19.11.2022
Redakce

Dynamo na počest kanonýra Petra Sýkory vyřadí číslo 37

Dynamo Pardubice připravuje v rámci výroční sezony na konec ledna další speciální událost. Utkání s Plzní ve čtvrtek 26. ledna bude spojeno s akcí dne D a před začátkem duelu proběhne ceremoniál s vyřazením čísla 37 na počest pardubické legendy Petra Sýkory.

Když se řekne ostrostřelec české extraligy, celé řadě fanoušků se jistě vybaví pardubický kanonýr pověstný svou tvrdou a přesnou střelou. Včetně baráže nastoupil k 919 utkáním v české nejvyšší soutěži, vstřelil v nich 393 branek a přidal 280 nahrávek. I bez prolínací soutěže jsou jeho čísla skvostná: 897 zápasů – 385 gólů a 268 asistencí. Petr Sýkora byl věrný svému mateřskému klubu po celou svou kariéru v české nejvyšší soutěži, nenastoupil v ní za jiný klub než Pardubice. Dynamo se ve své jubilejní 100. sezoně rozhodlo vyřadit dres s číslem 37, který oblékal patriot a legenda, jenž výraznou měrou přispěla k řadě úspěchům pardubického hokeje.

Jedna z ikon si kroku pardubického klubu velice cení: „Je to pro mě obrovská pocta a ohromně si toho vážím. Chtěl bych Pardubicím poděkovat a jsem za to moc rád. Tři čtvrtě kariéry jsem strávil v Pardubicích, mám to tady rád. Vážím si toho, že jsem v Dynamu mohl hrát celou kariéru a mohu v klubu působit i nyní.“

„Petr Sýkora je symbolem pardubického hokeje. V extralize byl Dynamu věrný celou kariéru. Byla to jasná volba. Patří mezi legendy našeho klubu a historie českého hokeje,“ říká Petr Dědek majitel Dynama Pardubice.


Petr Sýkora

Petr Sýkora je pardubický rodák a odchovanec, svou extraligovou premiéru si odbyl již v sedmnácti letech, konkrétně 24. září 1996 ve 4. kole na ledě Vítkovic. A ani na první extraligovou trefu nemusel dlouho čekat, úctyhodný počet gólových radostí odstartoval 20. října 1996 ve 14. kole v Litvínově, kde pomohl k vysoké výhře 6:1. Sýkorova talentu si všimli i v zámoří, v roce 1997 byl na 76. místě draftován Detroitem a o rok později si připsal první start v NHL za Nashville.

Po dvou letech v zámoří se vrátil zpět do Pardubic a v sezoně 2000/2001 se stal s 21 brankami nejlepším střelcem soutěže. Při listopadové výhře Pardubic 9:1 na ledě pražské Sparty se blýskl třemi brankami a stejným počtem nahrávek při sedmi kladných bodech v hodnocení +/−. V roce 2003 Pardubice vyhrály základní část s rekordním ziskem 111 bodů, tahounem týmu byl opět Petr Sýkora. Východočeši tehdy dotáhli sezonu až do sedmého finálového utkání, na svůj zlatý úspěch si ale museli počkat o dva roky později. Ve zlaté sezoně 2004/2005 nastřílel Petr Sýkora včetně play off 28 branek, z toho sedm jeho tref bylo vítězných. Začátek následného ročníku strávil ve Washingtonu Capitals, za který sehrál 10 utkání, v nich vstřelil dva góly a na stejný počet jich přihrál.


V počtu nastřílených branek byla jeho rekordní sezona 2006/2007, kdy Pardubice dosáhly na stříbro. V základní části se radoval z 37 přesných zásahů, dalších 12 přidal ve vyřazovacích bojích, osmkrát se přitom trefil v oslabení. V tomto ročníku byl vyhlášen hokejistou sezony a zahrál si i na mistrovství světa.

V roce 2008 si poprvé vyzkoušel angažmá v Davosu a hned pomohl žlutomodrým získat mistrovský titul, stejně jako v sezoně 2010/2011. Tyto dva zlaté úspěchy proložil v sezoně 2009/2010 titulem s Pardubicemi, s 12 brankami se stal nejlepším střelcem play off, které východočeský klub ovládl dvanácti výhrami.

V roce 2014 se vrátil do rodného města, aby završil svou nádhernou kariéru, hned v první sezoně po comebacku byl jejím nejlepším střelcem s 26 zásahy, o rok později se zasloužil o osm vítězných branek svého týmu, tedy nejvíce mezi všemi hráči. Poslední extraligový zápas odehrál 23. dubna 2019, kdy přispěl k záchraně Dynama v nejvyšší soutěži.

Petr Sýkora dosáhl na řadu skvělých úspěchů, již během ní se stal jednou z nejvýraznějších postav historie pardubického hokeje, kterému zůstává věrný i po skončení profesionální hráčské kariéry. Aktuálně v klubu působí jako skaut a trenér individuálních dovedností.