07.11.2023
Redakce

Je to pro mě výzva i čest, říká Tomáš Jirků

Po odchodu Richarda Krále do Mladé Boleslavi už Dynamo B zná jméno svého nového hlavního trenéra. Stal se jím 32letý Tomáš Jirků, který se do pardubické organizace přesunul z druholigového Vrchlabí. „Beru to nejen jako výzvu, ale i jako čest, že jsem dostal tu šanci. Moc si toho vážím a budu se snažit udělat maximum proto, aby byla organizace úspěšná,“ říká nový kouč B-týmu.

Je vám teprve 32 let, vnímáte přesun do Dynama jako velký posun v kariéře?

Zcela určitě. Já už když jsem před dvěma roky trénoval Vrchlabí v Chance lize, tak mi bylo 30, takže tu roli, že jsem jeden z nejmladších trenérů v profesionálním hokeji, znám. Beru to nejen jako výzvu, ale i jako čest, že jsem dostal tu šanci. Moc si toho vážím a budu se snažit udělat maximum proto, aby byla organizace úspěšná.

Už ve Vrchlabí jste s hráči nejprve hrál v jednom týmu a poté je trénoval. Nyní Vás čeká podobná situace. Jaké to je, nejprve být s klukama v jedné šatně a potom je vést jako trenér?

Jsou tam samozřejmě obrovské rozdíly. Na druhou stranu si myslím, že pořád je důležité zůstat člověkem. I když nemůžeme být kamarádi v tom pravém slova smyslu, protože já mám tu zodpovědnost a jsem trenér, tak na druhou stranu ten lidský přístup a ta komunikace u mě byla a zůstane to i dál. Neměl jsem s tím nikdy problém, že bych cítil, že mě kluci nerespektují nebo by si ke mně dovolili něco jiného než k jiným trenérům. Nevnímám to jako problém, ale samozřejmě chápu, že pro někoho to může vypadat jako citlivé.

Už ve 30 letech jste skončil hráčskou kariéru. Bylo to kvůli trénování?

Rozhodně. Já jsem už ve 20 věděl, že se budu věnovat trenérské kariéře, protože ta hráčská se nevyvíjela úplně tím dobrým směrem, když jsem skončil v Liberci v juniorech. Nebyl jsem naivní, takže jsem šel do Prahy studovat vysokou školu a chtěl jsem všechno směřovat k té trenérské kariéře. Když přišla tahle nabídka, tak i když s těžkým srdcem, musel jsem ty hráčské brusle pověsit na hřebík a naplno se věnovat už jenom trenéřině.

Sledoval jste už v poslední době zápasy Dynama B?

Nejenom poslední. Já to sleduji celou sezonu, protože tady spoustu kluků znám a zároveň sleduju celé hokejové dění v Česku a po celém světě. Teď o to víc jsem to sledoval těch posledních pár dní a myslím, že kluci hrají v parádní formě. Daří se jim a já doufám, že na to společně navážeme a že to bude pokračovat dál.

Jaký je následující program, kdy se připojíte k týmu?

V pátek mě čeká první trénink s týmem, určitě si předtím ještě musím dát schůzku s klukama z realizačního týmu a nastavit si nějaká pravidla, jak budeme fungovat a kdo bude mít jakou roli. Zároveň nechci moc sahat do fungujícího týmu, takže chci navázat na dobrou práci Richarda Krále a kluků. První trénink s nimi určitě budu chtít mluvit obecně, aby věděli co je čeká, že jsem nepřišel dělat žádné závratné změny a aby věděli, že jsem tam pro ně a jsme na jedné lodi. Budu si chtít s klukama dát individuální pohovory, abych znal současnou situaci, jak to vnímají a zároveň poznal kluky, které neznám.