21.06.2021
Redakce

Hráči Dynama se potí v Orlických horách. Chceme poznat kluky v mezních situacích, říká Richard Král

Venku je ideální počasí na koupání, nebo opalování. Pardubičtí hokejisté se ale vyrazili potit do Orlických hor, kam na soustředění dorazil kompletní tým s výjimkou reprezentantů a hráčů ze zámoří. „Je to poslední týden suché přípravy. Ze začátku týdne děláme rychlost, potom se budeme zaměřovat na delší intervaly," řekl k začátku týdenního soustředění trenér Richard Král.

Během tréninků jsme vás mohli vidět chodit s tabletem. Dostáváte on-line výsledky, kde vidíte, jak jsou hráči na tom?

Vidím tam pouze tepy hráčů. Můžeme sledovat, jak rychle jim padají, aby potom měly tréninky nějaký smysl. Podle toho následně děláme intervaly, aby to bylo celé o rychlosti.

Jak vnímáte tyhle věci? Za vás se během přípravy běhalo do kopců a dřelo se do úmoru.

Nás měřili rukama, bylo to určitě jinačí. Teď mají všichni hodinky a pásy, které všechno zaznamenávají. Následně vidíme výsledky na internetu v aplikaci.

Berete běžecké tréninky tak, že to hráčům opravdu do sezóny něco dá, nebo spíš jako team building, kde si hráči hrábnou na dno?

Spíš to bereme tak, že chceme kluky poznat, hlavně to, jakou mají morálku. Je to kombinované tak na půl, jsou tam tréninkové věci, ale i věci zaměřené právě na morálku. Je tu k dispozici sjezdovka, máme tady i túru na půl dne.

Za vašich časů měli hokejisté těžký podvozek, teď se to upíná spíše k tomu, aby hráči byli více atleti. Je to tak?

Teď pokud má hokejista 10 % tuku, už je to moc. Hokej se ubírá jinak, my se tomu musíme přizpůsobit. Pryč jsou hokejisti, co zvedali sto padesát kilo na bench, ti už by se teď asi neuvezli. Hráči musí mít silné nohy a břicho, ale aby se trénovaly hlavně ramena a zvedaly těžké váhy, to už asi nefunguje.

Jste ten typ trenéra, který se usmívá pod vousy, když vidí, že hráči během tréninků na soustředění nadávají. Říkáte si třeba „a mám vás, hoši"?

Vím jak to bylo dřív, vždycky jsme nadávali na trenéra. Při takových trénincích je úplně normální, že si hráči zanadávají. Kdyby nenadávali a bylo toho málo, tak je to asi na nic.

Tým tentokrát vedete už od přípravy, to je samozřejmě lepší, než když k týmu přijdete v průběhu sezóny, že?

To je jasné. Vidíme kluky, jak se chovají, jak si počínají v určitých situacích. To moc nejde poznat, když přijdete k týmu v průběhu sezóny. Teď máme čtyři měsíce na přípravu. Na soustředění jsme navíc všichni, i hráči, co mají individuální plány. Chybí pouze reprezentanti Matěj Blümel a Martin Bučko a Kanaďani, jinak je tu tým kompletně.

Jak vnímáte, že se vám staví silný tým?

Ten tým bude silný, uvidíme, jak se nám to podaří poskládat a jak si to celé sedne. Nikdy to není tak, že přijde dvacet fantastických hokejistů a ten tým šlape. Vždycky je to těžké skloubit. Proto jsme vybírali hráče tak, aby byli mentálně silní a hlavně, aby byli týmoví. Myslím si, že tohle všichni kluci, co přišli, splňují.

Vraťme se ještě k dopolednímu tréninku. Petr Mocek říkal, že to budou bomby. Byl to váš cíl, zatlačit na hráče hned na začátek soustředění?

Řekl bych, že to byl klasický úvod. Ze začátku týdne můžeme dělat rychlost, to už ke konci týdne půjde těžce. Budeme se potom zaměřovat na delší intervaly. Ale jestli to dopoledne byly bomby, to nevím, řekl bych, že to nebylo nic strašného. Jedině počasí, to není úplně ideální.

Na kole se objevili Tomáš Rolinek a Petr Sýkora. Budou hráči také jezdit na kole?

Tomáš s Petrem byli na kole s Honzou Zdráhalem a Matejem Paulovičem, kteří mají zdravotní problémy. Kousek od penzionu Kozí chlívek je asi padesáti metrový kopec, kde na kole trénovali sprinty.

Co na kluky čeká na odpoledním tréninku?

Budou trénovat sílu, kluci mají udělanou posilovnu na fotbalovém hřišti, takže taková posilovna v přírodě. Je tam i workoutové hřiště, které také využijeme.