20.08.2022
Dominik Dubovči

O pohár hejtmana: Dynamo bere stříbro po finálových nájezdech

Dorostenecký turnaj O pohár hejtmana bavil rodiče, fanoušky i hráče po celý víkend. Domácí talenti do něj vstoupili vítězně proti Olomouci, po sobotním obědě pak porazili i Třinec a souboj o první místo s Mladou Boleslaví prohráli po strhujícím průběhu až v samostatných nájezdech.

Pardubice po prvním dni vedly turnajovou tabulku, v neděli v poledne tak ve finále vyzvaly favorita turnaje z Mladé Boleslavi. Jak se vyrovnaný zápas vyvíjel a kdo střílel góly v průběhu víkendu? Přečtěte si přehled bojů O pohár hejtmana:

Sobota 20. srpna:

HC Dynamo Pardubice 4:1 HC Olomouc

Branky a nahrávky: 13. Pilař (Oliva), 33. Šmerda (Lempach), 38. Turena, 43. Pilař – 4. Drábek (Bošek).

Atraktivní zápas plný šancí na obou stranách rozhodla efektivita v zakončení. O něco lepší nástup do utkání měli hosté z Moravy, dobrým pohybem a rychlými protiútoky se dostávali do střeleckých příležitostí. Přečíslení dvou na jednoho už ve čtvrté minutě využil Drábek, Dynamo ale od té chvíle čelilo sebevědomému soupeři podobnou hrou. Rychlejší souhra a větší důraz do brány vedly k několika šancím, závarům i přesilovým hrám před brankou soupeře, vyrovnávací gól pak padl ve 13. minutě po jednoduché akci, když Matěj Oliva od modré nahodil puk na branku a pohotový Pilař dorazil puk za záda olomouckého brankáře.

Ve vyrovnané druhé třetině gól nepadl, už tři minuty po přestávce ale zužitkoval převahu Pardubic přesnou střelou z mezikruží Šmerda, kterého o pět minut později napodobil Turena, který předtím dobře vystihl rozehrávku soupeře. Do prázdné branky se ještě při power-play soupeře trefil Pilař a Dynamo tak do turnaje vstoupilo vítězstvím 4:1.

BK Mladá Boleslav 3:1 HC Oceláři Třinec

Branky a nahrávky: 5. Beran (Hurt), 29. Hurt (Kurka, Konobelj), 38. Lev (Beran) – 41. Urbánek.

Úvod druhého utkání turnaje poznamenalo vyloučení Třineckých z páté minuty – přesilovou hru využil již po 43 vteřinách Vojtěch Beran střelou nad beton a do vedení 1:0 šla Mladá Boleslav. Naopak Oceláři svou početní výhodu neproměnili, takže stav se do konce první části už nezměnil. Ve 21. minutě pak v oslabení ujel boleslavský Steklý, kterého perfektně vychytal brankář Třince David Skácel. Na přesnou střelu z mezikruží od Jana Hurta už byl ale krátký, podobně se o osm minut později prosadil i Jakub Lev. O snížení Slezanů se vzápětí postaral dorážkou Štěpán Urbánek, tím se však gólový účet uzavřel. Tři body do tabulky si tedy zaslouženě připsala Mladá Boleslav.

HC Oceláři Třinec 1:3 HC Dynamo Pardubice

Branky a nahrávky: 34. Mikula (Dravecký) – 14. Kučera, 27. Šmerda, 28. Kučera (Jansa, Oliva).

Důraz a bruslení, to byly dvě hlavní charakteristiky odpoledního střetnutí dvou silných mužstev. Dorostenecký hokej byl v jejich podání velmi rychlý, ale taky často nepřesný. Například v první třetině bylo k vidění několik nadějných akcí, ale jakoby se ani Pardubicím, ani Třinci nedařilo dotáhnout myšlenku do úspěšného konce. To se změnilo až ve 14. minutě, kdy se třineckou obranou prohnal Dominik Kučera a bekhendem zavěsil pod horní tyč – 1:0.

V otevřenější druhé části na něj podobně navázal Samuel Šmerda, který se ale ze strany trefil trefil mezi betony. V závěru třetiny pak Dynamo dokonce odskočilo na 3:0 zásluhou Kučerovy druhé branky, když přesně a pohotově vypálil z mezikruží. Ve třetí třetině poté i přes několik vyloučení padla jen jediná branka, a to do pardubické klece, když Marcel Mikula využil svého důrazu a procpal puk za záda Antoše. Pardubice si tedy připsaly další klidnou výhru.

