05.10.2020
Redakce

Hráči dostali individuální plány, některým jsme dovezli rotopedy, říká kondiční trenér Petr Mocek

Hokejisté Dynama Pardubice jsou od minulého týdne v karanténě kvůli pozitivním testům některých z nich na nemoc COVID-19. Jsou tak v domácí karanténě. Jak se v takové situaci dá připravovat a jaký mají plán na udržení kondice? „Každý výpadek je nepříjemný, nicméně hráči jsou mladí, takže nepředpokládám nějaké větší komplikace,“ řekl v rozhovoru kondiční trenér Dynama Petr Mocek.

Od minulého týdne jsou hráči Dynama v karanténě. Jaká byla první opatření, která jste s trenérským štábem v této situaci podnikli?
Nejdříve jsme museli počkat na výsledky testů, abychom se třeba v něčem neunáhlili. Poté jsme rozdělili hráče s většími, mírnějšími nebo žádnými příznaky a konzultovali s naším klubovým lékařem, kteří hráči mohou pracovat a kteří naopak musí být v naprostém klidu. Na základě tohoto jsme připravili kondiční plány k alespoň částečnému zachování kondice.

Jak se mohou profesionální hokejisté připravovat doma? Které cviky mohou dělat, na čem pracovat?
Všem hráčům jsem vypracoval plány s využitím vlastního těla. Navíc jsme s maséry rozvezli několik rotopedů. Hráči měli tedy k dispozici kompletní programy na sílu, výbušnou sílu, střed těla a také programy s využitím rotopedu, kde jsem hráčům udělal intervalové a sprinterské programy.

Co je největší problém pobytu v karanténě – je to ztráta kondice, úbytek svalové hmoty nebo něco jiného?
Samozřejmě ztráta pracovní kondice! Každý hráč ví, že nasimulovat stejné zatížení na suchu tak, aby bylo stejné nebo alespoň podobné tomu na ledě, je opravdu velmi těžké.

Který cvik nebo aktivita, kterou lze doma v karanténě dělat, je nejvhodnější k udržení kondice?
Jelikož hráči ledního hokeje potřebují hlavně dolní končetiny a sílu středu těla, tak z 80 % jsou programy zaměřeny na tyto partie. Rotopedy pomáhají při udržení kondice.

Jak bude vypadat návrat hokejistů z karantény zpět do společného tréninku?
Hráči budou postupně zapojováni do plného zatížení, aby si po deseti dnech zvykli na jiný druh pohybu. Zapojování hráčů bude opět konzultováno s klubovým lékařem a také trenérským týmem.

Na co se zaměříte v prvních dnech po návratu hráčů?
První tréninky budou o pozorování hráčů. Máme informace z jiných klubů, takže předpokládám velmi podobný průběh celkového návratu hráčů do plné kondice.

Je tento výpadek velkou komplikací vzhledem k probíhající sezoně? Může jí nějak ovlivnit?
Každý výpadek je nepříjemný, nicméně hráči jsou mladí, takže nepředpokládám nějaké větší komplikace.