30.01.2024
Redakce

Noví členové Dynastie Dynamo: Milan Černický

Milan Černický je jedním ze čtyř legend pardubického hokeje, kteří byli v rámci druhého ročníku Dne D uvedeni do Dynastie Dynamo, tedy do společenství osobností, které se významným způsobem zasadili o rozvoj pardubického hokeje či budování jeho věhlasu v Česku i zahraničí. Přečtěte si medailonek historika a archiváře Milana Černického.

Milan Černický se narodil 16. března 1936.

Rodák z Nového Bohumína se v dětství kvůli otci vojákovi často stěhoval. Do školy začal chodit v Čáslavi. Věnoval se atletice, hrál házenou, košíkovou i volejbal. Později se vyučil filmovým tiskařem-šablonářem v Tibě Dvůr Králové. Na vojně v Harmanci u Banské Bystrice se stal tiskařem.

Rodiče se zatím přestěhovali do Pardubic. Po vojně s nimi bydlel na Dukle, kde se stavělo úplně nové sídliště. V roce 1957 začal pracovat jako tiskař. A s otcem pravidelně chodili na hokej. V roce 1964 byl založen Klub přátel ledního hokeje TJ Tesla Pardubice. U toho pochopitelně nemohl chybět a začal pracovat ve výboru na úseku propagace. Starali se hlavně o mládež, ročně pořádali devět turnajů pro všechny kategorie.

Zároveň zajišťoval veškerý potřebný tisk. Před sezonou (od roku 1968) vycházel Zápisník s rozlosováním a informacemi o klubu a hráčích. Na každé utkání se vydávaly letáky, jednou za měsíc vycházely noviny Pardubický hokej. Připravit se také musela brožurka na každý mládežnický turnaj. K různým příležitostem se nechávaly dělat odznaky a vlajky. Zajistil i několik suvenýrů: dřevěné hokejky a v roce 1973 nafukovacího hokejistu s číslem 12 jako odměnu Františku Bulisovi za to, že v ligovém semifinále uhlídal nejlepšího hokejistu té doby, hráče Slovanu Bratislava a reprezentace Václava Nedomanského.

Výčet funkcí Milana Černického by byl hodně dlouhý. Pro historii klubu má velký význam jeho pečlivá práce historika a archiváře. Z vlastnoručně shromážděných zdrojů sepsal šest knih o pardubickém hokeji. V roce 2003 byl vyznamenán za dlouholetou práci a propagaci hokeje Medailí města Pardubice a v roce 2005 získal od ČSLH ocenění za dlouholetý přínos pro rozvoj ženského hokeje. V roce 2012 byl zařazen mezi nejlepší sportovce okresu Pardubice v kategorii funkcionář. Jeho syn Milan byl ligovým hráčem Tesly.