18.03.2022
Redakce

Jak si vedl čtvrtfinálový soupeř Dynama v základní části?

Dynamo si v předkole v nejkratším možném čase poradilo s Karlovými Vary a postoupilo do čtvrtfinále. Poprvé se s Motorem České Budějovice utká v pondělí 21.3. Pojďme si blíže představit našeho čtvrtfinálového soupeře - Motor České Budějovice.

Čtvrtfinálovým soupeřem Dynama budou České Budějovice, které se v posledním kole dokázaly prokousat k přímému postupu do play off právě na úkor svého soupeře, když v posledním kole získaly kýžený bod proti Mountfieldu HK. Pardubice tak byly odsunuty na pátou příčku. Z důvodu lepšího postavení po základní části odehraje Motor první dva zápasy na domácím ledě, následně se série na další dva duely přesune do pardubické enteria areny, kde se oba týmy utkají v pátek (25.3. od 19 hodin) a v sobotu (26.3 od 17 hodin).

Cesta Motoru základní částí až do postupové čtyřky

Po nepovedené loňské sezoně, kdy českobudějovický Motor skončil beznadějně na poslední jen s deseti vítězstvími (z nich bylo šest po základní hrací době), zažívají České Budějovice úplně opačné pocity. Čtvrté místo po základní části a zisk 93 bodů je toho důkazem. Rozjezd do sezony měl celek z jižních Čech solidní, po prvních deseti kolech měl pět výher. První větší krize na Motor ovšem přišla druhým vzájemným zápasem s Dynamem, který prohrál v domácí Budvar aréně 2:3. To se psalo datum 5. listopadu a od té doby vyhrál jen dva duely (s Mladou Boleslaví a Spartou) z osmi možných, nakopla je až 12. prosince výhra nad Kladnem. Naopak série na začátku ledna byla impozantní a z velké části napomohla k vybojování přímého postupu do play off. Nejdříve si budějovičtí hokejisté vyšlápli na celkově druhé Oceláře, které zdolali 5:4 po prodloužení, vítězná šňůra pokračovala ještě dalších šest utkání za sebou. Extraligová tabulka byla napínavá do samotného konce. Pardubice si v závěrečném kole poradily se sestupujícím Zlínem a čekaly na to, jak skončí zápas mezi Mountfieldem HK a Motorem, kdy hostům stačil k postupu do čtyřky jediný bod. Ten nakonec získali a postoupili právě na úkor Pardubic.

Vyrovnané vzájemné zápasy, horší skóre pro Dynamo

7. kolo | HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Úvodní vzájemný zápas sezony 2021/2022 vyzněl lépe pro Dynamo, které na domácím ledě zvítězilo 3:2. Po bezbrankové první třetině se do vedení dostali hosté, když obraně ujel Michal Vondrka, který přesně zakončil. Ve vlastním oslabení poté srovnal Blümel. Do vedení se však opět dostal Motor, když se po teči trefil Ondráček. Na jeho gól ale za minutu odpověděl Robert Říčka. Rozhodující trefu a tři body pro Dynamo vystřelil v 55. minutě Matej Paulovič.

22. kolo | HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)
Také ve druhém utkání byly úspěšnější Pardubice. Do vedení ale dostal domácí České Budějovice Abdul, jehož branka padla až ve 28. minutě, o vyrovnání se postaral Robert Kousal. Ještě před druhou přestávkou vystřelil domácímu mužstvu vedení Vondrka. Ve třetí třetině ale dvěma slepenými trefami Dynamo zápas otočilo zásluhou Anděla a Blümela.

37. kolo | HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice 1:6 (0:4, 1:0, 0:2)
Druhé domácí utkání v sezoně Dynamu nevyšlo už od samého začátku a jen během první třetiny se České Budějovice trefily čtyřikrát. Ve 26. minutě sice snižoval Blümel, jenže ve třetí třetině pojistili hosté jednoznačnou výhru díky zásahům Doležala a Ondráčka.

52. kolo | HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice 7:1 (1:0, 4:1, 2:0)
Také poslední vzájemný duel sezony se vydařil výrazně lépe Motoru. V první třetině se prosadil jen Vráblík. Ve druhé části domácí hostům ve skóre utekli a čtyřmi góly tak stanovili ráz dalšímu průběhu. Hned po dvaceti vteřinách v poslední třetině dal šestou branku Abdul a skóre ukončil v 51. minutě Ondráček. Obránci Vráblík se Šenkeříkem zaznamenali tři kanadské body.

Gulaš táhne, daří se i dalším veteránům

Z důvodu dlouhé absence kvůli zranění vynechala největší hvězda Milan Gulaš jedenáct utkání, i přesto zaznamenal solidních 42 bodů (18+24). Lídrem týmové produktivity se však stal další zkušený útočník – 38letý centr Lukáš Pech si připsal skvělých 57 bodů za 22 gólů a 35 asistencí, a dokonce mu to vyneslo druhou příčku v bodování celé soutěže, zaostal jen za Filipem Chlapíkem. Pozor si bude muset dát pardubická obrana také na Martina Hanzla, který pookřál ke konci sezony a připsal si 32 bodů. V těsném závěsu figuruje další útočník Jindřich Abdul, který ze svých 30 bodů má rovnou 17 z přesilových her. Obránci Petr Šenkeřík, Jan Štencel a Stuart Percy nasbírali dohromady 71 kanadských bodů. V sestavě Motoru také pravidelně nastupují bývalí reprezentanti Jiří Novotný a Michal Vondrka, který v Pardubicích jednu sezonu působil. Nejproduktivnějším mladíkem je dvacetiletý Martin Beránek se 13 body ve 49 zápasech.

Ohlédnutí za speciálními formacemi a týmovými statistikami

Za celou základní část nasázely České Budějovice do branek soupeřů 166 puků, což je vyneslo na šesté místo, na stejné pozici jsou v počtu obdržených branek – těch bylo 151. Motor na rozdíl od Dynama, které odehrálo vůbec nejméně přesilových her mezi všemi týmy (162), si zahrál v početní převaze ve 210 případech, z nichž jich využil 41 a s 19,52 % se umístili v tomto ohledu na 7. místě. Oslabení nemá soupeř Dynama ve čtvrtfinále o moc horší, s 80,3 % je osmý. Mezi elitní týmy se budějovický celek řadí ve statistice zblokovaných střel, kterých měl 800 a patří mu čtvrté místo. V počtu hitů naopak lehce ztrácí a skončil na desátém místě.