlaté medaile z mistrovství světa," popsal pro Český rozhlas kurátor výstavy Petr Dufek. Takovýto počet cenných kovů pohromadě ještě nebyl v Čechách k vidění.

Dále se mohou návštěvníci těšit také na další vzácné artefakty, jako například prsteny pro vítěze Stanley Cupu, nebo Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. „Pardubičtí hráči v NHL posbírali tolik trofejí jako hráči žádného jiného týmu. Stejně tak máme legendy z dob, kdy se do NHL bohužel nemohlo. Útok Martinec-Novák-Šťastný. Návštěvníci uvidí, s jakými hokejkami stříleli góly a budou to moci porovnat s tou, která letos dala 5000. gól Pardubic v samostatné české extralize,“ doplnil Petr Dufek.

Nejnovějšími exponáty poté bude bronzová medaile Matěje Blümela z loňského mistrovství světa ve Finsku a také čerstvá stříbrná "placka" Radima Rulíka, kterou získal na přelomu roku jako trenér české reprezentace do dvaceti let. Celá výstava bude navíc provázána audiovizuálními prvky, kdy si budou moci návštěvníci vyzkoušet, jaké to je stát během zápasu na střídačce. Fanoušek tak bude mít možnost zažít zápasové emoce očima hráčů a trenérů.

„Pardubice jsou město sportu a jako muzeum jsme rádi, když můžeme oslavit významné hokejové výročí na pardubickém zámku. Velmi si vážíme spolupráce s hokejovým klubem,“ ocenil výstavu Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.

Unikátní výstava se na Zámku Pardubice otevírá už 18. ledna 2023 a potrvá až do 1. října 2023. Základní vstupné činí 250 Kč, snížené 150 Kč (žáci, studenti, senioři). Rodinné vstupné vás vyjde na 500 Kč a skupinové na 1 500 Kč.