07.03.2024
Redakce

Dynamo se znovu představí na slavném Spengler Cupu!

Pardubičtí hokejisté se také v roce 2024 představí na Spengler Cupu ve švýcarském Davosu! Při své účasti v této sezoně zanechalo Dynamo na nejstarším hokejovém turnaji skvělý dojem a obdrželo tak pozvánku i pro další ročník. Pardubice budou na turnaji obhajovat finálovou účast a historické stříbrné medaile. „Velmi si vážíme, že jsme byli opět pozváni do Davosu reprezentovat český hokej. Je to pro nás pocta a sportovně se budeme snažit minimálně navázat na finále,“ říká Petr Dědek majitel HC Dynamo Pardubice.

Spengler Cup se bude tradičně konat ve vánočním období v závěru roku 2024 v krásném prostředí švýcarského Davosu.

Turnaje se zúčastní šest týmů. Poprvé od roku 2018 se na Spengler Cupu představí zástupce německé nejvyšší soutěže, a to tým Straubing Tigers. Samozřejmostí je účast obhájce trofeje z roku 2023 a přemožitele Dynama ve finálovém klání, domácího celku HC Davos. Chybět nebude ani evropský výběr Kanady. Posledním dosud známým týmem pro ročník 2024 je švýcarský celek HC Fribourg-Gottéron, který na své vítězství v turnaji čeká. Posledního účastníka oznámí pořadatelé v nejbližších týdnech.

Spengler Cup je nejstarším hokejovým turnajem na světě. Jméno nosí po Carlu Spenglerovi, slavném lékaři a nadšeném sportovci, který věnoval trofej pro vítěze prvního ročníku mezinárodního turnaje v Davosu. Shodou okolností se tento první ročník uskutečnil v roce 1923, turnaj tak v loňském roce oslavil stejně jako Dynamo výročí 100 let od svého založení. V průběhu tohoto století se slavný turnaj nekonal pouze pětkrát, důvodem byla druhá světová válka, nedostatek finančních prostředků a v nedávné době koronavirová pandemie. V prosinci 2024 se tak uskuteční 96. ročník.

Pardubice se Spengler Cupu dosud představily třikrát. Nejčerstvější účast v prosinci roku 2023 mají všichni hráči i fanoušci v živé paměti. Dynamo předvádělo na turnaji skvělé výkony a vybojovalo historický postup do finále, ve kterém nakonec nestačilo na domácí Davos.

PODÍVEJTE SE, JAKÝ BYL SPENGLER CUP 2023:

Předtím se turnaje zúčastnil v roce 2007 tehdejší Moeller. V pětičlenné konkurenci se umístil na čtvrtém místě, když dokázal porazit Davos, ale nestačil na Kanadu, německý Mannheim a ruskou Ufu. Jediným pamětníkem tehdejší pardubické účasti na nejslavnějším hokejovém turnaji v Evropě je ze současného týmu útočník Tomáš Zohorna.

Poprvé si Pardubice na turnaji zahrály v roce 1987, Tesla tehdy skončila na pátém místě. V turnaji porazila v nájezdech domácí Davos, ve stejné disciplíně nestačila na Křídla Sovětů Moskva a v základní hrací době prohrála s týmem Kanady a švédským Färjestadem. Branku Pardubic tehdy hájil legendární Dominik Hašek, který byl zvolen do All-Star týmu turnaje.

Velkou stopu na Spengler Cupu zanechal také Petr Sýkora. Legenda pardubického hokeje se díky úspěšnému angažmá stala také ikonou Davosu. Obávaný střelec získal se švýcarským klubem dva mistrovské tituly a v roce 2011 vyhrál právě Spengler Cup.

Spengler Cup získal v dosavadních 95 ročnících český zástupce šestnáctkrát. Naposledy to byla v roce 1982 Dukla Jihlava, od té doby se na českého vítěze čeká. Dynamo bylo v roce 2023 blízko, když postoupilo do finále, ale v něm nestačilo na Davos. V prosinci 2024 budou chtít Pardubice loňský výsledek překonat a stát se prvním českým vítězem po 42 letech!