26.04.2022
Redakce

Novým hlavním trenérem Dynama Pardubice je Radim Rulík

Dynamo Pardubice už zná složení nového realizačního týmu pro extraligový ročník 2022/23. Novým hlavním trenérem se stal Radim Rulík, jeho asistenty budou Richard Král a Marek Zadina.

„Po uplynulé sezoně jsme si udělali analýzu, vyhodnotili jsme, co se povedlo, co se nepovedlo a sáhli jsme ke změnám v realizačním týmu. V první řadě bych chtěl klukům, kteří u A týmu skončili, poděkovat a určitě s nimi počítáme i nadále v naší organizaci, kde budou na jiných pozicích. Měli jsme nějakou představu, jakého bychom chtěli trenéra, nakonec se povedlo udělat dohodu s Mladou Boleslaví a přichází k nám na post hlavního kouče Radim Rulík,“ řekl na úvod ke změnám v realizačním týmu sportovní ředitel Dynama Pardubice Dušan Salfický.

Radim Rulík se v úterý oficiálně stal novým hlavním trenérem pardubického celku. Má za sebou úspěšnou kariéru v české extralize, v sezoně 2014/15 vyhrál s Litvínovem extraligový titul a byl vyhlášen nejlepším trenérem sezony. Začátkem nového milénia společně s Jaroslavem Holíkem úspěšně působil u české reprezentace do dvaceti let, když v letech 2000 a 2001 získali dvakrát zlaté medaile na mistrovství světa. Vlastní i zlatou medaili ze seniorského MS 2005 ve Vídni, když působil v realizačním týmu tehdejšího trenéra Vladimíra Růžičky. Naposledy působil na lavičce BK Mladá Boleslav, se kterou došel dvakrát za sebou do semifinále extraligy.

„Přestože jsem měl v Mladé Boleslavi ještě smlouvu, tak jsem si nechal nabídku z Pardubic projít hlavou a dospěl k tomu, že je čas udělat změnu. I protože nemám dobré zkušenosti s tím být pátý rok na jednom místě. Takže si myslím, že je to velice dobré řešení pro obě strany. Už v uplynulé sezoně byl v Dynamu velice kvalitní tým, skladba pardubického kádru osloví asi každého trenéra, protože je velice kvalitní. Samozřejmě je mi jasné, že v Pardubicích budou jen ty nejvyšší ambice,“ řekl ke svému novému angažmá Radim Rulík.

Nový hlavní kouč Dynama nepřišel do pardubické kabiny poprvé, vzpomíná na ni z reprezentace. „V pardubické kabině jsem byl během juniorského mistrovství v roce 2008. Ale přiznám se, že si to zde už příliš nepamatuji. Zázemí je zde na velice kvalitní úrovni. V Pardubicích trefím na zimák, ale to je zatím tak všechno. Nejdůležitější je pro mě hokej, nic jiného mě aktuálně nezajímá.“

„Za Radima Rulíka mluví jeho výsledky a bohaté zkušenosti, proto jsme ho oslovili a chtěli získat do Pardubic. Je to velká autorita. Byl úspěšný jak v extralize, tak u reprezentace. Pro mě je to kouč, který dovede Dynamo zpátky k medailím,“ vyjádřil se k novému šéfovi pardubické střídačky majoritní vlastník HC Dynamo Pardubice Petr Dědek.

Zkušenosti má Rulík i ze zahraničních angažmá, v sezoně 2002/03 působil společně s Ivanem Hlinkou u celku ruské Superligy Avangard Omsk. Později se stal hlavním koučem Lvu Poprad, který jeden ročník působil v KHL.

„Radima Rulíka znám spoustu let a když jsme si sedli ke stolu, bavili se o tom, kam Dynamo směřovat, tak jsme našli velkou shodu a věděli jsme, že tohle je trenér, kterého bychom chtěli k týmu, který se tady skládá. Jedná se o trenéra s dlouholetou zkušeností v extralize, má za sebou titul v Litvínově. Ze společné diskuze s Radimem jsme došli k tomu, že nejlepší variantou budou asistenti Marek Zadina a Richard Král. Richard dá Radimovi support v návaznosti na práci, která se udělala za poslední dva roky, protože si myslím že to byla spousta dobré práce. Jsme rádi, že se vše povedlo a Radim přichází do naší organizace,“ těší Dušana Salfického.

„Když vezmu jeho spolupráci třeba s Markem Sýkorou, Ivanem Hlinkou nebo Milošem Hořavou, tak jsem přesvědčený, že je opravdu nabitý zkušenostmi. A slibujeme si, že právě to, co se nám do týmu nepovedlo dostat v loňské sezoně, třeba jiný pohled na určité herní činnosti, například oslabení a přesilovky, se díky zkušenostem Radima a jeho spolupráci s asistenty podaří do týmu zabudovat a mančaft se nejen hráčskou kvalitou, ale i tréninkovým procesem posune zase o level výše,“ říká na závěr Salfický.

Po pěti letech se do Pardubic vrací Marek Zadina

Do pardubické organizace se po pěti letech v Třinci vrací Marek Zadina, jenž se po úspěšné hráčské kariéře vrhl na trenérskou dráhu, čtyři roky působil u mládeže Dynama a v části sezony 2015/16 byl u A týmu Pardubic jako asistent Richarda Krále, s nímž se tak znovu potká v jednom trenérském štábu. Bývalý produktivní útočník se může pyšnit trenérskými úspěchy z posledních let, s Třincem vybojoval dvě zlaté medaile a nyní je opět ve finále.

„Marek Zadina odcházel z Pardubic v době, kdy zde spolupracoval s Richardem Králem. Vrací se tedy ke společné spolupráci. Marek strávil pět let v Třinci a kdyby nebyl covid, tak s ním byl pětkrát ve finále. Má dva tituly, o další nyní bojují. Myslím si, že z něho vyrostl trenér s bohatými zkušenostmi, a hlavně s úspěchy, které věříme, že přenese i do naší kabiny, a pomůže tomu, aby i náš mančaft byl takto úspěšný,“ přeje si sportovní ředitel Dynama.

K novému složení trenérského štábu se vyjádřil také jeho šéf. „Když jsem trénoval, tak kluci ještě hráli, takže jsem je zažil jako soupeře. Teď také trénují, znám je tedy i jako soupeře z hlediska trenérské práce. Pro mě je důležité, že jsou z pardubického prostředí, sám jsem chtěl, aby to byli kluci z Pardubic. Pro zorientování se a rychlé adaptování mi určitě pomůže, že Richard Král nyní u týmu působil.“

Radim Rulík se svými trenérskými kolegy aktuálně finalizují podobu letní přípravy, jejíž start je naplánovaný na první týden v květnu. V průběhu přípravy se s mužstvem vydá i do zahraničí na turnaj Dolomiten Cup, kde se Pardubáci v polovině srpna utkají s celky Bielu, Eisbärenu Berlin a Augsburgu.

Složení trenérského týmu HC Dynamo Pardubice pro sezonu 2022/2023

Hlavní trenér: Radim Rulík
Asistenti trenéra: Richard Král, Marek Zadina