12.01.2023
Redakce

Dynamo vyrazí poprvé v letošní sezoně pod Ještěd

Pardubičtí hokejisté začnou sérii tří venkovních utkání v řadě na severu Čech, v pátek od 18:00 je čeká souboj s Libercem. V něm budou chtít napravit zaváhání z úterního zápasu a dostat se zpět na vítěznou vlnu.

37. kolo: Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Dynamo se vydá pod Ještěd poprvé v letošní sezoně, první dva zápasy se hráli v Pardubicích
  • Liberec vyhrál z posledních pěti domácích zápasů hned čtyři
  • Pardubice po čtyřech výhrách v řadě podlehly doma Spartě

Z kabiny Dynama

Pardubickou sérii čtyř výher v řadě utnula v úterý Sparta, která v enteria areně vyhrála 3:0. Dynamo tak bude chtít v pátek v Liberci své zaváhání odčinit. „Jasně. My chceme vyhrát každý zápas, na tom se nic nemění. Liberec hraje doma, takže bude mít trochu výhodu menšího hřiště. Ale myslím si, že to bude dost vyrovnaný zápas a rozhodnou zase nějaké detaily,“ říká před zápasem Lukáš Radil. „Mě by asi nejvíce vyhovovalo, kdyby bylo všude stejné hřiště. Protože tohle je takové nepříjemné, že se člověk musí pořád přizpůsobovat, což mi přijde trochu blbé. Jinak asi takticky se nic nemění a co se týče mé hry také nějak ne,“ vyjádřil se k rozměrům kluziště.

Pardubice odehrály s Libercem v letošním ročníku oba duely na domácí půdě, v obou případech vstřelili soupeři jen jednu branku „Myslím si, že jim pokaždé docela dobře zachytal gólman, což bylo rozhodující. Hrají takovou těsnou obranu, je docela těžké se proti nim prosadit. Ale zase na druhou stranu, když jsme tam hráli přípravný zápas, jsme vyhráli 4:3. Myslím si, že to byla zrovna shoda okolností, že jsme jim dali málo gólů,“ ohlédl se za dosavadním měření sil s Libercem útočník první formace. Ten několik zápasů chyběl v sestavě kvůli nemoci, dostává se tak zpět do stoprocentní formy. „Zatím úplně takový stoprocentní pocit ze hry nemám, ještě furt mi tam něco chybí. Ale doufám, že to co nejdříve zase nastartuji.“

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Kolář, Vála, Hrádek – R. Kousal, Zohorna, Radil – Cienciala, Sedlák, Hyka – A. Musil, Poulíček, Vondráček – Herčík, Paulovič, Rohlík.

Aktuálně od soupeře

Liberec se aktuálně se ziskem pětapadesáti bodů nachází na šestém místě Tipsport extraligy, v posledních dvou zápasech prohrál po prodloužení. Naposledy v Hradci Králové 4:5, když dotahoval gólové manko, a předtím 2:3 doma s Českými Budějovicemi. Jinak mají ale Bílí Tygři z posledních domácích zápasů dobrou bilanci, z posledních pěti utkání se radovali hned čtyřikrát.

„Sice to byla prohra a nikdo nechce prohrávat, ale hráčům jsem po utkání poděkoval za výkon, který jsme tady předvedli. Bohužel jsme dělali chyby, které jsme předtím nedělali a soupeř je potrestal. Dvakrát jsme se dokázali vrátit do utkání, čehož si obrovsky cením. V prodloužení jsme svoji šanci nedali a soupeř ano, proto vyhrál,“ ohlédl se za zápasem proti Mountfieldu hlavní trenér Liberce Patrik Augusta.

Liberečtí mají v úspěšnosti v přesilovkách i oslabeních podobná čísla jako Dynamo, a to konkrétně necelých 18 % využitých početních výhod a 80 % ubráněných oslabení. Nejproduktivnějším hráčem Liberce je Adam Najman (9+18), jasnou brankářskou jedničkou Petr Kváča, jenž odchytal 29 utkání a má úspěšnost zákroků 92.3 %. Trenérovi Augustovi chybí v sestavě zkušený útočník Michal Bulíř, který musel se zraněnou nohou na operaci a bude mimo až osm týdnů.

Hvězda v týmu soupeře:

Oscar Flynn. Třiadvacetiletý útočník je se třinácti nastřílenými brankami nejlepším střelcem Liberce, přidal také jedenáct asistencí. V posledních zápasech se mu bodově dařilo, z posledních devíti zápasů jen jednou vyšel gólově na prázdno. Do posledního libereckého zápasu na ledě Hradce Králové kvůli nemoci nenastoupil.

Sestava Liberce z minulého utkání:

Neužil – Balinskis, Nedomlel, Kolmann, Melancon, Derner, Štibingr, Aubrecht – Birner, A. Najman, Faško-Rudáš – Ordoš, Šír, Frolík – Vlach, Rychlovský, Jelínek – Jenčovský, Dlouhý.

Hráli v týmu soupeře

KLUB HRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Roman Will, Adam Musil
Bílí Tygři Liberec Michal Ivan