HC Olomouc 1:2 BK Mladá Boleslav

Branky a nahrávky: 5. Bošek – 13. Hlínský (Šindelář), 36. Steklý

Do závěrečného sobotního zápasu vstoupila lépe Olomouc, už v páté minutě totiž otevřel skóre Lukáš Bošek. Oproti tomu Mladé Boleslavi se povedla koncovka první části, když po vyloučení Polzera využil přesilovku Adam Hlínský, který tak srovnal na 1:1. Druhá třetina byla bezbranková, v početní výhodě neskórovali ani domácí, ani hosté. Vyrovnaný souboj se tak lámal až v závěrečných deseti minutách. V čase 35:01 skóroval ve vlastním oslabení Středočech Vojtěch Steklý, a když pak Mladá Boleslav s čistým štítem ustála i dva fauly Adama Kurky a power-play Olomouce, bylo rozhodnuto o finálové dvojici.

...

Neděle 21. srpna:

O 3. MÍSTO (HC OLOMOUC – HC OCELÁŘI TŘINEC)

Branky a nahrávky: 12. Murin, 28. Weiss, 37. Rybnikár.

První větší šanci zápasu o bronz měl na hokejce třinecký Weiss, který ale přestřelil branku. Jen o chvíli později pak fauloval Urbánek a po minutě hry i jeho spoluhráč Čmiel, Oceláři však dvojnásobné oslabení ubránili. A ve dvanácté minutě to byli právě oni, kdo šel do vedení, když se ze slotu prosadil Samuel Murin. V polovině zápasu potom do samostatného úniku ujel Matěj Weiss a přesnou střelou zvýšil na 2:0. V 37. minutě navíc Michal Rybníkář využil svého důrazu a pohotově trefil už třetí gól Slezanů. Třinec si tak připsal první výhru na turnaji, kde obsadil třetí místo.

O 1. MÍSTO (HC DYNAMO PARDUBICE – BK MLADÁ BOLESLAV)

Branky a nahrávky: 24. Turena, 54. Kaštánek (Vítek), 60. Novosad (Kučera) – 28. Lisler, 56. Hlínský (Průšek, Steklý), 58. Kubíček (Hlínský, Lisler).

Ve finále turnaje O pohár hejtmana se utkaly dva týmy, které během soboty ani jednou neprohrály. Vzájemný souboj dvou budoucích soupeřů z extraligové skupiny střed byl nejlepším zápasem turnaje. Lépe jej začala Mladá Boleslav, která si v úvodu vypracovala několik slibných příležitostí. Dynamo ale stíhalo se soupeřem bruslit a s protiútoky si jeho defenziva zvládala poradit. I když v 15. minutě ukořistil puk od pardubického obránce Jakub Lev a z mezikruží vstřelil první gól, branka kvůli faulu neplatila a Dynamo si naopak zahrálo přesilovku. Největší šanci pak měli domácí při přečíslení dvou na jednoho v závěru první třetiny, která skončila bez branek.

Ve druhé části zápasu mělo Dynamo hned tři přesilovky, z nichž nevyužilo ani jednu. Skóre otevřela až skrytá střela pardubického Milana Tureny ve 24. minutě. Vedení ale domácím moc dlouho nevydrželo, v čase 27:31 se z dorážky prosadil Lisler, a rozhodnout tak musela až třetí dvacetiminutovka.

Několik šancí na obou stranách pokryli vynikajícím výkonem oba brankáři, až v 54. minutě využil od modré Tom Kaštánek pardubickou přesilovku a poslal domácí do nadějného vedení 2:1. Jenže za minutu a půl si Boleslav vytvořila tlak, při hře 4 na 4 zakončil kombinaci tvrdou střelou Adam Hlinský a bylo srovnáno. V čase 57:42 pak domácí obecenstvo zchladil Richard Kubíček, který se prosadil přesnou střelou přes hráče – 2:3. Dynamo odvolalo brankáře, dorostenci se ze všech sil snažili o vyrovnání, jenže se nemohli dostat před branku soupeře a s nadějemi na výhru to nevypadalo dobře.

Šestnáct vteřin před koncem ale díky důrazu slavili úspěch, po nahrávce Kučery vyrovnal Tomáš Novosad. O vítězi turnaje tak musely rozhodnout nájezdy.

V nich se červenobílí prosadili pouze jednou, zatímco za Mladou Boleslav skórovali dva z pěti střelců. Přestože tedy pohár hejtmana odjel do středních Čech, sympatické výkony, dovednosti i bojovnost domácích dorostenců zanechaly po turnaji dobrý dojem.