07.05.2023
Redakce

Dynamo si po sedmi letech zahraje prestižní Ligu mistrů!

Dynamo se díky vítězství v základní části Tipsport extraligy v sezoně 2022/23 kvalifikovalo do hokejové Ligy mistrů. Pardubičtí hokejisté se v prestižní soutěži, kde poměří síly s nejlepšími evropskými kluby, představí poprvé od roku 2016.

Hokejisté Dynama si účast v Lize mistrů zajistili vítězstvím v základní části Tipsport extraligy 2022/23, ve které získali 108 bodů a vyrovnali ligový rekord v počtu zápasů bez porážky. V prestižní soutěži se Pardubice představí poprvé od roku 2016.

Hokejová Liga mistrů, ve které poměřují síly nejlepší evropské kluby, se poprvé uskutečnila v sezoně 2014/15. Dynamo bylo jedním ze zakládajících klubů a automaticky tak získalo právo účasti v soutěži v prvních třech ročnících. Od sezony 2017/18 už o kvalifikaci rozhodují pouze sportovní výsledky. Soutěž se tak v průběhu času stala velmi prestižní.

Z české Tipsport extraligy se do Ligy mistrů kvalifikují tři týmy. Kromě vítěze základní části jsou to mistr ligy a druhý tým základní části. Letos jsou tak dalšími českými zástupci Třinec a Vítkovice.

Liga mistrů od příští sezony mění formát. Soutěž hraje celkem 24 evropských klubů, které budou rozděleny do čtyř výkonnostních košů po šesti týmech. Los poté každému týmu určí šest soupeřů – dva z každého dalšího výkonnostního koše. Dynamo tak v základní části Ligy mistrů odehraje šest utkání proti šesti soupeřům, třikrát se představí doma a třikrát na stadionu soupeře.

Bodový zisk ze šesti utkání základní části poté rozhodne o postupujících do vyřazovacích bojů. Play off Ligy mistrů si zahraje nejlepších šestnáct celků, o nasazení dvojic v této fázi soutěže bude rozhodovat tabulkové postavení po základní části. Vítěz bude čelit šestnáctému týmu, druhý patnáctému atd. V play off se týmy proti sobě utkají dvakrát, doma a venku. O postupujícím do další fáze rozhodne celkové skóre z těchto dvou utkání.

Champions Hockey League zatím poznala pět vítězů, týmy Tappara Tampere (FIN), Rögle Ängelholm (SWE), JYP Jyväskylä (FIN), Luleå Hockey (SWE) a Frölunda HC (SWE). Právě Frölunda Göteborg je se čtyřmi triumfy nejúspěšnějším týmem Ligy mistrů. Český tým tuto soutěž dosud nevyhrál.

Dynamo se dozví své soupeře pro Ligu mistrů 24. května, kdy se v Tampere uskuteční oficiální los.

Kvalifikované týmy v Lize mistrů 2023/24: