30.12.2023
Redakce

Dynamo čeká v bitvě o historický triumf na Spengler Cupu domácí Davos

Pardubičtí hokejisté po dramatickém obratu v závěru semifinále zůstávají v letošním ročníku Spengler Cupu i nadále neporaženi a poprvé v historii si zahrají finále legendárního švýcarského turnaje. V boji o zlato se Pardubice v neděli 31. prosince od 12:10 střetnou s domácím Davosem, zápas odvysílá ČT sport.

Dynamo si užívá závěr roku 2023 na Spengler Cupu pořádaném v malebných horských podmínkách. Turnajem zatím prochází bez jediné porážky a poprvé v historii si zajistilo postup až do finále. Do toho vedla cesta přes vítězství ve skupině, kde si nejprve poradilo se švýcarskou Ambri-Piottou a následně finskou KalPou. Tím si Pardubice zajistily přímý postup do semifinále, v němž je nečekalo nic jednoduchého, souboj s kanadským výběrem, což je historicky nejúspěšnější celek turnaje. Východočeši znovu ukázali, že umí zvládat náročné a vyrovnané duely, v posledních čtyřech minutách předvedli parádní obrat z 1:3 na konečných 4:3!

Také Davos měl díky postupu z prvního místa ve skupině místo čtvrtfinále volný den, který mohl využít k odpočinku a přípravě na další těžké bitvy. Švýcarský tým na úvod základní skupiny přehrál Frölundu poměrně jasným výsledkem 4:1. O přímý postup do semifinále si to pak Davos rozdal s Kanadou, kterou v parádním zápase porazil 4:3, když vítězství na svou stranu strhl heroickým výkonem v závěrečné třetině.

O postup ze semifinále musel domácí tým, stejně jako Pardubice, pořádně zabojovat. Proti švédské Frölundě v základní hrací době hned třikrát vedl, ale ani jednou své vedení nedokázal udržet. Za stavu 3:3 duel dospěl do prodloužení, které hned v jeho úvodu rozlouskl ve prospěch Davosu Henrik Haapala. Davos se představil v prvním semifinálovém klání, oproti Pardubicím tak bude mít před finále pár hodin odpočinku k dobru.

Finálová bitva mezi Pardubicemi a Davosem vypukne v Eisstadionu v Davosu v neděli 31. prosince ve 12:10. Souboj o majitele prvenství v 95. ročníku prestižního turnaje odvysílá v přímém přenosu ČT sport.

Generálním partnerem Dynama na Spengler Cupu je D+D Elektromont.