22.07.2022
Redakce

Legendární Jiří Šejba slaví šedesáté narozeniny!

Legenda nejen Dynama Pardubice, ale i celého českého hokeje, dnes slaví šedesáté narozeniny! Jiří Šejba získal se svým mateřským klubem dva tituly a do hokejových kronik se zapsal výkonem ve finále mistrovství světa 1985 proti Kanadě.

Jiří Šejba se narodil 22. července 1962 v Pardubicích, kde jako malý začal hrát hokej. Dres prvního týmu oblékl poprvé v sezoně 1979/80. Poté si kvůli splnění základní vojenské služby odskočil do Dukly Jihlava, kde získal svůj první mistrovský titul. Po návratu do tehdejší Tesly Pardubice získal v letech 1987 a 1989 další dva československé tituly.

Po roce 1990 odešel zkusit štěstí do NHL, ale ve dresu Buffala odehrál jen 11 utkání a většinu svého zámořského angažmá strávil na farmě. Následně si zahrál v Jokeritu Helsinky, Slovanu Bratislava a německém Essenu.

Významnou stopu zanechal Jiří Šejba také v reprezentaci, s níž získal titul mistra světa v roce 1985 a bronzové medaile ze světových šampionátů v letech 1987 a 1989. Zúčastnil se také Kanadského poháru v roce 1987 a Zimních olympijských her 1988 v Calgary.

Největší zápis do hokejové historie Šejba udělal na domácím mistrovství světa v roce 1985. V holešovické Sportovní hale nasázel Kanadě ve finále hattrick a výraznou měrou se podílel na zisku zlatých medailí. Třetí gól zámořskému soupeři, v jehož týmu hráli například Yzerman nebo Lemieux, navíc vstřelil ve vlastním oslabení po úchvatném sólu přes celé hřiště. Tato branka patří mezi nejslavnější góly české hokejové historie, v anketě České televize se umístila na čtvrtém místě.

Profesionální hokejovou kariéru ukončil doma v Pardubicích. 9. prosince 2000 nastoupil proti Znojemským Orlům k symbolickému jednomu střídání, po kterém jeho hráčská pouť definitivně skončila.

Jiří Šejba začal po skončení kariéry trénovat mládež v Pardubicích a nastartoval tak bohatou trenérskou dráhu. V roce 2005 už jako asistent trenéra A-týmu získal mistrovský titul, ve druhé polovině sezony 2007/08 zde působil jako hlavní trenér. Součástí klubu byl také při posledním titulu v roce 2012, tehdy vykonával funkci sportovního ředitele. Dlouho trénoval také v polské lize, kde vedl GKS Tychy a Osvětim, naposledy působil jako asistent trenéra v pražské Slavii.

Jiřímu Šejbovi přejeme jménem celého klubu k narozeninám hodně štěstí, zdraví a úspěchů v osobním životě!