12.12.2022
Redakce

Ondřej Chabada byl nominován na mistrovství světa do dvaceti let

Juniorské mistrovství světa už je za rohem a Dynamo bude mít v kádru českého národního týmu své zastoupení. Hlavní trenér Radim Rulík jmenoval do svého výběru obránce 19letého Ondřeje Chabadu. První utkání na MS čeká reprezentaci 27. prosince, kdy vyzve domácí Kanadu, ještě předtím ale odehraje dva přípravné zápasy, a to 21. prosince proti Lotyšsku a 23. prosince se Švýcarskem.

Pro Ondřeje Chabadu se jedná o reprezentační premiéru. Místo v nominaci U20 si vysloužil svými přesvědčivými výkony v Tipsport extralize, Chance lize a také DHL extralize juniorů, kde nasbíral z pozice obránce 12 bodů v 18 zápasech. V nejvyšší soutěži si svou první trefu připsal 23. října 2022 v duelu s Kladnem, které Dynamo rozneslo 6:2. Odchovanec Pardubic skóroval na 2:1, čímž odstartoval gólovou nadílku svého týmu, a asistovali mu zkušený bek Jan Kolář a útočník Matej Paulovič.

„Je to skvělá zpráva. Jeden z mých cílů byl, abych se dostal do národního týmu. Tímto se mi splnil sen. Kdyby mi před sezonou někdo řekl, že pojedu na dvacítky, tak bych se mu nejspíš vysmál. Je pro mě velká čest, že mohu Českou republiku reprezentovat,“ uvedl Chabada po nominaci.

Student Gymnázia Mozartova v Pardubicích zaznamenal raketový vzestup, který ho motivuje v tvrdé práci pokračovat. O přesunu do zámoří však prozatím neuvažuje. „Takhle nad tím nepřemýšlím. Makám, co nejvíce to jde. A uvidíme, kam se posunu dál.“ Mladý obránce si také poprvé vyzkouší hraní na užším kluzišti. „Jak mi úzké kluziště sedne, nezjistím, dokud si to v zápase nezkusím. Rychlostně je to určitě o něčem jiném,“ dodal.

Hlavní kouč dvacítek a Pardubic Radim Rulík o jeho adaptaci na menší prostor nepochybuje. „Ondra je šikovný, dobrý bruslař, nezmatkuje na puku. Záleží, jak bude mít nastavenou hlavu a jak bude řešit situace. Myslím si, že nebude mít problém se přizpůsobit,“ uvedl trenér.

„Nominaci tvoříme společně jako celý realizační tým, ale pozice si mezi sebou dělíme. Já a Jirka Kalous jsme zaměření především na útočníky. Beky si připravuje zejména Marek Židlický. Já jsem rozhodnutí o nominování Ondry samozřejmě podpořil a souhlasím s ním, ale jmenoval ho Marek. Rád bych tak vysvětlil, že to určitě není tím, že jsme oba z Pardubic,“ pokračoval.

Na posledním MS vybojovali junioři čtvrté místo, které bylo mnohými považováno za úspěch. Radim Rulík to tak ovšem nevidí. „Já bych to úspěchem nenazval. Bylo to lepší umístění než dřív, ale medaili jsme nezískali. Nerad bych, aby srpnový turnaj hráči brali jako úspěch. Chci, aby z turnaje vytěžili maximum a neohlíželi se za tím, co proběhlo, ale měli v hlavě to, co proběhne. Musíme kluky pořádně připravit, protože nás čeká nesmírně těžké mistrovství, protože se síly týmů hodně srovnávají. Krásným příkladem je Lotyšsko.“

„Ve skupině máme Rakušany a Němce, dva velmi těžké soupeře. Myslím si, že turnaj bude výrazně odlišný od toho srpnového, protože jsme uprostřed sezony a hráči budou mnohem rozehranější než v létě,“ dodal.

Mezi náhradníky je z Dynama také Daniel Herčík.