12.09.2024
Redakce

Německý trip zahájíme v pátek v Berlíně!

Pardubické hokejisty čeká trip do Německa. Dynamo bude navazovat na úspěšný vstup do základní části Ligy mistrů a dva vítězné domácí zápasy. Hráči vyráží do sousední země už ve čtvrtek, v pátek se potom v Berlíně utkají s německým mistrem. Duel s Eisbären začne v 19:30.

Tým Marka Zadiny čekají o víkendu dva zápasy v Německu. V pátek se Dynamo představí v Berlíně, kde se postaví místním Eisbären a následně se přesune do Straubingu, se kterým se utká v neděli.

Vstup do Ligy mistrů vyšel Pardubákům na jedničku. V prvním zápase rozdrtili Fehérvár 7:0 a na vysokou výhru navázali také v duelu s Tapparou Tampere, kterou porazili 5:1. Skvěle začal první sezonu v dresu Dynama Roman Červenka, který ve dvou zápasech nasbíral už 4 asistence. Střelecky se zase daří Martinu Kautovi a Lukáši Sedlákovi, oba se prosadili třikrát.

Díky dvěma vysokým výhrám Dynamo po dvou zápasech vévodí tabulce Ligy mistrů! Páteční soupeř, Eisbären je na dvanáctém místě.


Eisbären Berlin

Klub z hlavního města Německa byl založen v roce 1954 pod názvem SC Dynamo Berlin. Právě historický název stále užívají fanoušci ve svých chorálech, o čemž se mohli pardubičtí hráči přesvědčit ve finále Dolomiten Cupu 2022, kdy se s berlínským týmem utkali ve finále. Přejmenování z Dynama na Eisbären přišlo po vstupu do sjednocené německé soutěže.

Lední medvědi jsou nejúspěšnějším týmem novodobé německé nejvyšší soutěže. Od jejího začátku (v roce 1994) vyhrál Berlín už 10 titulů! Poslední z nich právě v uplynulé sezoně a díky tomuto ligovému triumfu se vrátil do Ligy mistrů.

Na výraznější úspěch v Lize mistrů Eisbären zatím čekají. Prestižní evropskou soutěž si zahráli už šestkrát, nejlepším výsledkem byla účast v osmifinále.

V dosavadních dvou duelech základní části získal Berlín tři body. V prvním zápase prohrál na ledě švédského Växjö 1:3, následně vyhrál v polské Osvětimi 4:1.

Kádr

Berlín má ve svém středu hned několik zámořských hokejistů. Například Kanaďan Gabriel Fontaine má za sebou pět sezon v AHL a dvě ve Finsku, kde hrál za Lukko Rauma.

Českým fanouškům je dobře známý britský útočník Liam Kirk, který v minulé sezoně působil v extralize v dresu Litvínova.

V týmu je také útočník Tobias Eder, který si za Německo zahrál na květnovém světovém šampionátu v Česku.

V brankovišti mají Eisbären kromě dvou mladíků také Američana Jake Hildebranda. V německé nejvyšší soutěži ho čeká třetí sezona, dříve působil také v AHL nebo známé americké univerzitní soutěži NCAA.

Aréna

Domácí zápasy v německé nejvyšší soutěži hraje berlínský celek v moderní Uber Areně, postavené v roce 2008, pro 14 500 diváků. Zápas s Dynamem se ale odehraje v hale Wellblechpalast, ve které Eisbären působil před stavbou nové areny a ve které nyní hrají mládežnické kategorie. Wellblechpalast má kapacitu 4 695 diváků, z čehož pouze 1 600 je k sezení.

Co navštívit v Berlíně

Pokud se chystáte podpořit Dynamo na zápase v Berlíně, určitě vás budou zajímat místní pamětihodnosti. Hlavní město Německa samozřejmě nabízí spoustu turistických cílů. Mezi ty nejznámější a nejnavštěvovanější patří Braniborská brána, Postupimské náměstí, budova Říšského sněmu nebo pozůstatky Berlínské zdi. Berlín je ovšem také město byznysu, a tak můžete narazit na moderní kongresová centra nebo mrakodrapy.

Partnery Dynama v Lize mistrů jsou D+D Elektromont, D+D Real, Město Pardubice, Letiště Pardubice a Hitrádio Černá Hora.