13.04.2023
Redakce

Konec ve čtvrtfinále nás všechny mrzí, chtěli jsme hrát o medaile, říká Daniel Herčík

Talentovaný útočník Daniel Herčík se po vypadnutí ve čtvrtfinále play off loučí s mládežnickým hokejem a po velmi bodově plodných letech se přesouvá do dospělého hokeje. Do juniorské extraligy vkročil už ve svých šestnácti letech a každým dalším rokem se prosazoval čím dál víc. Minulou sezonu dokonce se svým bývalým spoluhráčem Robinem Kaplanem byl v elitní desítce kanadského bodování a také se už stihl bodově prosadit v extralize a první lize. „Pro mě bude důležité se výborně připravit od letní přípravy a ještě více zesílit a zrychlit. Moc se na to těším,“ říká Daniel Herčík pohledem na příští ročník.

Pro juniory skončila sezona před několika dny, když nestačili ve čtyřech zápasech čtvrtfinále na vítěze základní části Třinec. „Když jsem se vrátil zpět do juniorky v polovině prosince, tak musím říct, že jsme na tom byli špatně. Postupem času jsme se ale zlepšovali a byla to fajn jízda, i když na konci nám to pěkně zhořklo. Všechny nás to mrzí. Chtěli jsme hrát o medaile,“ říká pardubický útočník.

Oceláři sice vyhráli základní část, ovšem nedá se říct, že by i vzhledem k výsledkům ostatních sérií šli v roli favorita. Ostatně i v základní části zvládalo Dynamo Třinci pořádně zatopit a byly z toho poměrně vyrovnané výsledky. „V základní části jsem stihl jenom jeden zápas proti Třinci, ale kluci říkali, že máme šanci. Bohužel rozhodly speciální týmy a naše slabá produktivita. Sérii rozhodovaly maličkosti,“ ví rodák z Kolína.

První čtvrtfinálový duel Dynamo zvládlo na ledě Třince znamenitě a dlouho to vypadalo, že Východočeši ukořistí mečbol, jenže poslední minuty Třinec pardubické vedení zcela otočil a zápas nakonec urval pro sebe. „Měli jsme to lépe odbránit, ale bohužel už s tím nejde nic dělat. My sami jsme dostali Třinec na koně. Ve druhém zápase se ta série asi lámala,“ lituje střelec čtyř branek v této sérii. „První zápas byl ale od nás výborný, i ten druhý až na ty poslední dvě minuty,“ hledá pozitiva.

Sice cíl vytoužené medaile neklapl, ale zejména v první polovině sezony to vypadalo, že skončí pardubická juniorka bez play off hluboko v poli poražených. Co se potom tak zásadně změnilo? „Změnili jsme snad úplně všechno a my starší jsme mladším dodali klid. Jsem rád, jak mladší kluci změnili svoji hru a bylo to na nich strašně super. Já si ty poslední tři měsíce strašně užil,“ vysvětluje nejproduktivnější pardubický hráč v základní části i přesto, že odehrál jen 33 zápasů.

Pro devatenáctiletého Herčíka se jednalo o poslední rok v mládeži. Na co bude vzpomínat nejraději? „Momentů je samozřejmě více. První play off s panem Mikeskou a Hemským nebo první rok v juniorce s trenérem Králem a minulý rok s Robinem Kaplanem, když jsme vytvořili fantastické duo a sedli jsme si jak na ledě, tak mimo led a jsou z nás výborní kamarádi. Užíval jsem si samozřejmě taky každý reprezentační sraz a nejlepší zážitek byla účast na Mistrovství světa do dvaceti let,“ vypichuje největší vzpomínky na mládežnická léta.

A pro příští sezonu si dává za cíl výrazněji se prosadit v dospělém hokeji. „Pro mě bude důležité se výborně připravit od letní přípravy a ještě více zesílit a zrychlit. Moc se na to těším. V dospělém hokeji už mám něco odehráno, takže si už zvykat myslím nebudu muset. Už plus mínus vím, co mě čeká. Chtěl bych být pro tým přínosný a důležitý,“ dodává na závěr.