09.03.2022
Redakce

Krásné číslo. Před sezonou bych tolik gólů nečekal, říká druhý nejlepší střelec extraligy Říčka

Robert Říčka se v pardubickém dresu ukazuje jako nepostradatelný článek sestavy. Odměnou mu je dělené druhé místo v tabulce střelců celé extraligy, když vstřelil 27 branek. Navíc jeden měsíc chyběl z důvodu zranění. 32letý střelec ovládl se ziskem 47 bodů i týmovou produktivitu Dynama a druhý Jan Košťálek, který se stal nejproduktivnějším bekem celé soutěže, ztratil na Říčku šest bodů.

Roberte, aktuálně ještě nevíte, zda skončíte čtvrtí, nebo pátí. Proč vám tolik záleží na tom, aby to byla ta lepší pozice?
Je tam asi 11 nebo 12 dní volna, takže to bude asi tohle. Týmy v předkole se vybouchají a ztratí tam nějaké síly. Myslím si, že to je ta největší výhoda si odpočinout, pořádně potrénovat a jít čerstvý do čtvrtfinále.

Proti Zlínu jste konečně zlomili sérii porážek. Dal vám tento zápas víru, že už bude lépe?
Myslím si, že nás to dneska tolik neprověřilo. Zlín už nehrál v té sestavě, co celou sezonu, nevím, jestli neměli dneska jenom tři pětky. Ze začátku kousali, ale pak bylo cítit, že jim síly dochází. My jsme ale byli v takové křeči a na střídačce mi to přišlo nervózní, že na nás byla série osmi proher znát, takže nám asi bodlo, že byli tak oslabení a my jsme si zase ukázali, že umíme vyhrát. (usmívá se)

Je napínavé čekání, jak dopadne zápas Českých Budějovic?
Určitě, sledujeme to, ale teď už to není na nás. Uvidíme, jak to dopadne.

Začínal jste tady s extraligovým hokejem, tak co říct k dnešnímu loučení Zlína s extraligou?
Je to smutné, ale na druhou stranu se mi líbilo, jak se lidi tady rozloučili po zápase. Ani jsem nečekal, že tady bude tolik lidí, ale byla to taková derniéra zase na nějakou dobu. Já se sem vždycky rád vracím, hraje se mi tady dobře a užil jsem si to. Už to poslední sezony sestupem několikrát smrdělo, ale vždycky se to zvedlo, letos už se to nepovedlo. Je mi to líto. Mám tady na to skvělé vzpomínky, byl to můj první extraligový klub a nadosmrti mu budu vděčný. Mrzí mě, že soutěž hrát nebudou. Zlín je tradiční klub a do soutěže patří.

Jde o sestup vašich dvou bývalých klubů. Havířov bolí ještě asi o to víc, ne?
Tam to právě bylo úplně naopak, jako blesk z čistého nebe. Dvě sezony předtím nebyl Havířov vůbec špatný a letos jim to vůbec nesedlo. Myslím si, že to bude pro oba kluby těžké se vrátit zpátky.

(V průběhu rozhovoru vyrovnávají České Budějovice na 1:1) Kdyby vám přímý postup do čtvrtfinále nevyšel, tak jste se se o to asi připravili sami. Vy jste byli celou sezonu nahoře, co se stalo na konci?
Prohráli jsme pár zápasů, a poté atmosféra a celková nálada v mančaftu šla dolů, nějak jsme se v tom hrabali. Vyrovnané zápasy, které byly o gól, se nám nepodařilo překlopit na naši stranu a ke konci jsme už potom myslím i trochu znervózněli, měli jsme proherní série, a tím jsme se o čtyřku připravili.

Dnes jste vstřelil 27. gól v sezoně. Jste druhý nejlepší střelec extraligy, co na to říkáte?
Je to krásné číslo. Před sezonou jsem nečekal, že bych mohl dát až tolik gólů. Nejvíce za to vděčím spoluhráčům, se kterými jsem hrál a kteří mi ty šance chystali. Mně se je dařilo proměňovat, chytil jsem začátek sezony a potom jsem se na té vlně vezl až do konce sezony. Akorát mě mrzí to zranění, kde jsem vypadl na měsíc, to byla škoda, ale teď se to maže a teprve nás čeká závěr sezony a na to se všichni těšíme. Jsem rád, že jsem se vítězně naladili na play off.

Věděl jste při vaší gólové akci s Honzou Košťálkem, že mu chybí bod, aby byl nejproduktivnější bek?
V Pardubicích sedíme vedle sebe i dnes ve Zlíně jsme si sedli vedle sebe v kabině, takže jsem o tom věděl. Mluvili jsme o tom spolu před zápasem, ale nebylo to tak, že bych ho hledal v každé situaci nebo abychom to hráli na to, aby udělal bod. Ale hezky si sjel na brankoviště, řekl si o to pohybem a viděl jsem volného hráče, v první chvíli jsem ani nevěděl, že to je on, přihrál jsem na brankoviště a jsem rád, že to tam spadlo.

Po základní části definitivně skončíte pátí. České Budějovice jdou za stavu 1:1 do prodloužení...
Dneska jsem s tím asi už počítali. Samozřejmě, že naděje umírá poslední, ale jsem na nás naštvaný, protože ta šňůra byla obrovská. Osm proher v řadě jsem snad nezažil v extralize ani v těch horších sezonách. Můžeme být naštvaní jenom sami na sebe. Teď už se to nevrátí a jdeme do předkola. Uvidíme, kdo na nás vyjde.

Karlovy Vary. Co k tomu na první dobrou říkáte?
No, nevím, kde budeme hrát, když nemají stadion.(směje se) Zdá se mi, že jsme s nimi taky párkrát prohráli. Jsme favoritem, takže se nebudeme téhle role zříkat. Pokazili jsme si závěr, tak teď to prostě musíme odpracovat s Karlovými Vary a přes předkolo přejít. Soustředit se na Vary a nedívat se nikam dopředu, co bude nebo nebude. Zítra si odpočineme, ve čtvrtek dáme dobrý trénink, podíváme se a připravíme na Vary. Musíme do série dobře vstoupit.

Co je pro vás osobně lepší? Dal byste si čtrnáct dní volno bez zápasů, nebo vstoupil hned v pátek?
Myslím si, že nejsem sám, ale někteří kluci mají drobné zdravotní problémy, takže jsme chtěli čtyřku uhrát, ale tak to je. Věřím, že se na to připravíme a postoupíme.