20.03.2023
Redakce

Dynamo vyráží do Olomouce k čtvrtfinálovým utkáním 3 a 4

Pardubičtí hokejisté vstoupili do vyřazovacích bojů Tipsport extraligy vítězně. Za výhrou je v obou případech hnala vyprodaná enteria arena, která viděla výsledkově dva odlišné duely. V  prvním totiž padlo celkem šest branek, v  druhém zápase se Olomouc zlepšila v  defenzivě a na úvodní a nakonec i rozhodující branku se čekalo až do času 59:40, kdy Dynamo rozjásalo své fanoušky. Nyní čekají muže Radima Rulíka dvě venkovní střetnutí, nejprve v úterý 21. března od 19:00 a následně ve středu 22. března od 17:00.

V  prvním zápase čtvrtfinálové série s  Olomoucí sice Dynamo inkasovalo jako první, rychle ale otočilo vývoj a následně už mělo otěže duelu ve svých rukách. Třemi asistencemi se na vítězství podílel David Cienciala, dva kanadské body si připsal Lukáš Sedlák. „Měli jsme dlouhou pauzu a věděli jsme, že Olomouc je rozjetá, takže jsme do toho chtěli vstoupit tak, že budeme dobře bruslit a vletíme do nich, což si myslím, že se nám povedlo. Myslím, že nás gól na 0:1 vůbec nesložil, protože jsme věděli, že v  hokeji můžete otočit zápas klidně za stavu 0:3. Věděli jsme, že jsme do utkání vstoupili dobře a nešťastně prohrávali. Hráli jsme stále stejně trpělivě, což se poté ukázalo, dali jsme nějaké góly a trochu nám to pomohlo,“ říkal po prvním utkání autor tří gólových nahrávek David Cienciala.

Druhý duel série už tak bohatý na góly nebyl a zdálo se, že v  základní hrací době nenabídne jedinou branku. To se změnilo až dvacet vteřin před koncem, kdy svou dělovkou rozhodl o druhé výhře Pardubic nad Olomoucí Peter Čerešňák. „Je nádherný pocit, když člověk slaví gól, poté se podívá na tribuny a lidé tam blázní. Myslím, že jsme to týmově výborně zvládli. Šance jsme měli a už jsme jen museli počkat, komu to tam padne, chtěli jsme hrát hlavně dobře do defenzivy. Nakonec to vyšlo na mě, že jsem byl tím šťastným střelcem, a jsme za to rádi,“ ohlédl se za závěrem druhého domácího čtvrtfinále Peter Čerešňák, jenž si mohl na ledě užít atmosféru bouřící vyprodané enteria areny.

Na obou vítězstvích má také svůj podíl brankář Roman Will, na něhož ani v  jednom duelu nešlo příliš střel, i tak dokázal vytáhnout několik důležitých zákroků. V  druhém utkání navíc vychytal čisté konto a v  klidu se může připravovat na další klání. „Po vyhraném zápase je vše jednodušší. Jít spát a usnout a druhý den se probudit, je to prostě jednodušší, takže samozřejmě to nám pomůže. Ale ta série je 2:0 a hraje se na čtyři vítězné zápasy. Musíme odpočinout, kouknout se na video, co jsme dělali špatně, co dobře. Vyhodnotit si to a připravit se na další zápas, který bude těžký stejně jako první dva. Těším se na to, že pojedeme do Olomouce o den dříve, s kluky společně strávíme nějaký čas, což bude důležité a já se na to těším.“

Dynamo si může už v úterý 21. března zajistit na Moravě mečbol a o den později případně i postup do semifinále. Po dvou čtvrtfinálových utkáních na východě Čech stále platí, že svěřenci Radima Rulíka nestačili během sezony na Kohouty pouze jednou a to právě v Olomouci, kde padli na konci kalendářního roku 2022 2:3 po prodloužení. Svého čtvrtfinálového soka jinak porazili v základní části postupně 2:1, 3:0 a 4:1 a v play off 5:1 a 2:0.

I přes slušnou vzájemnou bilanci však útočník Tomáš Hyka odmítá, že by následující dva duely na ZS Olomouc byly procházkou růžovou zahradou. „Očekávám dva těžké venkovní mače, víme, že Olomouc mívá doma skvělou atmosféru a že se jim před vlastními fanoušky daří, tudíž před námi stojí velice těžký a nepříjemný soupeř. Myslím si, že zkraje zápasu na nás určitě budou chtít vletět, ukázat se před publikem a pořádně nás potrápit. Postupem času budou nejspíše opatrnější a čekat na své příležitosti,“ uvedl brzy třicetiletý rodák z Mladé Boleslavi.

Hyka zároveň doufá, že na Moravě bude znát i podpora pardubických příznivců. „Věřím, že dorazí i spoustu našich fanoušků. My musíme ustát tlak venkovního prostředí a co nejvíce eliminovat chyby, protože v play off rozhodují detaily. V Olomouci se budeme snažit opět prokázat trpělivost, počkat si na své šance a využít je. Play off není o tom bavit fanoušky předvedenou hrou, ale za každou cenu vyhrát, čehož samozřejmě chceme dosáhnout,“ dodal útočník první formace Dynama.

Pardubice vyzvou Kohouty v úterý od 19:00 a ve středu od 17:00. Úterní klání můžete sledovat na O2 TV Sport, zatímco středeční na ČT Sport.