13.12.2022
Redakce

Jakub Lichtag prodloužil s Dynamem smlouvu do roku 2025

Pardubický klub si až do sezony 2024/2025 pojistil služby dvacetiletého útočníka Jakuba Lichtaga, jenž prošel mládežnickými týmy Dynama a nyní obléká dres B týmu. „Za nabídku nové smlouvy jsem hrozně rád. Nesmím se ale uspokojit a musím ukazovat, že je ve mně víc a víc,“ říkal po podpisu nového kontraktu.

„Jakub Lichtag si prodloužení smlouvy s Dynamem zasloužil svými výkony, přístupem, poctivostí a zarputilostí. V B týmu jsme s ním maximálně spokojení a to, že takto hraje, je jen jeho zásluha. Má poctivý přístup, což ho vyneslo až do A týmu, kde v neděli naskočil k prvnímu zápasu. Jsme rádi, že můžeme být u jeho kariéry a bude v naší organizaci působit až do roku 2025,“ okomentoval podpis nové smlouvy s talentovaným útočníkem sportovní manažer Dynama B Tomáš Rolinek.

Chci se každým dnem zlepšovat a ukázat, že na to mám

„Podpis nové smlouvy pro mě znamená, že musím nadále makat na sto procent a ukazovat co nejlepší výkony. Nesmím se uspokojit a musím ukazovat, že ve mně je víc a víc,“ říkal s odhodláním do další práce Lichtag a pokračoval: „Hrát profesionálně hokej je pro mě splnění snu, jsem za to rád. A doufám, že ten sen půjde ještě dál. Chci ukázat, že mám na to být v Pardubicích a každý den se zlepšovat.“

„Pro první rok v juniorce jsem si zvolil Litomyšl, která hrála REDSTONE extraligu, a ten rok mi hrozně dal. Hrál jsem furt, i když jsem byl nejmladší. Poté jsem se vrátil do Dynama, kde jsem se chytnul, ale bohužel následoval covid. Poslední sezona v juniorce mi hodně dala, byl jsem kapitánem a vybojoval jsem si nabídku do B týmu Dynama, za což jsem rád. Myslím si, že jsem ji chytnul celkem dobře, chci dál ukazovat, co ve mně je, a postupně se rozvíjet,“ popisoval své kroky do seniorského hokeje dvacetiletý útočník.

Při pohledu do Lichtagových statistik z mládežnických let neuvidíte až tak velký bodový přísun, v uplynulé sezoně posbíral v juniorce 25 kanadských bodů (8+17), jeho hlavní doménou jsou ale jiné věci. „Minulou sezonu jsem byl v juniorce jako nejstarší ročník, takže se ode mě očekávaly body, ale už i trenér mi říkal, že já nejsem na ledě jen od toho, aby se ode mě očekávaly góly. Že jsem úplně jiný typ hráče, spíše na černou práci. Mojí hlavní doménou je to, co pomáhá týmu, ale ve statistikách to není vidět.“

Zalíbila se mi dřina a fyzická hra Adama Musila

Při své první sezoně v seniorském hokeji si však nevede špatně ani z pohledu kanadských bodů, ve 27 zápasech zaznamenal 5 gólů a 5 asistencí. „Dostávám prostor, za což jsem strašně rád. Hraji se zkušenými hráči jako je například Tomáš Kaut, který mi hodně pomohl, dále Daniel Rákos. Je to i spoluhráči, kteří jsou zkušení, já se jim to tam snažím jen rozhánět, vybojovat nějaký puk a potom občas dám gól,“ říkal skromně útočník, jenž v Chance lize hraje v průměru 19 minut za zápas.

Jeho styl by se dal přirovnat k Adamu Musilovi, se kterým nastoupil v jednom útoku v nedělním duelu proti Třinci, kdy zaznamenal premiérový start v Tipsport lize. „Minulý rok v juniorce jsem pořád koukal na Adama, jak hraje. Ta dřina a fyzická hra, která je jeho doménou, se mi strašně zalíbila a chtěl jsem to dělat jako on. V Pardubicích je mým vzorem Adam Musil, ale jinak mám oblíbeného například Dmitrije Jaškina nebo Brada Marchanda.“

Jaké jsou aktuální cíle Jakuba Lichtaga? „Chci se zlepšovat ve všech směrech. Hrát v extralize by bylo nádherné, ale jsem rád, jaký dostávám prostor v Chance lize, na to, že jsem jeden z nejmladších. Hrozně mi to dává, jdu tomu naproti, dělám vše na sto procent, dávám si navíc. Už delší dobu se snažím nabrat váhu, což se mi moc nedaří, ale pokrok tam je. A na ledě se vždycky snažím pracovat na bruslení, na což se kouká všude. A poté udržet se na puku, ale to je hlavně o tom, jak jsem fyzicky připravený. Myslím si, že kondičku mám slušnou, ale musím pořád makat, všechno se dá zlepšovat. Chci se zlepšovat každý den a vše dělat na sto procent,“ dodal na závěr.